Mastit; meme iltihabı olarak nitelendirilen, emziren ya da emzirmeyen her 20 anneden birinde görülebilen, ağrı ya da sürekli yanma etkisi oluşturan ciltte kızarıklık oluşumu şeklinde belirti meydana getiren bir rahatsızlıktır.
Mastit Nedir, Ne Demek? Belirtileri Nelerdir?
Süt kanallarının tıkanması sonucunda meydana gelen mastit, enfeksiyon meydana getiren bir meme inflamasyonu olarak tanımlanmaktadır. Göğüsler dolduğu zaman boşaltılmazsa meme kanallarında tıkanma meydana gelmektedir. Eğer bu durum tedavi edilmezse memede mastit meydana gelmektedir. Birden fazla meydana gelebilen bu hastalık, iki göğüste aynı anda gelişmemektedir. Genel olarak tek göğüste meydana gelmektedir.
Genel olarak emziren kadınlarda görülen bu durum aynı zamanda emziremeyen kadınlarda ve erkeklerde de meydana gelebilmektedir. Yorgunluk ve haksizlik gibi belirtiler ile kendini gösterirken aynı zamanda ağrı, yanma hissi oluşturabilir. Göğüs kanallarının tıkanması sonucunda inflamasyon oluşmasına sebebiyet veren mastit memelerde hassaslık ve şişlik meydana getirmektedir. Memeye dokunulduğunda sıcaklık hissi oluşmaktadır. Meme dokusunda kalınlaşma meydan agelebilir ve beraberinde kaşıntı oluşabilmektedir. Devamlı ya da emzirme sırasında ağrı, yanma hissi meydana gelebilmektedir. Meme ucunda yara, meme cildinde kızarıklık ve ateşin yükselmesi bu durumun semptomları arasında yer almaktadır.
Mastit Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Meme organı, süt üretimi meydana getiren meme bezlerinden ve üretilen bu sütün kanallara taşınmasını sağlayan kanallardan meydana gelmektedir. Mastit oluşumunun temel iki nedeni bulunmaktadır. İlk neden olarak süt kanalların tıkanması sayılmaktadır. Emziren sonrasında süt tam boşalmıyorsa süt yolları kapanır. Bu da beraberinde iltihaplanmaya ve enfeksiyona sebebiyet vermektedir. İkinci bir neden olarak ise meme ucunda meydana gelen bir çatlak ya da yaradan meme dokusuna bakteri girmesi sonucunda enfeksiyon meydana gelmesi durumunda oluşmaktadır. Emziren kadınlarda bu iki temel sebepten ötürü meydana gelmektedir. Sürekli mastit oluyorum diyorsanz nedeni bunlar olabilir.
Emzirmeyen kadınlarda ve erkeklerde mastit sebepleri farklılık gösterebilmektedir. Sigara içmek bunların başında gelmektedir. Sigara yer alan toksin maddeler neden olabilir. Meme ucuna yaptırılan peercing gibi şeyler enfeksiyona neden olabilmektedir. Meme implantı yaptırmış olan kişilerde görülebilir. Bağışıklık sisteminin yavaşlamasına neden olan hastalıklar bu durumun oluşmasına sebebiyet verebilir. Meme ucunda çıkan kılların tıraş edilmesi ya da koparılması enfeksiyona ve beraberinde iltihaplanmaya neden olabilir.
Mastite Ne İyi Gelir? Nasıl Önlenir?
Göğüste süt birikmesini önlemek amacı ile bebeğinizi her iki memenizden de gece dahil olmak 2-3 saatte bir emzirin. Böylece süt kanallarının tıkanmasını önleyebilir ve mastit oluşumunu engelleyebilirsiniz. Eğer ki emzirmiyorsanız sütünüzü sağın. Bebeğinizi emzirdikten sonra meme ucundan süt kanallarına doğru masaj yapınız. Böylece süt kanallarının tıkanmasını önleyebilirsiniz. Dinlenmeye ve bol su içmeye de özen gösteriniz. Mastit nasıl geçer öğrenmek istiyorsanız sıcak kompres uygulamak iyi gelen yöntemler arasında yer almaktadır. İyi gelen yöntemler arasında ilk sayılacak olan uygulama budur.
Mastit Nasıl Tedavi Edilir?
Uzman bir doktorun vereceği yöntem ile geçmeyen mastit tedavisi yapılmaktadır. Genel tedaviler 10-14 günlük antibiyotik kullanımı, ağrısı kesici kullanımı ve kişisel bakım ile rahatsızlık giderilebilmektedir. Buradaki asıl detay sütün memede kalmaması ve ne şekilde olursa olsun boşaltılmasıdır.