Sağlık 28 Temmuz 2021 - 10:08:09

Mds Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Mds Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

MDS hastalığı; myelodisplastik sendrom olarak tanımlanan ve halk arasında kemik iliği tembelliği şeklinde ifade edilen kemik iliği yetmezliği hastalıkları arasında yer alan bir rahatsızlıktır. Yazımızın içeriğinde mds hastalığı kanser midir, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır sorularına yanıt bulabilirsiniz.

Mds Hastalığı Nedir? Kanser Midir?

Kemik iliği hücrelerinde meydana gelen MDS hastalığı; bu hücrelerin yapısının bozulması ve yeterli şekilde çalışamaması durumunda meydana gelir. MDS hastalığı kanser midir diye sıklıkla araştırılmaktadır. Bu hastalığın en önemli detayı hızlı başlangıçlı ve hızlı seyirli lösemilere dönüşebilmesidir. Bu özelliği nedeniyle kanser olarak nitelendirilmektedir. Çoğunlukla ileri yaşlarda meydana gelen bu hastalık genel olarak 65 yaş üzerinde görülmektedir. 50 yaş öncesinde görülmesi çok düşük bir ihtimaldir. Göğüs ağrısı ve kalp çarpıntısı gibi belirtiler ile kendini göstermektedir.

Kemik iliği rahatsızlığı olarak tanımlanan MDS hastalığı, kan hücrelerini meydana getiren öncül kan elemanlarının anormal bir yapı kazanması sonucunda azalması ya da kaybolması ve alyuvarlar, lökositler ve trombositlerin azalması ile meydana gelmektedir. MDS hastalığı yaşam süresine baktığımızda düşük riskli ise ortalama 6 yıl, orta riskli grupta 3 yıl, yüksek riskli grupta ise 1 yıldan azdır.

Mds Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak myelodisplastik sendrom belirtilerine baktığımızda anemi olarak kendini göstermektedir. Meydana gelen semptomlar hangi hücresinde oluştuğuna göre değişir. Çoğunlukla halsizlik ile doktor başvurulmaktadır. Eğer beyaz küre düşüklüğü söz konusu ise sık sık enfeksiyon meydana gelmektedir. MDS hastalığı kan değerlerini etkilediği için her türlü mikroorganizmaya bağlı olarak infeksiyon oluşabilir. Boğaz enfeksiyonu, zatürre, idrar yolu iltihabı gibi durumlar söz konusu olabilir. Kırmızı kür düşüklüğü sonrasında ise halsizlik, yorgunluk, solukluk ve nefes darlığı meydana gelebilir. Bununla birlikte morarma ve kanama oluşabilir. Burun kanaması ve idrar yolu kanaması da oluşabilir.

Myelodisplastik Sendrom Neden Olur? Genetik Midir?

Günümüzde birçok kişinin mds hastasıyım dediğini görebilirsiniz. Kesin nedeni bilinmeyen mds genel olarak benzen ve tarım ilaçlarına bağlı olarak kimyasal maddelere maruz kalma sonucunda görülür. Bununla birlikte radyoterapi ya da kemoterapi sonrasında da görülebilir. Ayrıca alkol, sigara, dengesiz ve düzensiz beslenme, katkı gıdaları ile beslenme sonrasında da oluşabilir. MDS hastalığı genetik midir diye baktığımızda anne ve babadan gen yolu ile geçmez. Anca bazı durumlarda aile içerisinde birkaç vaka görülebilir. Bu hastalık bulaşıcı değildir.

Mds Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Bu hastalığın tedavi edilebilmesi için öncelikle alt sebebinin belirlenmesi gereklidir. Genel olarak düşük riskli mds hastalığının tedavisinde kan düşüklüğüne bağlı olarak görülen semptomların giderilmesi sağlanır. Kan transfüzyonu ve kan düzeyini yükseltmek için büyüme hormonları kullanılabilir. Yüksek risk mds hastalığında ise amaç lösemiye dönüşmesini önlemek ve hastalığın biyolojisini değiştirerek yok olmasını sağlamaktır. Bunun için ilaç, kemoterapi, kök hücre nakli gibi tedaviler uygulanır. MDS hastalığı bitkisel tedavisi yoktur.

  • mds hastalığı
  • mds hastalığı nedir
  • mds hastalığı kanser midir
  • mds hastalığı yaşam süresi
  • myelodisplastik sendrom
  • mds hastalığının belirtileri
  • mds hastalığı kan değerleri
  • myelodisplastik sendrom neden olur
  • mds hastalığı genetik midir
  • mds hastasıyım
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Vişne Sirkesi Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Nerede Kullanılır? Fiyatı Ne Kadar?