Nükleer Santral Nedir? Nasıl Çalışır? Nükleer Santral Zararları ve Faydaları
Nükleer reaktör yakıt şeklinde radyoaktif maddeler aracılığı ile elektrik üretmesine nükleer santral denir.
Nükleer Santral Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Uçak sanayi, uzay teknolojisi, biyokimya, buzkıran gemi, inşaat malzeme üretimi ve biyoloji alanlarında nükleer enerjinin kullanımı tercih edilmektedir. Elektrik enerjisinin elde edilebilmesi için elektrik santrali gerekir. Elektrik santrali elektrik jeneratörünün çevrilmesini sağlar. Güç santralleri elektrik jeneratörünü çevirmek amacı ile doğal gaz, petrol, uranyum, kömür şeklindeki maddeleri yakıt olarak kullanmaktadırlar. Bu sayede ısı üretilir. Isı üretiminin yapılma amacı ise suyun buharlaşmasıdır. Dünya genelinde elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde on yedisini nükleer santraller karşılar. Dört yüzden fazla bu santrallerin olduğu söylenebilir. Yüzden fazlası ise Amerika'dadır. Enerjinin büyük kısmını bu santrallerden sağlayan ülkeler İsveç, ABD, Fransa ve Japonya'dır.
Nükleer Santral Ne Üretir?
Bu santrallerin kullandığı yakıtlar petrol, fosil yakıtlı santraller ve kömürdür. Bahsi geçen santral uranyumu parçalamakta ve enerji üretmektedir. Nükleer santralde farklı maddeler kullanıldığı için güvenlik önlemleri yoğun bir şekilde alınması gerektiğinin ispatıdır. Çalışma sistemi içerisindeki birincil çeşitliliklerden dolayı farklı isimler almaktadır. Aldığı isimler basınçlı su reaktörü, kaynar sulu ve basınçlı ağır sulu olarak ifade edilir.
Nükleer Santral Nasıl Çalışır?
Santralin çalışması için kullanılan esas maddenin ismi uranyumdur. Uranyum parçalanır ve sonrasında yüksek oranda enerji çıkar. Uranyumun girdiği tepkime, atomun 2 ya da daha fazla sayıda çekirdeğe bölünmesidir. Bu duruma fisyon denir. Yüksek orandaki enerji fisyon tepkimesiyle meydana gelmektedir. Enerji su buharını yüksek sıcaklık oranına kadar ısıtmaktadır. Meydana gelen buhar ise elektrik jeneratörü aracılığı ile türbinlere iletilmektedir. Buhar ise türbin şaftını çevirmekte ve elektrik üretimini gerçekleştirmektedir.
Nükleer Santralin Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Yakıt enerjisinin fazla olduğu kaynak nükleer santrallerdir. Bu santral karbondioksiti havaya karıştırmamaktadır. En belirgin yararları arasında sera etkisini oluşturmaması vardır. Sistemde kullanılan yakıtların yeniden dönüştürüldüğü ve yakıt amacı ile tekrardan kullanılabilmesi avantajlı bir durumdur. Modern seviyedeki santrallerin güvenlik sistemleri oldukça kalitelidir. Nükleer reaksiyonun tamamlanma sürecinde çevreye zarar vermemesi amacıyla bu reaksiyon kontrol edilmektedir. Santrallerin olması enerji ithaline olan bağımlılığı çok az bir seviyeye indirmektedir.
Nükleer Santralin Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Nükleer santral zararları arasında çeşitli faktörler gösterilebilir. Bunlardan biri uranyumun elde edilmesi ve geliştirilmesinin yüksek oranda radyoaktif kirliliğe yo açmasıdır. 1986 senesinde bu santral düzgün bir şekilde çalışmadığı için Çernobil gerçekleşmiştir. Bu tip felaketlerin oluşmaması için güvenlik önlemlerinin en üst şekilde alınması gerekmektedir. Santrallerden kaynaklı olarak meydana gelen radyoaktif atıklardan dolayı insan vücudu zarar görmektedir. Bu atıkların saklanabilmesi için bir formül dünya genelinde bulunmamaktadır. Hal böyle olunca güvenlik önlemlerinin alınmasına rağmen uzun vade kapsamında santraller insan ve çevre sağlığına yüksek seviye zarar verebilmektedir.