Protein içeren besinler; günlük hayatta tükettiğimiz yiyecekler ve içecekler olarak tanımlanmaktadır.
Protein İhtiyacı Nasıl Karşılanır?
Vücudumuzda hayati görevlere sahip olan protein, yeterli düzeyde olmadığında birtakım sağlık problemlerine neden olmaktadır. DNA oluşumu, hücrelerin oluşumu ve hücreler arası etkileşimin sağlanması için gerekli olan protein, birtakım yiyeceklerden ve içeceklerden sağlanmaktadır.
Vücudun ihtiyacı olan protein hayvansal protein ve bitkisel protein ile karşılanmaktadır.
Özellikle spor yapan kişiler bu bileşene çok daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple protein içeren yiyecekler sporcular için çok daha önemlidir. Spor hareketleri kaslarının gelişimine katkı sağlar. Eğer vücutta yeterli protein olmazsa kaslarının gelişimi yalnızca belirli bir hızla ilerleyecektir. Eğer bu madde yeterli alınmazsa kaslara yükleme yapılsa dahi bir gelişme olmaz. Buna ek olarak vücutta yağın yanında kaslardan da kilo verme başlar ve fiziklerinde yeterli gelişim sağlanmaz.
Protein İçeren Yiyecekler Nelerdir?
Protein dendiği zaman akla ilk olarak hayvansal gıdalar gelmektedir. Et, süt ve yumurta üçlüsü protein içeren gıdalar arasında ilk sayılan ürünler olarak gösterilmektedir. Vücudumuzun temel fonksiyonlarının gerçekleşmesini sağlayan protein bakımından zengin besinler şöyledir:
Kırmızı et: Yüksek protein içeren besinler arasında yer almaktadır. Haftada iki kez kırmızı et tüketilmesi yeterli olmaktadır. İçeriğinde kolesterol de barındırdığı için çok fazla yenmemelidir.
Beyaz et: Kırmızı etin alternatifidir. Hindi, tavuk ve balık eti bu konuda sayılan yiyecekler arasındadır. Beyaz et kırmızı ete göre daha az yağ içerir ve bundan dolayı daha fazla tavsiye edilir.
Baklagiller: Nohut ve fasulye gibi bakliyatlar protein içeren besinler arasında yer almaktadır. Bitkisel bazlı proteinler arasında baklagiller oldukça önemlidir. Sağlıklı besinler arasında yer almaktadır.
Yumurta: Özellikle sporcular tarafından tercih edilen yumurta, protein bakımından çok zengindir. 2 tane yumurta beyazı içerisinde 13 gram protein bulunmaktadır.
Bu yiyecekler protein bakımından zengin olan bazı besinlerden biridir. Saf protein içeren besinler tüketildiği zaman vücuda kalıcı olarak destek sağlanmış olacaktır.
Protein Hangi Besinlerde Bulunur?
Protein içeren besinler lezzet açısından da oldukça tatmin edici olduğundan kilo vermenin en kolay ve doğru yolu olarak gösterilebilir. Protein içeren yiyecekler şöyledir:
- Süzme peynirin içerisinde de tam 32 gram bulunurken özellikle kahvaltılarda gerekli miktarda alınması için çok büyük önem taşımaktadır.
- Kas ve kemik gelişiminde etkili olan yoğurdun yaklaşık olarak 150 gramında 15 gram protein yer almaktadır.
- Kuruyemişler arasında en fazla protein kabak çekirdeğinde yer alır. 100 gram kabak çekirdeği 16 gram protein içermektedir.
- Hayvansal protein barındıran besinlerden bir diğeri peynirdir. 100 gram peynirde 30 gram protein yer almaktadır.
- Badem protein bakımından zengin kuruyemişler arasında yer almaktadır. 100 gramında 20 gram protein bulunmaktadır.
Az protein içeren yiyecekler olduğu gibi bu mineral bakımından zengin olan besinler de bulunmaktadır. Dengeli beslenme ile protein desteği sağlanabilir.
Protein İçeren İçecekler Nelerdir?
Bahsetmiş olduğumuz besinlerin haricinde protein içeren gıdalar listesinin içerisinde doğal ürünler arasında süt bulunmaktadır. 1 litre sütün içerisinde 35 gram seviyesinde bulunur ve bu miktar oldukça iyi bir miktardır. Spor yapan ya da bu ihtiyacını maksimum düzeyde karşılamak isteyen kişiler sürekli olarak sütlerini içerken bu şekilde içecek konusunda da en doğru seçimi yapmış olacaklardır.
Protein içeren meyvelerden meyve suyu yapılması ve içilmesi de gerekli olan ihtiyacın karşılanması sağlanabilir. Kayısı, kivi, avokado ve böğürtlen meyvelerinden yararlanabilirsiniz.
Protein Eksikliği Sonuçları Nelerdir?
Doğduğumuz andan itibaren vücudumuz en önemli yapı taşlarından birisi olarak görev yapan protein; vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin yaklaşık olarak %15'ini sağlamaktadır. Protein eksikliği halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik meydana getirmektedir.
Kas kütlesinde azlama meydana getiren protein eksikliği aynı zamanda aşırı kilo vermeye de neden olur. Tırnakların kırılması, saçların dökülmesi, ayaklarda ve ayak bileklerinde sıvı birikmesi söz konusu olabilmektedir.
Eğer vücutta protein eksikliği söz konusu olursa aynı zamanda cilt kuruluğu meydana gelebilir. Kızarıklıklar oluşabilir. Bulantı, karın ağrısı, sindirim sistemi problemleri, uykusuzluk, şiddetli baş ağrıları görülen diğer fiziksel belirtilerdir. Ruh halinde değişimler olması ve depresyon da meydana gelen semptomlar arasındadır.