Protein; hücrenin büyümesini ve gelişmesini sağlayan, aminoasitlerden oluşan bir organik bileşiktir. Bu organik bileşikler vücutta üretilmediğinden, vücut direncini yüksek tutması için dışarıdan alınır.
Proteinin Fazla Olduğu Besinler Nelerdir?
Hücrelerin onarılmasına ve büyümesine yardımcı olan protein, vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli bileşiklerden birisidir. Vücuttaki enerji üretiminin %15'i tüketilen organik bileşikler sayesinde sağlanmaktadır. Sebze ve meyvelerde de hayvansal gıdalarda olduğu gibi aminoasitlerden oluşan organik bileşikler bulunmaktadır. Proteinin fazla olduğu besinler; yumurta, süt, kırmızı ve beyaz et, kabak çekirdeği, baklagiller, badem ve peynir gibi yiyeceklerdir. Bu besinlerin tüketerek vücudunuzun proteine olan ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
Proteinin Fazla Tüketilmesinin Zararları Nelerdir?
Aminoasitlerden meydana gelen bu organik bileşik vücutta fazla bulunduğunda böbreklere yan etkileri olduğu gibi kalp ve damar hastalıklarına da sebep olmaktadır. Bitkisel gıdalarda da organik bileşikler vardır fakat hayvansal gıdalara göre daha düşük miktardadır. Sorunlar genellikle fazla tüketilen hayvansal gıdalar sebebiyle oluşmaktadır. Organik bileşikleri içeren gıdalar fazla tüketildiğinde vücutta depolanmayacağı için yağa dönüşerek depolanır. Fazla tüketildiğinde idrarla kalsiyum atımı artar ve bu da böbreklerde taş oluşmasını sağlar. Eklemlerde gut hastalığının oluşmasına neden olur. Bu hastalıklar dışında;
- Kanser riskini artırır.
- Yaşlanmayı hızlandırır.
- Depresyon riskinin artmasına sebep olur.
- Özellikle kolon kanser hücrelerini tetikliyor.
Kanda Protein Fazlalılığının Belirtileri Nedir? Tedavisi Var mı?
Kanda bulunan organik bileşiklerin oranını alümin ve globülin değerleri ifade eder. Bazı sebeplerden dolayı kanda bu değerler yüksek olabilir. Vücutta fazla oranda organik bileşik bulunması pek çok sorunu da beraberinde getirir. Protein fazlalığının belirtileri şunlardır; El ve ayaklarda karıncalanma, ateşlenme, baş dönmesi, ishal, tansiyon düşüklüğü, aşırı kilo kaybı, şiddetli iştahsızlık, halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk hali. Eğer bu belirtilerin çoğunu yaşıyorsanız, tetkiklerinizi yaptırmak için üroloji bölümünden randevu alarak doktorunuza muayene olmalısınız. Yapılan incelemelere bağlı olarak doktorunuz kanınızdaki değerleri düşürmek için uygun tedaviye başlayacaktır. Erken teşhis konulması hastalıkların iyileşmesini hızlandırmaktadır. Kullanılacak ilaçların yanı sıra, hasta sağlıklı beslenmeye özen göstermelidir. Bol yağlı yemeklerden ve hazır tüketilen gıdalardan kaçınmalıdır. Bol su içmeli, gerek yağ gerekse karbonhidratları dengeli bir şekilde tüketmeye dikkat etmelidir.
Proteinin Fazlası Depo Edilir mi? Yağa Dönüşür mü?
Fazla proteinler vücutta başlı başına depo edilmezler. Aminoasitlere dönüşerek depolanmaları mümkündür. Yağa dönüşüp depolanması sebebiyle vücudun hareketliliği azalır. Bu durum kilo artışını tetikler. Yağlar, karbonhidratlar ve aminoasitlerden meydana gelen organik bileşikler dengeli olarak tüketilmelidir. Dengeli tüketildiğinde sindirim sistemine zarar vermezler. Tüm bunlar fazlaca tüketilirse, organik moleküller karaciğerde yağa dönüşerek yağ olarak depolanırlar. Yağlar diğer moleküllere kıyasla daha fazla enerji depolama özelliğine sahiptir. Proteinin fazla tüketilmesinin, vücutta yağ olarak depolandığı için yağ oranını artırmasıyla kilo alımına sebep olduğu söylenmektedir.