Sağlık 24 Eylül 2021 - 15:41:28

Psikoz Nedir, Ne Demek? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Psikoz Nedir, Ne Demek? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Psikoz; kişinin gerçeklikle bağını kaybetmesi durumu olarak isimlendirilen birtakım zihinsel bozukluklarının belirtisi olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır.

Psikoz Nedir, Ne Demek?

Psikoz kişilerin sanrı ya da halüsinasyon yaşaması olarak isimlendirilen, başkalarının görmediği şeyleri görmek ya da başkalarının duymadığı şeyleri duymak, gerçekliği olmayan şeyleri doğru kabul edip inanmak gibi belirtileri kapsayan psikolojik bir hastalık biçimi olarak isimlendirilmektedir. İnsanların birtakım hastalıklar ya da özel durumlara bağlı olarak meydana gelen psikoz, kişinin gerçeklik ile bağını koparması anlamına gelmektedir. Gerçek olmayan şeyleri gerçekmiş gibi tanımlamasına neden olan bu hastalık aynı zamanda kişinin kendine zarar vermesine neden olabilmektedir.

Kendi başına bir hastalık olmayan psikoz asıl olarak birtakım zihinsel rahatsızlıkların belirtileri olarak nitelendirilmektedir. Bu hastalığa yakalanan kişilerin algılarında ciddi anlamda değişkenlik meydana gelir ve gerçek ile hayali ayırt edemeyecek duruma gelirler. Bu hastalığa sahip kişilerde aynı zamanda depresyon, uyku sorunları, motivasyon eksikliği, sosyal geri çekilme, uyku problemleri ve anksiyete gibi birtakım psikolojik rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bununla birlikte şizofreni hastalığının tanısının koyulmasında psikoz önemli bir yere sahiptir.

Psikoz Belirtileri Nelerdir? Nasıl Olur?

Oldukça farklı şekillerde psikoz çeşitlerine göre belirtiler de değişkenlik gösterebilmektedir. Şizofreni en fazla görülen psikoz bozukluk olarak nitelendirilmektedir. Konsantrasyon güçlüğü bu hastalıkta en çok gözlemlenen belirtiler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte depresyon hali, normalden çok ya da daha az uyumak, kaygı yani anksiyete görülmesi, şüphecilik, aileden ve yakın çevreden uzak durmaya çalışmak, sanrılar ve halüsinasyonlar, tepkisizlik, düşünseler arasında birtakım yersiz bağlantılar kurma, alakasız konulara atlama ve intihara teşebbüs etme gibi durumlar gözlemlenebilmektedir. Bunların yanı sıra psikoz belirtileri arasında alışılmadık ve yavaşlamış hareketlerin görülmesi, kişisel hijyen eksikliğinin meydana gelmesi, faliyetlere ilgi kaybı ve sosyal çevreden kendini geri çekme gibi pek çok belirti söz konusu olmaktadır.

Psikoz Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Bu psikolojik rahatsızlığın kesin olarak belirlenmiş nedenleri yoktur. Her psikoz vakasının farklı bir nedeni vardır. Şizofreni, bipolar bozukluk, stres, şiddetli depresyon bu rahatsızlığa neden olabilmektedir. Parkinson, HIV ve AIDS, sıtma, frengi, alzheimer gibi rahatsızlıklar psikoz nedenleri arasında gösterilebilmektedir. Genetik durumlar, uyuşturucu kullanımı ve dopamin gibi şeyler de sebepler arasında gösterilmektedir.

Psikoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak psikoz tedavisi birkaç yöntem dahilinde gerçekleştirilir. Başkalarına zarar vermemeleri için hızlı sakinleştirme yöntemi uygulanabilir. Bununla birlikte ilaç tedavisi, kişinin düşünce ve davranışları değiştirmek, hastanın sıkıntısını azaltmak, kontrol etkisini yeniden kazanmasını sağlamak amacı ile bilişsel davranışçı tedavi ve aile terapisi uygulanabilmektedir. Psikoz hastalarının aileleri için bu psikolojik hastalık oldukça endişe verici ve zorludur. Aile terapisi yöntemi ile hem kişinin ailesine hem de hastaya destek vermek amaçlanır. Terapiler 3 ay ya da daha fazla sürebilmektedir.

  • psikoz
  • psikoz nedir
  • psikoz belirtileri
  • psikoz çeşitleri
  • psikoz hastalığının nedenleri
  • psikoz tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Akromegali Hastalığı Nedir? Tanısı, Belirtileri, Bulguları