Retina Yırtılma Belirtileri Nelerdir? Nasıl Olur? Sebebi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Gözün arka kısmındaki ışığın algılanmasını sağlayan doku olarak tanımlanan ve sinirlerden meydana gelen retina, yapışık olduğu göz küresinin iç yüzeyinde ayrılır ve retina yırtılması meydana gelir.
Retina Yırtılması Belirtileri Nelerdir?
Ciddi anlamda bir görme problemi meydana retina dekolmanı öncesinde retinada meydana gelen ayrışmalar retina yırtılması olarak isimlendirilmektedir. Eğer zamanında müdahale edilirse engellenebilir. Fakat gerekli tedavi uygulanmazsa kalıcı körlük söz konusu olabilmektedir. Retina yırtılması kör eder mi diye merak ediyorsanız bu tarz bir etkisi söz konusu olabilmektedir.
Retinada meydana gelen yırtılma sonrasında oluşan belirtilere baktığımızda; ışık çakması, görüş azalması, görme alanının bir kısmının kaybolması, cisimleri kırık görme, cisimler gerçek halinde daha küçük ya da büyük görme, siyah nokta ya da sinek uçuşması gibi şeylerin görülmesi ile kendini belli etmektedir. Belirtileri fark edince erken teşhis için doktora gitmek körlüğün önlenmesi için önemlidir. Bazı durumlarda retina tabakası yerinde ayrılmamıştır ve sadece az bir yırtılma oluşmuş olabilir. Bu tarz durumlarda basit müdahaleler yapılabilir.
Retina Yırtılması Nasıl Olur? Sebebi Nedir?
Genel olarak yüksek miyopide retina yırtılması riski oldukça fazladır. Çünkü bu hastaların retinası normale göre daha incedir. İlerleyen yaşlarda ise göz içerisinde sıvının yapısında meydana gelen bozulma, retina yırtıkları oluşturabilir. Yırtıklar armaya başladığı zaman retina göz küresinden yavaş yavaş ayrılmaya başlar. Genel anlamda retina yırtılması nedenlerine bakacak olursak eğer;
- 6 numaradan fazla yüksek miyopi olmasına bağlı olarak gelişebilir.
- Gözde yaralanma sonrasında oluşabilir.
- Herhangi bir göz ameliyatı ya da katarakt ameliyatı geçirmiş olmak riski artırır.
- İleri yaşa bağlı olarak göz içerisinde jel sıvının azalması ile meydana gelir.
- Ailede retina yırtılması söz konusu ise diğer kişilerde de görülebilir.
Retina yırtılması sebepleri bazen bulunmazken genel olarak yukarıda bahsetmiş olduğumuz risk faktörlerine göre gelişebilir. Retina bir ya da birkaç yerden yırtılırsa eğer retina dekolmanı meydana gelir.
Retina Yırtılması İyileşir mi?
Retina yırtılması sonrasında gelişen retina dekolmanı oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Genel olarak bu hastalık kendiliğinden iyileşmemektedir. Retina yırtılması ilaç tedavisi ya da lazer uygulamaları ile giderilmektedir. Tedavi edilmediği zaman ise körlüğe kadar gitmektedir. Ciddi görme kayıplarını önlemek için erken teşhis çok önemlidir.
Retina Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?
Retinada meydana gelen hasara bağlı olarak tedavi yöntemi değişmektedir. Retina ameliyatları lokal ya da genel anesteziye bağlı olarak gelişir. Eğer retina dekolmanı meydana gelmişse mutlaka cerrahi yöntemler uygulanmalıdır. Retina yırtılması lazer tedavisi ile iyileştirilebilir. Argon lazer ile tekrardan dikilmesi sağlanabilir. Büyük yırtıkları onarmak için vitrektomi uygulanır. Bir başka yöntem skeral yani dıştan çökertme yöntemidir. Göz içine gaz enjeksiyonu da uygulana tedavi yöntemlerinden bir diğeridir. Yırtılmanın şiddetine göre uygulanacak yöntem uzman doktor tarafından belirlenmektedir.