Reyno hastalığı; aynı zamanda raynaud hastalığı olarak bilinen, soğuk havaya maruz kalma durumunda el ve ayak parmaklarında meydana gelen maviden kırmızıya doğru renk değişimlerini ifade eden bir çeşit damar hastalığıdır.
Reyno Hastalığı Nedir? Hangi Bölüm Bakar?
Raynaud fenomeni olarak da isimlendirilebilen reyno hastalığı; doğuk havaya maruz kalındığı zaman başta le ve ayak parmakları olmak üzere, burun ve kulak gibi kan dolaşımının zayıf olduğu bölgelerde meydana gelen ciltte doluk bir görünüm ve morarma gibi belirtiler ile kendini gösteren bir hastalıktır. Meydana çıkan semptomlar, ideal ortam koşulları sağlandığı zaman kendiliğinden düzelmektedir.
Reyno hastalığı; kan damarlarının soğuk hava koşulları nedeniyle kasılması, vazospazma uğraması ve kan akışının dokulara bir süreliğine az olması ya da tamamen durması nedeniyle meydana gelen bir rahatsızlıktır.
Ortam sıcaklığı azalmaya başladığı zaman meydana gelen raynaud fenomeni, kan akışının uzun süreli durması sonucunda doku hasarı oluşmasına neden olabilen bir hastalıktır. Reyno hastalığına hangi bölüm bakar sorusu en sık sorulan ve merak edilen konular arasındadır. Bu tarz bir rahatsızlığınız varsa eğer, iç hastalıkları/romatoloji bölümünden destek almanız gerekmektedir.
Reyno Hastalığı Neden Olur?
Raynaud hastalığı nedenlerine baktığımızda hem altta yatan sebeplere hem de dış etkenlere bağlı olarak gelişebildiğini görmekteyiz. Genel anlamda bu hastalığa sebep olan etkenleri şu şekilde sayabiliriz:
- Donma: Sıcaklığın çok düşük olması sonrasında damarların kasılması kan akşını engeller. Bu durum reyno hastalığına neden olur.
- Skleroderma: El parmaklarında meydana gelen deformasyon sonrasında kan damarlarının yapısının bozulması, bu rahatsızlığın gelişmesine etken olabilir.
- Artrit: Ayak ve el parmaklarının eklem bölgelerinin iltihaplanması sonucunda bölgedeki kan akışının bozulması olarak tanımlanan artrit, bu hastalığa sebep olabilir.
- Ateroskleroz: El ve ayak parmaklarında damar sertliğinin meydana gelmesi sonucunda reyno hastalığı oluşabilir.
- Eklem romatizması: Romatolojik bir hastalık olan eklem romatizması, eklem bölgelerinde iltihaplanma meydana gelmesi oluşur. Bu iltihaplanma ise kan damarlarının büzüşmesine ve kan akşının azalması ile reyno hastalığına neden olabilir.
- Sistemik lupus eritematozus: Antikorların eklem ve damar duvarında birikmesine sonrasında kan akışının olumsuz yönde etkilenmesi sonucunda meydana gelebilir.
- Sigara içmek: Devamlı sigara içmek, dokulara oksijen gitmesini engeller. Bu durum el ve ayak parmakları gibi pek çok bölgenin dış etkenlere duyarlı hale gelmesine neden olur. Soğuk iklim hakim olduğu zamanda raynaud meydana çıkar.
- Duygusal stres: Kan damarlarının kasılmasına neden olan stres, reyno hastalığının oluşmasına zemin hazırlayabilir.
Birtakım ilaçların yan etkisi, titreşimli aletlerin uzun süre kullanılması gibi durumlar da bu hastalığın oluşumuna neden olabilir. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir. Peki raynaud hastalığı tehlikeli midir? Eğer ki kan akışı uzun süre sağlanmazsa dokuların hasar görmesi söz konusu olabileceğinden tehlikelidir.
Raynaud Hastalığı Ölümcül müdür?
Genel olarak tedavisi olan bir hastalık olduğu için reyno hastalığı ölümcül değildir. Raynaud sendromuna iyi gelen yiyecekler tüketilerek ya da birtakım tedavi yöntemleri uygulanarak kontrol altına alınmaktadır. Hatta reyno eldiveni de kullanılabilmektedir. Bu eldivenler de semptomların bastırılması için etkili olmaktadır.
Reyno Hastalığının Tedavisi Var mı?
Altta yatan nedenin doğru bir şekilde tespit edilmesi hastalığın kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. Uzman hekim hasta öyküsünü dinlemeli ve teşhis koyarak tedaviye başlamalıdır. Tedavide reyno fenomeni ataklarının gelişmesini önlemek ve atakların tedavi edilmesini sağlamak gibi iki amaç bulunmaktadır. Atakların önlenmesi için atak gelişimine neden olan her türlü etkenden uzak durulmalıdır. Gerekli durumda özel ekipmanların kullanımı sağlanabilir. Sigara ve kafein ürünlerinin tüketimi sonlandırılır. Egzersiz yapılabilir. Ayrıca uzman hekim ilaç tedavisi de uygulayabilir. Atakların sonlandırılmasına yönelik tedavide ise bölgeye ısı uygulaması yapılabilir. Sıcak bir ortam, eldiven ve çorap gibi kıyafetler, ılık su uygulaması ya da masaj yapılabilir.