Saç ekimi; kadın ve erkeklerde uygulanan ve lokal anestezi aracılığı ile yapılan ve yeni saçların çıkması için tercih edilen bir işlem olarak tanımlanmaktadır.
Saç Ekimi Nedir? Nasıl Olur?
Kellik problemine kalıcı ve kesin bir çözüm sağlayan saç ekim işlemi cerrahi bir operasyon olarak insanlara saç hizmeti sağlamaktadır. Saç dökülmesi ya da saç kaybı yaşayan kişiler için uygulanan saç ekimi, en üstünden ya da saçların bulunduğu herhangi bir bölgedeki saç kökünün, açıklık olan yerlere ekilmesi şeklinde uygulanır.
Hijyenik koşullarda ve uzman doktorlar tarafından uygulanan saç ekimi; çoğunlukla tepe ve alında oluşan açıklıkların giderilmesi için, güçlü bölgelerdeki saç köklerinin alınması ve lokal anestezi ile buralara nakledilmesi şeklinde uygulanmaktadır.
Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Yeni ve gür sağların oluşması için uygulanan saç ekme uygulamaları farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir. Kalıcı saç ekimi için iki metot kullanılmaktadır:
- FUT Yöntemi: Oldukça eski bir yöntemdir. Ense kısmından bulunan saç köklerinin gerekli olan bölgelere yerleştirilmesi şeklinde uygulanır. Bu cerrahi bir işlemdir ve genel olarak ense bölgesinde 7-8 cm şeklinde bir yara izi kalmaktadır.
- FUE Yöntemi: Daha yeni bir yöntemdir ve cerrahi işlem olmadığından yara izi kalmamaktadır. Ense bölgesinde tek tek saç kökleri alınır ve gerekli olan bölgelerdeki kanallara transfer edilir.
Son zamanlarda saç ekiminde PRP yöntemi aktif bir şekilde tercih edilmektedir. Bu yöntem diğerlerinden oldukça farklıdır. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerden elde edilen bir solüsyon, saç ekimi sürecinde köklere uygulanır. Böylece çıkan saçların güçlü olmasını sağlar ve gürleşme meydana getirir.
Saç ekim işlemi yapıldıktan sonra 5-7 gün aralığında ekilen saçlar tutmaya başlar. Yaklaşık 1 hafta boyunca saç derisi naif ve mikroplardan daha çabuk etkilenen bir durumda olmaktadır. Bu tarz problemlerden dolayı herhangi bir enfeksiyon yaşamamak ve saç derisi hassas olduğu için özenli bir şekilde saç korumaya alınmalıdır.
Saç ekme işlemi yapıldıktan sonra ilk üç gün saçlarda asla yıkama işlemi yapılmamalıdır. Saçları yıkama, saç ekilme işlemi yapılan merkezde üç günün sonunda tamamlanır.
Saç Ekimi Sonrası Süreç Nasıl İlerler?
Saç ekimi süreci içerisinde saç derisinde kabuklanma, kırmızı nokta gibi rahatsız edici durumlar oluşabilir. Bu rahatsızlıklar belirli bir zamandan sonra tamamen geçer. Eğer kabuklanma uzun bir zaman geçmez ise yeni saçların uzaması ve çıkması zorlaşır. Böyle bir problemle karşılaşıldığı taktirde kişi hekime başvurmalıdır.
Bunun yanı sıra saç ekimi sonra kaşıntı görülebilir. Bu durum oldukça normal ve olası kabul edilmektedir. bu tür rahatsızlıklar için hekimin tavsiye ettiği kaşıntıyı geçiren spreyler saç derisine uygulanabilir.
Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Genel olarak saç ekimi sonrası sigara içilmemesi konusunda uzmanlar uyarmaktadır. Bunun yanı sıra diğer unsurları sıralayacak olursak eğer;
- Toz, duman ve kir olan mekanlarda vakit geçirilmemelidir.
- Stres gibi kişinin moralini bozan etkenlerden uzak durulmalı ve ağır iş yapmaktan kaçınmalıdır.
- Güneş ışınlarının yoğun etkisi kişinin derisine zarar vermektedir. Pis hava ve güneşin zararlı ışınlarından korunmak için kafayı sıkmayan şapka takılmalıdır. Dışarıda takılan şapka kapalı ortamlarda çıkarılmalıdır. Oksijen saç derisini hızlı bir şekilde iyileştirdiği için derinin nefes almasına müsaade edilmelidir.
- Bu süreç içerisinde kimyasal ürünler kullanılmamalıdır. Hekim kontrolünde olan ve hekimin önerdiği ürünler kullanılmalıdır.
- Sigara ve alkol gibi vücuda zararlı olan maddeler iyileşme zamanını yavaşlatır bu yüzden saç ekimi tamamlandıktan sonraki ilk hafta bu maddelerin kullanılmamasına özen gösterilmelidir.
- Kişiyi yoran hareketlerden uzak durmak gereklidir.
Bu tarz durumlara dikkat etmeniz sizin için en iyi saç ekiminin gerçekleştirilmesi anlamına gelmektedir. Herkes için aynı verim alınmasa da saç ekimi uygulamalarının etkili olduğu belirtilmektedir.
Saç Ekimi Sonrasında Saç Bakımı Nasıl Olmalı?
Eğer saçlarınızı ektirdikten sonra tekrar dökülme olmasını istemiyorsanız, bakımını düzenli yaptırmanız ve talimatlara uymanız gerekir. Saçları yıkarken saç ekimi sonrası şampuan kapsamında özel ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Saç yıkama süreci içerisinde önerilen ürünler bir ila iki kez kullanılmalıdır. Şampuan kullanılırken saç derisine hassas bir şekilde dokunularak yıkama işlemi tamamlanmalıdır.
Saçlar kurutulurken deri ve saça sert hareketlerle değil yumuşak bir şekilde havlu yardımı ile saç kurutma işlemi yapılmalıdır. Hava çok soğuk değilse ve hasta olma ihtimali yoksa çok zorunlu durumlar hariç saç kurutma makinası tercih edilmemelidir. Saç kurutma makinası kullanılırsa en düşük ayar ve uzak mesafeden kurutma işlemi yapılmalıdır.
Operasyon sonrasında ilk zamanlarda kafaya yapılacak herhangi baskı ve darbe ihtimallerinden kaçınmak gerekir. Uyku süreci içerisinde kafanın üst tarafı olan deriye yastık değmemeli, uyku pozisyonuna ilk zamanlarda fazladan özen gösterilmelidir. Saç ekimi işlemi tamamlandıktan sonra sonrasında oldukça dikkatli olunmalıdır.
Birçok kişinin yaptırmış olduğu bu işlem sonrasında sağlıklı saçlar belli bir süre sonra oluşmaya başlamaktadır. Genel olarak saç ekimi sonuçları olumlu neticelendirilmektedir.