Tıptaki adı folikülit olan kıl kökü iltihabı; bakteri ve mantarlara bağlı olarak oluşan bir sağlık problemidir.
Saçta Kıl Kökü İltihabı Nedir?
Kıl kökü iltihabı başta saç ve sakal olmak üzere vücudun birçok bölgesinde görülebilen, oluşumunda pek çok neden yatan bir sağlık sorunudur. Kıl köklerinde oluşan iltihaplar genel olarak bağışıklık sisteminin düzensiz ilaç kullanımı ya da sağlıklsız beslenme gibi durumlar sonucunda zayıflaması, hijyene dikkat etmemek, aşırı dar kıyafetler giymek, yanlış tıraş yönü gibi etkenler kıl köklerinin iltihaplanmasına yol açabilir.
Saçta Kıl Kökü İltihabının Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak genç erişkinlerde görülen kıl kökü iltihabı farklı belirtilerle kendini göstermektedir. Genel olarak kıl kökünün bulunduğu bölgelerde kendini gösterir. Kıl kötünde iltihap olduğu zaman kızarıklık, kabarma ve hafif kaşıntılar meydana gelmektedir. Kaşımak iltihabın diğer bölgelere yayılmasına neden olmaktadır. Kıl kökünde meydana gelen iltihaplanma büyüyüp kibrit ucu boyutunu aldığında apseleşme başlar. Bu oldukça önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu önemli fakat telaş yapılacak bir sağlık problemi değildir fakat bulaşıcıdır. Temas halinde bulaşabilmektedir. Saçlarda meydana gelen iltihaplara da elle temas halinde bulunmanız vücudun farklı bölgelerine yayılmasına neden olabilir.
Saçta Kıl Kökü İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kıl köklerinde meydana gelen iltihaplanmalar kendiliğinden geçebilen ya da tedavi edilmesi gerek sağlık problemleridir. Bunların ilaçlı yöntemleri olduğu gibi aynı zamanda bitkisel birtakım uygulamaları da vardır. Tedavi etmek için öncelikle iltihaba neden olan durumların bilinmesi gerekmektedir. Bu durum eğer ki bir mikrop nedeniyle oluşmuşsa kendiliğinden geçer. Fakat mantar ya da bakteriyel bir enfeksiyon sonucu oluşmuşsa o zaman tedavi aşaması ve yöntemi değişkenlik göstermektedir. Saçta kıl kökü iltihaplanması meydana geldiğinde belli bir süre beklenmeli ve geçmediği taktirde bir uzmana başvurulmalıdır. Kıl köklerinin iltihaplanması saç dökülmesi gibi problemlere neden olabilir. O nedenle dikkat edilmelidir.
Kıl Kökü İltihaplanmasının Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Saç diplerinde ya da farklı bölgelerde oluşan kıl kökü iltihaplanmasının doğal tedavisi için birçok kür tarifi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi ısırgan otuyla yapılan tariftir. 3 yemek kaşığı miktarında ısırganı 5 dakika boyunca suyun içerisinde haşlayınız. Lapa şeklini alan yaprak kıl köküne haftada 3 defa uygulanmalıdır. Yöntem iltihaplanma geçene kadar devam edilmelidir. Bu tarifi aynı zamanda makat çatlaklarında da uygulayabilirsiniz. Zerdeçal iltihabın geçirilmesi için uygulanan bir diğer bitkisel yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. bu bitki bakterilerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Bunun yanında iltihaplanma sonucu oluşan kaşıntı ve kızarıklık gibi problemlerin de giderilmesini sağlamaktadır. Bu tarif için ise 1 çay kaşığı kadar toz zerdeçalı, 1 çay kaşığı miktarında zeytinyağı ile karıştırarak iltihabın üzerinde uygulayınız. Kurumasını bekledikten sonra ılık suyla yıkayınız. Günde 3 defa bu tarifi uyguladığınız zaman etkisini kısa sürede görebilirsiniz.
Saçta Kıl Kökü İltihabına Ne İyi Gelir?
Saçta kıl kötü iltihabının geçmesi için uygulanabilecek en etkili yöntemlerden birtanesi bölgenin ısıtılmasını sağlamaktır. İltihaplı bölge ısıtıldığında kan akışı hızlanır ve buna bağlı olarak vücudun doğal mekanizması çalışmaya başlar. Sıcak uygulama yapmak için 2 bardak suya 1 tatlı kaşığı su katarak kaynatınız. Daha sonra suyun ılımasını bekleyiniz. Sonrasında temiz bir bezi suya daldırıp iltihaplı bölgeyi birkaç dakika boyunca bekletiniz. Bu işlemi yaklaşık 6 kere tekrarlayınız. Sonrasında iltihaplanma yavaş yavaş geçmeye başlayacaktır.