Sağlık 06 Şubat 2021 - 14:31:45

Şekerin Zararları ve Neden Olduğu Hastalıklar

Şekerin Zararları ve Neden Olduğu Hastalıklar

Şeker, vücutta zaman içerisinde damarların tıkanmasına, insülin hormonunun azalmasına ve bunların sonucunda birçok hastalığın meydana gelmesine neden olmaktadır.

Şekerin Zararları Nelerdir? Neye Yol Açar?

Uzmanların zehir olarak nitelendirdiği şeker zararlı maddeleri içerisinde barındırmaktadır. Şeker kullanımının sınırlandırılması halinde kişi bir zararlı etkiden kurtulabilir. Çoğu kişi şekerin önemli besinlerden biri olduğunu zanneder. Halbuki bedene hiçbir faydası yoktur. Uzmanların bağımlılık olarak tanımladığı şeker vücutta her alana etki etmektedir. Yapılan çoğu araştırmaya göre bir kişinin tahmini olarak on ila otuz çay kaşığı şeker tükettiği anlaşılmıştır. Kan şekerinin düşmesine yol açar. Şeker tüketimi anlık ihtiyaçları gidermekte fakat açlığa herhangi bir çözüm sunmamaktadır. Bağımlılık haline geldiği zaman şeker tüketilmezse kan şekeri ani şekilde değişmektedir. Bundan dolayı da halsizlik ve baş ağrıları meydana gelmektedir.

Şekerin Cilde Zararları Nelerdir?

Cilt problemlerine yol açar. Şeker içeren yiyecek ve içecekler hem insülin seviyesi hem de kan şekerini ani şekilde yükselttiğinden dolayı akne oluşmaktadır. Şekerin en belirgin zararlarından birisi cildin hızlı yaşlanmasına neden olmasıdır. Ciltte kollejen azalması otuz beş yaştan sonra başlamaktadır. Glikasyon ismindeki süreç içerisinde şeker molekülleri enzimlerle proteinlere bağlanmakta ve ciltte bulunan hücreler sertleşerek zayıflamaktadır. Bu durumda kırışıklık, sarkma gibi yaşlılık belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Şekerin Vücuda Etkileri Nelerdir?

Şeker bağımlılığı depresyon riskini hızla arttırmaktadır. Beslenme düzeninin ruh hali üzerinde önemli bir etkisinin olduğu söylenebilir. Kek, pasta, tatlı, çikolata gibi şeker seviyesi fazla olan gıdaların depresyon olasılığını arttırdığı ifade edilmektedir. Enerjiyi yükselttiği bilinen şekerin kalıcı olarak enerjiyi düşürdüğü söylenebilir. Yani şeker anlık olarak enerjiyi yükseltirken uzun süreli halsizlik ve yorgunluğa yol açmaktadır. Geçici enerji dalgalanmalarını hayatınıza dahil etmemek için lif oranı yüksek olan besinlerle beslenilmesi önerilir. Bunların yanı sıra şeker vücuttaki insülin hormonunda azalma meydana getirir. Bu hormon vücudun şekerden zarar görmesini engellemektedir. Fakat fazla tüketim zaman içerisinde pankreas bezleri görevini yerine getiremez ve buna bağlı olarak vücut şekeri dengeleyemez. Şeker yükseldiği zaman beyin ve kalp dahil olmak üzere bütün organlara zarar verir.

Şekerin Neden Olduğu Hastalıklar

Vücudun savunma sistemini zayıflattığı söylenen şeker insan sağlığına zarar verir. Bağışıklık sisteminin önemli parçalarından biri olan alyuvar hücreleri şeker molekülleri ve C vitamini yarışı arasında kalır. Diş çürüklerinin başlıca sebeplerinden biri şeker kullanımıdır. Ağız içerisinde çok fazla bakteri bulunmaktadır. Bunların bazıları dişlere yararlıyken bazıları zarar vermektedir. Zararlı bakteriler basit şekerlerle beslenmektedir. Bu bakteriler tükürük ya da fırçalama yoluyla temizlenmediği zaman şeker aside dönüşmekte ve ağız içerisinde asidik ortam meydana gelmektedir. Vücuda herhangi bir faydası olmayan şeker bağımlılığını bırakmak sağlık için gerekli bir adım olabilir. Şekerin yol açtığı birçok hastalık olduğu için şeker kullanımından uzak durmak veya bu kullanımı sınırlandırmak gereklidir.

  • şekerin zararları
  • şekerin cilde zararları
  • şekerin neden olduğu hastalıklar
  • şekerin vücuda etkileri
Yorumlar
Fatma Özarslan 5 yıldır şeker hastasıyım. İnsülin kullanmıyorum ama ilaç kullanıyorum. İlaç kullanmadığım zaman ise hemen yükseliyor. Şunu söyleyebilirim vücudun şekere kesinlikle ihtiyacı yok. Aslında tükettiğimiz yemekler ve meyveler zaten şeker ihtiyacını karşılıyor. Aşırı tüketim, stres ve üzüntü bu hastalığı beraberinde getiriyor. cevapla
yorum yaz
Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer?