Sağlık 24 Nisan 2021 - 18:40:52

Serebral Palsi Hastalığı Nedir? Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?

Serebral Palsi Hastalığı Nedir? Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?

Halk arasında beyin felci olarak da isimlendirilen serebral palsi hastalığı bebeklik döneminde ya da çocukluk çağında ortaya çıkan en ciddi hastalıklardan birisidir.

Serebral Palsi Hastalığı Nedir?

Tıp alanında serebral palsi olarak isimlendirilen bu hastalık kısaca SP olarak tanımlanmaktadır. İnsanların bebekliğinde ya da çocukluk döneminin başlarında ortaya çıkar. Vücut hareketlerini ve kas koordinasyonlarını kalıcı bir şekilde etkileyen bu rahatsızlık, zaman geçtikçe daha kötüye gitmeyen hastalıklardan birisidir. Kasların hareketini ve koordinasyonunu etkileyen bu hastalık sonucunda insanların görme, duyum ve işitme bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Belirtilerinin takip edilmesi ve fark edildiği anda doktorlar ile iletişim kurulması gerekmektedir. Bu belirtiler genelde bebeklikte ya da okul öncesi dönemde kendisini göstermeye başlamaktadır.

Beyin Felci Neden Olur?

Beyinde gerçekleşen beyin felci rahatsızlığının farklı sebepleri olabilmektedir. Bunlardan ilki beyinde yaşanan anormal gelişimlerdir. Bunun yanı sıra gerçekleşen bir beyin hasarı da çocuklarda ya da bebeklerde bu hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Genel olarak beyin hasarı doğum öncesinde gerçekleşen durumlardan birisidir. Bazı durumlarda doğum sırasında yaşanan aksilikler de bebeklerde beyin hasarına sebep olabilmektedir. Bu hastalığın ortaya çıkmasının ardından nedenini her zaman öğrenmek mümkün olmaz. Genelde beyne yeteri kadar oksijen gitmemesi, gen mutasyonlarının ortaya çıkması, kızamık ya da benzeri hastalıklar, menenjit gibi beyin fonksiyonları, trafik kazası ya da çocuğun düşerek başına darbe alması gibi durumlar bu hastalığın en yaygın sebepleridir.

Serebral Palsinin Belirtileri Nelerdir?

Belirtileri oldukça çeşitlilik gösterebilen serebral palsi rahatsızlığında insanların birden çok belirtiyi aynı anda görmesi durumunda doktorlarına başvurması gerekmektedir. İlk olarak insanların kas yapısının çok sert ya da sarkık olma durumları hastalığın belirtileri arasında gösterilmektedir. Bunun yanı sıra çok abartılı reflekslere sahip olma durumu da serebral palsi hastalığını işaret edebilmektedir. Birçok kişide çok yavaş şekilde yazma durumu kendisini göstermektedir. Bebeklerde bu hastalık ortaya çıktığında tek başına oturmak ya da sürünmek gibi basit eylemleri gerçekleştirmekte zorlanmalar görülebilmektedir. Son olarak sürekli vücudun tek bir tarafını tercih etmek de hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır.

Beyin Felcinin Tedavisi Nasıldır?

Tıp alanında tedavi edilemeyen, yalnızca etkilerinin azaltılabildiği çok sayıda hastalık bulunurken serebral palsi de bunlardan birisidir. Hastalığın tamamen ortadan kaldırılması çok mümkün değildir. İnsanların beyinlerinde oluşan hasarın geri dönüşü çok mümkün olmaz. Buna rağmen çocukların eksik kalan becerileri doğru işlemler uygulanarak geliştirilebilir. Bu hastalığın üzerine giden ve belirtilerin tamamını ortadan kaldırmak isteyen kişiler genelde başarılı olmaktadır. Birçok çocuk bu hastalığa sahip olsa da normale yakın bir düzeyde gelişimini gösterebilmektedir. Burada çocuklardan çok ebeveynlere görev düşmektedir. Çocuklarda ve bebeklerde sıklıkla görülen serebral palsi hastalığı tedavi edilemiyor olsa da doğru adımlar ile bireyler normal bir şekilde hayatlarına devam edebilmektedir.

  • serebral palsi hastalığı nedir
  • beyin felci
  • beyin felci neden olur
  • serebral palsinin belirtileri
  • beyin felcinin tedavisi
Yorumlar
Begüm Güner Serebral palsi hastalığı ne yazık ki birçok çocukta meydana gelebiliyor. Menenjit gibi pek çok hastalık beyin felcine neden olabiliyor. Çocuklar küçükken hastalığından çok dikkat edilmeli ve en ufak bir ayrıntı bile göz ardı edilmemeli bence. Özellikle ateşli hastalıklarda kesinlikle doktora gidilmeli. Ateş vücutta pek çok şeye neden olabiliyor. cevapla
yorum yaz
Aronia Bitkisi Nedir? Nerede ve Nasıl Yetişir? Faydaları ve Zararları