Ses kısıklığı ses tellerinin zarar görmesinden kaynaklandığı gibi reflü başlangıcından da meydana gelen durumlardan biridir.
Ses Kısılması Nedir? Nasıl Olur?
Ses kısılması durumunun çok fazla yaşanması nodüllerin olduğunu da belli edebilir. Tekrarlayan ses kısıklıklarında mutlaka doktora başvurulması gerektiği unutulmamalıdır. Grip ya da soğuk algınlığından kaynaklı ses kısıklıkları kısa süre içerisinde iyileşme gösterse de devam eden durumlarda da hekim kontrolü gerekebilmektedir. Sesin kısılmasına sebep olan hastalıkların bir çoğu farklı hastalıklarında habercisi olabilmektedir. Bu yüzden ses kısıklığına sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir. Ses tellerinin zarar görmesi ilerleyen dönemlerde ciddi hastalıklara da sebep olabilir. Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklardan dolayı meydana gelen ses kısılması oldukça geçici bir durumdur. Boğaz yumuşatıcı kapsüllerin ve bitki çaylarının tüketilmesi sesin kısıklığının giderilmesini sağlayabilir.
Ses Kısılması Neden Olur? Nedenleri Nelerdir?
- Kişinin kış aylarında sıkça karşılaştığı ve ses kısılması hastalıklarından biri olan larenjit en sık görülen durumlardan biridir. Grip, nezle, soğuk algınlığı ve sinüzit gibi rahatsızlıklarda sıkça karşılaşılan bu ses kısıklığı kış aylarında daha fazla olmaktadır.
- Ses tellerinde polip ya da nodül olması sesin doğru bir şekilde çıkmasına engel olur. Özellikle polip ve nodüllerin uyarılması boğaz bölgesinde şişliğe de sebep olabilmektedir. Genellikle ameliyat yapılarak polip ve nodüller alınır. Bu tip ses kısıklığına sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılması kişide ses kısıklığının tekrarlamasına engel olacaktır.
- Reflü gibi mide rahatsızlıkları kişinin ses tellerinde kısılmaya neden olmaktadır. Mide asidinin boğaz bölgesinden yukarıya çıkması ses tellerinin zedelenmesine neden olmaktadır.
- Ses kısıklıklarında en önemli neden ise ses tellerinde oluşan kanser hücreleridir. Ciddi bir durum olduğu için mutlaka doktor kontrolü altında iyileşme sağlanması gerekir. Ses tellerinin kanser olması ileri de sesin tamamen kaybedilmesine de neden olabilmektedir.
Ses Kısılmasına Ne İyi Gelir?
Sesin yanlış kullanımı ses tellerine çok fazla zarar vermektedir. Genel olarak öğretmen ve çağrı merkezi çalışanlarında sıkça karşılaşılan durumlardan biridir. Maç sonrası kısılan seslerde de sesin yanlış kullanımından dolayı sesin kısılması meydana gelebilmektedir.Yüksek sesle konuşmak ya da bağırmaktan dolayı meydana gelen ses kısılması da geçici durumlardan biridir. Genellikle birkaç gün içinde iyileşme sağlanır.
Ses Kısıklığı Nasıl Düzelir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ses kısıklığına neden olan reflünün tedavisi ilaç ya da beslenme ile kontrol altına alınabilmektedir. Özellikle mideyi rahatsız eden gıdaların tüketilmemesi reflü oluşumuna engel olur. Ayrıca sağlıklı beslenerek ses kısılmasını meydana getiren reflü kontrol altına alınabilir. Ses tellerinde oluşan nodüller ve polipler ameliyat ile alınarak ses kısıklığı önlenebilmektedir. Ses tellerindeki kanserli hücrelerin tamamen temizlenmesi ses kısıklığının sık sık yaşanmasına da engel olur. Tekrarlayan ses kısıklıklarından mutlaka doktora başvurularak durumun tedavi altına alınması gerekebilir. Nodül ve kanser hastalıklarında sesin kaybedilmemesi için hekimin tedavi şekline mutlaka uyulmalıdır.