Yaşam 08 Aralık 2021 - 14:46:51

Sigaranın İçindeki Zararlı Maddeler Nelerdir?

Sigaranın İçindeki Zararlı Maddeler Nelerdir?

Sigaranın içindeki zararlı maddeler; vücutta pek çok etki meydana getirken aynı zamanda hastalıklara da sebep olur ve ölüme neden olabilir.

Sigara Sağlığa Zararlı mı?

Her geçen yıl tüketimi artan sigara tüketimi; başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa neden olur ve aynı zamanda organların dokuların zarar görmesine sebebiyet verebilir. Ülkemizde sigara içme oranı oldukça yüksektir. Yapılan bazı yasal değişiklikler sonrasında sigaranın içindeki maddeler hakkında insanlar da bilgilenmeye başlanmıştır.

Açıklamalara göre sigaranın içerisinde 4000 adet kimyasal madde bulunurken miktarına göre en yoğun ve tehlikeli olanlar özel olarak ele alınmıştır. Sigaranın içerisinde yer alan bu zararlı maddeler, sağlık anlamında birçok hastalığın oluşmasına neden olmaktadır. Yüksek oranda bağımlılık meydana getiren nikotin içeren sigara aynı zamanda birden fazla zehirli madde barındırmaktadır.

Sigaranın İçindeki Maddeler Nelerdir?

Sürekli olarak kullanılan sigaranın içindeki zararlı maddeler arasında ilk sırada amonyak geliyor. Bu kimyasal madde nikotinin emilim düzeyini arttırmak için sigaranın içerisine ekleniyor. İkinci sırada ise arsenik geliyor. Arsenik tütün bitkisinin ilaçlanmasında ve farelerin bitkiden uzak tutulmasında kullanılıyor.

Kadmiyum isimli madde ise sigaranın filtre kısmında yer alıyor. Bu madde aynı zamanda telefon bataryalarının şarj edilmesinde de kullanılıyor. Bir diğer madde olarak uzmanlar formaldehid isimli maddeyi gösterirken bu madde sigara içerisinde dumanın ikincil ürünü olarak ortaya çıkıyor. Aynı madde ölü bedenlerin mumyalanması işleminde de kullanılıyor. Sürekli kadınların ojelerini çıkarmak için kullandıkları aseton da 5. sırada yer alıyor.

Sigaranın İçindeki Tehlikeli Maddeler Nelerdir?

Sigaranın yanmasına yardımcı olan bütan sigaranın içindeki kötü maddelerdendir. Aynı zamanda sigaranın içindeki bağımlılık yapan madde olarak tanımlanan propylene glycol vardır. Bu madde sigaranın bırakılmasını zorlaştırmak için sigaranın içerisine eklenirken insanlarda nikotin bağımlılığı yaratıyor.

Terebentin isimli madde özellikle mentollü sigaralarda çok yüksek oranda kullanılmaktadır. Bu özel yağ günlük hayatta verniği inceltmek ya da tahtaların boyasını soymak için kullanılıyor. Sigaranın içerisinde bulunan başka bir zararlı madde benzendir. Bu madde sigaranın yanmasından sonra ortaya çıkan külde yer alıyor. Tarım ilaçlarında ve benzinin içerisinde de yer almaktadır.

Sigaranın içerisinde yer alan en tehlikeli maddelerin sonuncusu olarak kurşun ve nikel ikilisi gösteriliyor. Bu maddeler de sigaranın içerisinde yer alan metal bileşimler olarak bilinmektedir.

Sigaranın İçindeki Kimyasal Maddeler ve Etkileri

Araştırmalar ve sigara üreticilerinin yaptıkları açıklamalar sigaranın içindeki maddeler hakkında geniş bilgiler verirken insanlar bu maddelerin vücut içerisindeki akıbetini de merak ediyor. Bu maddelerin tamamı vücut içerisinde sindirilememektedir. Bazı maddeler vücudun içerisinde biraz durduktan sonra duman ile dışarıya atılmaktadır.

Bir kısmı dışarı atılan bu maddelerin bir kısmı vücut içerisinde kalır ve bu süre içerisinde birçok hücreye yapışıp orada kalmaktadır. Sürekli olarak sigara tüketilmesi sonrasında bu maddeler hastalıklara neden olmaktadır. Günde bir paket sigara içen kişilerin akciğerlerinde 1 sene içerisinde bir fincan katran birikiyor. Bu durum da sonrasında çok ciddi hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.

Kalp ve damar hastalıkları, ağız kokusu, dişlerin sararması, gastrit ve ülser, KOAH, damarlarda tıkanma ve çeşitli akciğer hastalıkları meydana gelebilmektedir. Tütünün içindeki maddeler insan sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir.

  • sigaranın içindeki maddeler
  • sigaranın içindeki zararlar
  • sigaranın içindeki kimyasal maddeler
Yorumlar
Nurettin Dere Sigaranın içindeki zararlı maddelerin yan etkileri nelerdir? Sigaranın zararları ne zaman azalmaya başlar? cevapla
Gülay Özkan Sigaranın içindeki maddeler ve zararları insan hayatı gerçekten çok tehlikeli bence. Ben 15 yıl sigara içtim ve sonrasında bıraktım çok şükür. İçindeki kimyasalları ve zararlı şeyleri duyunca iyi ki de bırakmışım diyorum. Başlarda biraz zorlanıyorsunuz ama alışıyorsunuz sonradan. cevapla
yorum yaz
İnsan Günde Ortalama Kaç Saat Uyumalı?