Sınava konsantre olmak için; içinde bulunduğunu ana odaklanmanız, sınava hazırlanırken basit ya da zor olmak üzere hemen her soruyu çözmeniz, dikkatinizin dağıldığını fark ettiğiniz anda yarım dakikalık aralar vermeniz faydalı olmaktadır.
Sınavda Dikkatsizlik Nasıl Önlenir?
Hayatımızın tamamında sınavlara dahil olarak başarılar elde etmeye çalışırız. Bu aşamada sınavda konsantre olmak başarılı olabilmenin ilk yolu ve yöntemidir. Sınavdan sonra yapılan işlemlere bakıldığında basit hataların fark edilmesi, bunun tamamen konsantrasyon eksikliğinden kaynaklandığını göstermektedir.
Eğer sınavda dikkatsizlik hali söz konusu olursa bu odaklanmayı önler ve düşünme gücünü zayıflatır. Başarılı olmanın ve önemli bir sınavı geçmenin ilk kriteri odaklanmaktadır. Soruyu anlamak ve sizden ne istediğini saptamak için düşünmek, doğru cevabı bulmanızı sağlar. Birçok ünlü düşünür başarının anahtarları arasında ilk sıraya konsantrasyonu koyarken sonrasında çalışkanlık ve zeka geldiğini belirtmektedir.
Eğer sınavda çok dikkatsizlik yapıyorum diyorsanız; sınava girdiğiniz anda hangi sorudan ve alandan başlayacağınızı saptayınız. Kendinize bir plan oluşturunuz. Sınava hazırlanırken farklı soru tiplerinden her birini çözmeye çalışınız. Böylece farklı bir soru çıksa bile buna dair çözüm oluşturmakta zorlanmazsınız.
Sınavda Konsantre Olmak İçin Öneriler
Sınava odaklanmak için öncelikle verimli ders çalışma sağlayarak, bilgi birikimi sağlamanız gerekmektedir. Ders çalışmayı daha verimli kılmak için eğlenceli hale getiriniz ve bunu severek yapınız. Bu şekilde hazırlanıldığı zaman sınav için konsantrasyon da her zaman yüksek seviyede olmaktadır.
Bunun yanında kişilerin kendileri için küçük hedefler belirlemeleri ve sürekli olarak bu hedefleri gerçekleştirmeleri de konsantrasyon düzeylerini arttıran etmenler arasında yer alıyor. Bir amacınız olursa eğer, sınava daha iyi hazırlanırsınız.
Eğer sınavda dikkat dağınıklığı yaşamak istemiyorsanız, dengeli uyku düzeni, beslenme programı hazırlamanız gerekir. Beyniniz ne kadar dinlenmiş olursa odaklanması o kadar rahat olmaktadır. Sınav öncesi dönemlerde beyin egzersizleri kapsamında zeka oyunları ya da bulmacalar çözebilirsiniz.
Sınavda Odaklanmak İçin Ne Yapmalı?
Genel olarak sınavlara hazırlanma dönemlerinde uygulanan denemelerde kendilerine hedef koyan kişiler yüksek konsantrasyon ile sınavları geçmektedir. Her zaman hedeflerine emin adımlar ile yürüyen kişiler bu sayede başarılı olabilmektedir.
Fiziksel ihtiyaçların tamamının sınavdan önce giderilmesi gerekir. Sınava giren kişilerin dikkatini dağıtacak olan durumlar sınavda konsantre olmayı imkansız hale getiriyor. Tuvalet ihtiyacının sıvan öncesinde giderilmesi, zamanın daha verimli kullanılması için de önemlidir.
Sınava giren kişilerin bu süreç içerisinde çok aç ya da çok tok olmaması gerekiyor. Genel olarak yemek yedikten 1-2 saat sonrası sınav için çok uygun bir dönem olarak görülüyor. Odaklanmak başarı için gerekli olan bir kriterdir ve ne kadar odaklanırsanız, o kadar başarılı olursunuz.
Konsantrasyonu Bozan Şeyler Nelerdir?
Kişilerin konsantre olabilmesi için konsantrasyonu sağlayan etmenleri bilmesi kadar bozan etmenleri de bilmesi ve bunlardan kaçınması son derece önemlidir. Bu etmenler üç ana kategoriye ayrılırken her bir kategorinin kendi içerisinde çözümleri yer almaktadır.
İlk etapta psikolojik etmenler kişilerde konsantrasyon eksikliğine sebep oluyor. İsteksizlik, aşırı kaygı, aşırı güven ya da başaramama korkusu kişilerde konsantrasyon eksikliği yaratabilir. Bu düşüncelerden kurtularak sınavlarına giren kişiler daha yüksek konsantrasyon ile sınavlarını geçirirken çok daha başarılı olmaktadır.
Bedensel etmenler konsantrasyon düzeyini düşüren etmenler arasında yer alırken sağlık sorunları, kötü beslenme, uykusuzluk ve aşırı yorgunluk bu kategori içerisinde sunulmaktadır. Bu durumların ortadan kaldırılması için kişilerin biraz daha düzenli bir hayat sürmesi önemlidir.
Son olarak çevresel etmenler kişilerin konsantrasyon bozukluğu oluşturabilmektedir. Sınava girilen yerin çok gürültülü olması kişilerin konsantre olamamasına sebep olurken buna ek olarak havalandırmanın yetersiz olması da olumsuz durumlar arasında gösteriliyor. Aydınlatma konusunda da sınav alanlarında her zaman önlemlerin alınması gerekmektedir.