Sağlık 10 Haziran 2021 - 04:55:02

Sistoskopi Nedir? Fiyatları ve Yan Etkisi Nedir?

Sistoskopi Nedir? Fiyatları ve Yan Etkisi Nedir?

Vücutta yer alan idrarı mesaneden dışarı taşımaya yardım eden üretnanın incelenebilmesi adına uygulanan tekniğe sistoskopi denir.

Sistoskopi Nedir, Ne Demek?

İdrar boruları böbrekler üzerinden idrarın mesaneye taşımaktadır. Böbrek borularının görüntülenmesi için bu uygulama yapılmaktadır. Görüntülemenin yapılması mercekli ve ışıklı aletle gerçekleştirilmektedir. Yapılan görüntüleme tekniği sayesinde alınan sonuçlar nettir. Ayrıca mesanede yer alan rahatsızlıklar görüntüleme tekniği aracılığı ile teşhis edilebilir. Doktor tarafından alınan görüntüler kamera aracılığı ile monitöre aktarılmaktadır. Hasta görüntüleri izleyebilir. Teknolojinin gelişmesiyle tıp bölümünde yapılan sistoskopi kontrollerin başarı ile yapıldığı görülmektedir.

Sistoskopi Ne Kadar Sürer?

Sistoskopi işleminin yapılması için öncelikle mesanenin boşalması gereklidir. Sonrasında muayene yapılır. Muayene için kişi sırt üstü olacak şekilde yatırılır ve dizleri bükülerek bacakları ayrılmaktadır. Temiz örtüyle kişinin üzeri örtülür. Sonrasında ise bölgesel veya genel anesteziye göre damar yolu açılır. Serumun takılmasıyla ağrıları engelleyen ilaçlar hastaya damar yolu aracılığı ile verilmektedir. Mesanenin içine sonrasında sıvı pompalanmaktadır. İşlemin yapılma nedeni mesanenin genişletilmesi ve kaliteli görüntü elde edilmesinden dolayıdır. Üretradan girilerek mesaneye ilerlenir. İdrar kanalında meydana gelen darlık varsa dilatasyon uygulanmaktadır. Bunun amacı ise üretra içerisindeki çeşitli enfeksiyonların ve taşın varlığını anlamaktır.

Sistoskopi Uygulması Niçin Yapılır?

Kişilerin meydana gelme ihtimali olan hastalıklara karşı periyodik şekilde kontrol yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Sistoskopi idrardan kan geldiği zaman yapılmaktadır. Bunun yanı sıra ağrılı çıkılan idrar problemi, idrar kaçırma, küçük boyutlarda mesane tümörünün saptanması, mesanenin aşırı oranda aktif olması, mesaneden biyopsi alınması gerektiği zaman, mesane taşı olması, mesane kanseri teşhisinin koyulması, prostatik tokanıklık bozukluğunu giderilmesi ve mesane tümöründen şüphe edilmesi halinde bu teknik uygulanmaktadır.

Sistoskopinin Yan Etkileri Nelerdir?

Tekniğin çeşitli yan etkileri meydana gelebilmektedir. Nadiren idrar yolu içerisine mikroplar girebilir. Bu mikropların enfeksiyon riski taşıdığı ifade edilmektedir. Bu durum enfeksiyonun daha kötü bir hale gelmesine neden olabilir. Bahsi geçen durumların olmaması için teknik öncesi ve sonrasında antibiyotik reçetenin kullanılması tavsiye edilmektedir. Yapılan teknikte kanama riskinin olduğu söylenmektedir. Az miktarda bir kanama durumuna yol açan işlem için doktor müdahalesi ile kanama durumu en az seviyeye indirilebilmektedir. Teknikten sonra karın ağrısı, idrara çıkıldığı zaman yanma gibi problemler meydana gelmektedir. Bu belirtilerin kısa bir zaman dilimi içinde azaltıldığı ve hafiflediği ifade edilebilir. Sistoskopi uygulamasının başka bir yan etkisi ise idrar kanalında meydana getirdiği darlıktır. Bunun dışında mesanede zedelenme durumu ve dış idrar kanalında hasar ihtimali vardır. Bahsedilen etkenlerin meydana gelmesini engellemek için uzman hekimin tedbirlerinin olması önem teşkil etmektedir.

  • sistoskopi
  • sistoskopi nedir
  • sistoskopinin yan etkileri
  • sistoskopi ne kadar sürer
Yorumlar
Gamze Tütün Sistoskopi için hasta hazırlığı nasıl olur? Fiyatları ne kadar? Her hastanede yapılıyor mu? Bu uygulama sonrasında cinsellik problemleri yaşanır mı? Sonrasında meydana gelen yan etkiler nelerdir? Bakım nasıl olmalı? cevapla
yorum yaz
Burun Üstündeki Siyah Noktalar Neden Olur? Nasıl Geçer?