Uçuk; stres, korku ve güneş ışığı gibi gerek çevresel gerekse psikolojik sebepler sonucu oluşan yaradır.
Uçuk Nedir? Neden Çıkar?
Uçuk, vücudun belli bölgelerinde oluşabilen, içi su dolu kabarcıkların sonrasında kabuklaşarak yaraya dönüştüğü bir enfeksiyon türüdür. Uçuğun oluşma sebepleri kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Heyecan, stres ve travma gibi durumlar uçuğa sebep olabilmektedir. Uykusuzluk, yoğun tempo sonucu yorgunluk gibi durumlar vücut direncini düşürdüğü için de uçuk oluşabilmektedir. Ateşli hastalıklar, grip, soğuk algınlığı, AIDS, organ nakli ve kanser gibi bağışıklık sisteminde değişikliğe sebep olabilen hastalıklar da uçuk oluşumunda etkilidir. Tüm bunların yanı sıra, havanın aşırı soğuk olması ya da güneşli olması gibi durumların da özellikle dudaklarda uçuk çıkmasına sebep olduğu bilinmektedir.
Uçuk Tedavisinde En Etkili Yöntemler Nelerdir?
Uçuk, aniden oluşan bir enfeksiyon çeşidi olduğu için tedavisinde her an ilaç bulmak her zaman mümkün olamamaktadır. Uçuk için kesin çözüm önerileri şunlardır;
- Sarımsak: Pek çok virüsle savaşabilen sarımsak, mikrop öldürücü etkiye sahiptir.
- Aloe vera ve Domates: Oluşan enfeksiyonun temizlenmesi için birkaç damla domates suyu uçuğa sürülmelidir. Sonrasında da aloe vera uygulanmalıdır. İçeriğinde pek çok yararlı bileşen bulunan aloe vera, uçuğun kuruyarak kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.
- Sirke ve Bal: Bu iki besin antiviral özellik taşıması yönüyle uçuk tedavisinde oldukça etkilidir. 1 yemek kaşığı balın içerisine çok az sirke ilave edilerek karıştırılır ve pamuk yardımıyla uçuğun bulunduğu bölgeye sürülür. Çay ağacı yağının ve elma sirkesinin de dudakta oluşan ve uçuğa dönüşebilecek sivilcelerin kurutulmasında etkili olduğu bilinmektedir.
Uçuğun Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Uçuğun belirtileri ilk olarak kaşınma, yanma ve karıncalanma şeklinde açığa çıkar. Bu belirtilerin sonrasında uçuk çıkacak olan bölgenin kızardığı ve şiştiği görülür. İçi su dolu bir kabarcığa dönüşen uçuk; özellikle yemek yerken, gülerken ve konuşurken kişinin canının yanmasına sebep olur. İçi su dolu kabarcıkların patlamasıyla ülserler açığa çıkar ve normalden daha fazla ağrılı bir süreç başlar. İşte tam da bu noktada doğal tedavi yöntemleri uygulanarak uçuğun kuruması sağlanmalıdır. Müdahale edilmediği takdirde uçuk zamanla kendi kuruyarak çatlak görünüme sahip olarak yara halini alır. Kabuklanma aşaması uçuğun küçüldüğü süreçtir. İyileştiğinde uçukta meydana gelen kabuk düşer ve yerini yeni doku alır.
Uçuk Bulaşır mı? Nasıl Bulaşır?
Uçuk, bulaşıcı bir virüstür. Uçuk virüsü, uçuğu olan kişilerin öpmesi sonucunda ya da kullandığı bardak, çatal, kaşık ve havlu gibi eşyalarla bulaşabilmektedir. Uçuğu olan kişi ellerini daima temiz tutmaya özen göstermelidir. Çünkü uçuğa dokunulduğu takdirde, virüsün cildin ve vücudun diğer bölgelerine bulaşması mümkün olmaktadır. Bu süreçte kişilerin uçuk yarasıyla oynamamaları önerilmektedir. Uçuk tedavisinde en etkili doğal yöntemler sayesinde uçuğun bulaşıcı olmasının önüne geçilmektedir.