Sağlık 10 Kasım 2021 - 13:51:38

Yüksek Nabız Nedir? Nasıl Düşürülür? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Yüksek Nabız Nedir? Nasıl Düşürülür? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Yüksek nabız, kalp atış hızının olması gerekenden yüksek olması ile tanımlanan, pek çok sebebe dayalı olarak meydana gelebilen bir durumdur.

Yüksek Nabız Nedir? Nabız Kaç Olursa Tehlikeli?

Sağlıklı bireylerde normal bir kalp, dakikada yaklaşık 60 ila 80 aralığında atmaktadır. Nabız atışları, çeşitli nedenlere bağlı olarak arttığı zaman buna yüksek nabız denir. Özellikle ateşli hastalıklarda daha da yükselmektedir. Vücut sıcaklığında yaklaşık 1 derecelik bir artış 20 vuruşla kalp atış hızını arttırır.

Endişe, duygusal değişimler, stres ya da birtakım fiziksel aktiviteler sonrasında artış gösteren nabız eğe 40-45 altına iniyorsa ya da 100'ün üzerinde seyrediyorsa tehlikeli demektir. Kalp krizinde nabız kaç olur diye bakıldığında çarpıntı ya da düzensiz kalp atışının var olduğunu görmek mümkündür.

Yüksek kalp atış hızı, özellikle kalp yetmezliği gibi durumlarda kötü sonuçlara yol açar. Kalp atışında geçici bir yükselme varsa, endişelenecek bir şey yoktur. Ancak yüksek nabız durumu uzun süre devam ederse, o zaman durum farklı bir sonuca yol açabilir. Bu durum solunum problemleri, baş dönmesi, göğüs ağrısı ve bayılma gibi sürekli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Yüksek Nabız Neden Olur?

Hızlı kalp atışının (yüksek nabız) nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Kaygı veya stres hallerinde kalp normalden hızlı olabilir.
  • Gün içinde aşırı kafein alımı nabızın yükselmesine neden olur.
  • Aşırı alkol tüketimi sonrasında söz konusu olabilir.
  • Bazı ilaçlar buna neden olabilir. Yan etkiler nedeniyle nabızda ani yükselmeler görülebilir.
  • Kalp yetmezliği, tifo, tiroit, guatr gibi hastalıklar sonrasında gelişebilir.
  • Bazı akciğer hastalıklarından kaynaklanabilir.
  • Vücutta meydana gelen kanamalar sonrasında organlar için gerekli olan kanın sağlanması için kalp atışı hızlanabilir. Kan kaybı arttığında ise kalp atışları yavaşlar. bu durum hayati tehlike oluşturmaktadır.
  • Aşırı egzersiz nabızın yükselmesine neden olur. Hareket halindeyken nabzın yükselmesi olası bir durumdur. Sonrasında kalp atışı normale dönmüyorsa o zaman tehlikeden söz edilebilir.

Eğer nabız sürekli olarak 90 üzerinde seyrediyorsa, bunun mutlaka önemli bir nedeni vardır ve araştırılması gerekir.

Yüksek Nabız Belirtileri Nelerdir?

Nabız yüksekse ve kalp çarpıntısı söz konusu ise baş dönmesi ve nefes darlığı söz konusu olabilmektedir. Ayrıca göğüs ağrısı ve beraberinde ani güçsüzlük, sersemlik hissi meydana gelebilmektedir. bu durum düşük tansiyona da sebep olabilir.

Genel olarak kalp çarpıntısı taşikardi olarak karşımıza çıkar ve kalp krizine neden olabilir. Bazen herhangi bir belirti olmadan da bu durum gerçekleşebilir. Yüksek nabız sebepleri bu açıdan önemlidir.

Yüksek Nabız Nasıl Düşürülür?

Nabzı kontrol etmek için öncelikle yüksek nabıza neden olan faktörün belirlenmesi gerekmektedir. Vücut dinelnme halindeyken kalp atışı çok yüksekse eğer, önlem alınması gerekir. Örneğin nabız 130 olursa bu durumda kişi spor mu yapıyor yoksa dinleniyor mu diye bakılmalıdır. Spor yapan kişinin nabzının 100'ün üzerinde olması normaldir.

Beslenme alışkanlıklarınıza dikkat ederek yüksek nabızı düşürmek için fayda görebilirsiniz. Magnezyum tüketiminizi artırınız. Magnezyum kalp atışı için faydalı bir mineraldir. Zeytin yağı, keten tohumu yağı ve gece çiçeği yağı kullanabilirsiniz. E ve C vitaminleri kardiyak fonksiyonu olumlu etkiler. Bu nedenle tüketmeye özen gösterin.

Selenyum ile kalp krizi riskinizi azaltabilirsiniz. Kafein tüketiminizi azaltmak kalp sağlığınız için ideal olacaktır. Şeker tüketiminizi azaltın. Sağlığınız için şekerli gıdalar yerine lifli gıdaları tüketmek ideal olacaktır. Stresinizi kontrol etmeye çalışın.

Sigara, kalbinizi ve tüm vücudunuzu olumsuz etkilemektedir. Sigara, ciğerlerinize aşırı yük getirir ve diğer tüm organları yavaşlatır. Bu nedenle sigara bırakmak kalp sağlığınıza yardımcı olur. Sağlıklı bir kalp, sağlıklı bir vücuda atıfta bulunur. Bu nedenle fırını korumaya özen gösterin. Kalp atışınız çok yüksekse ve düşmezse, size en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizi öneririz.

Nabız Doğal Yollarla Nasıl Düşürülür?

Eğer yüksek nabız için bitkisel çözüm arıyorsanız, öncelikle önemli bir sağlık probleminiz olmadığından emin olmalısınız. Kalp çarpıntısı için faydalı bitkiler şöyledir?

Kedi otu: Sakinleştirici özelliği sayesinde bu bitkiyi çay şeklinde demleyip içerebilirsiniz. Yüksek nabzın yavaşlamasına yardımcı olmaktadır.

Nane: Eğer günlük hayatta kalp çarpıntısı yaşıyorsanız yemeklerinizde ve kahvaltıda bu bitkiden tüketebilirsiniz.

Tarçın: Kalp kaslarının uyarılmasını sağlar. Böylece çarpıntıyı giderir. Suya çubuk tarçın ekleyerek sonuç alabilirsiniz.

Melisa çayı: Stresi giderir ve kalp atışlarını dengeler. Depresyon kaynaklı kalp çarpıntıları için etkilidir.

Lavanta çayı ve kekik gibi diğer bitkiler de faydalı olmaktadır. Yüksek nabız sorunu bazı durumlarda ciddi sorunlara yol açabileceğinden uzun sürmesi durumundan en yakın sağlık kuruluşundan yardım istemeniz tavsiye edilir. Yüksek nabız tedavisi için doktor gerekli testleri yaparak kaynağa yönelik çözüm bulacaktır.

  • yüksek nabız
  • hızlı kalp atışı
  • yüksek nabız nedir
  • yüksek nabız değerleri
Yorumlar
ezgi karaca Kalp atışı nasıl düşürülür? Bazen kalbim çok hızlı atıyor bu bir hastalık mı? cevapla
Sıdıka Ünal Yüksek nabız ne yapar? Halsizlik ve terleme yapar mı? Nabzı düşürmek için ne yapmak gerekiyor? İleride kötü bir hastalığa neden olur mu ya da bir hastalığın belirtisi mi acaba diye düşünüyorum. Bu problemi yaşayanlar var mı bilgi verebilir misiniz bana? cevapla
Merdan Erdoğan Ya kardeşim... Kış günü, köydeyim, kar yolları kapatmış, köyde sağlıkçı yok... O zaman ne yapmalı? cevapla
yorum yaz
Sarmaşık Otu Faydaları Nelerdir? Nasıl Pişirilir? Zararları Var mı?