Yaşam 07 Aralık 2021 - 12:01:50

Zekayı Geliştiren Yiyecekler ve Aktiviteler

Zekayı Geliştiren Yiyecekler ve Aktiviteler

Zekayı geliştirmek için; beyin egzersizi olan bazı aktivitelerden destek alınmalı ve aynı zamanda tüketilen yiyeceklere önem verilmesi gerekir.

Zekayı Geliştiren Şeyler Nelerdir?

Zeka her ne kadar genetik olarak aktarılsa da zeka geliştirme yolları ile benyin çalışma kapasitesinin artması sağlanabilir. Sürekli olarak yeni şeyler öğrenmek, zekanın gelişmesi için oldukça önemlidir. Örneğin; yeni bir dil öğrenmek beynin yeni nöronlarla bağlantı kurmasını sağlar ve bu sayede zihnin etkinliği artar.

Hafızanın gelişmesine yönelik oyunlar tercih edilebilir. Problem çözmeye yönelik, video içerikli oyunlar, bulmacalar gibi beyni geliştirme egzersizleri uygulanabilir. Tüm bunların yanında beslenme ve uyku düzeni de önemlidir. Vitamin ve mineral eksiklikleri beynin düşünme ve çalışma kapasitesini azaltarak zekanın gelişmesine engel olmaktadır.

Zeka Düzeyi Nasıl Yükseltilir?

İnsanlar, doğdukları anda belirli bir zeka seviyesinde doğarlar ve genetik olarak bu zeka düzeyleri yaşları ile birlikte artış gösterir. Yetişkin bir birey haline geldiklerinde zeka yönünden gelişim de artık oturmuş olacaktır. Bunun sonrasında çok yüksek miktarda bir değişim kolay olmayacaktır.

Bu aşamada eğer kişiler doğru besinleri tüketirken buna ek olarak günlük zeka egzersizlerini de aksatmadan yaparsa zeka düzeylerini yükseltebilirler. Bunun için gün içerisinde sürekli aynı besinleri tüketmelerine gerek olmasa da haftalık programlar belirlemeleri gerekebilecektir. Boş vakitlerinizi zeka seviyesini artırmak için aktivitelere ayırarak verimli sonuçlar alabilirsiniz.

Zekayı Geliştiren Yiyecekler Nelerdir?

Zekanın gelişimine katkı sağlaması düşünülen yiyecekler genel olarak içeriğindeki vitaminler ya da mineraller ile birlikte vücuda etki eden besinlerdir. Bu besinlerden bazıları beynin farklı bölümlerinin gelişimini sapladığı için zekaya olumlu etki yaparken bazıları da vücudun farklı bölgelerinin gelişimini hızlandırarak beynin öğrenmeye daha fazla zaman ayırmasını sağlamaktadır. Her iki durumda da çok ciddi biçimde bir zihinsel gelişim sağlanabilir.

İlk olarak kişilerin kahvaltıda yumurta tüketmesi oldukça gereklidir. Eğer yumurtayı seviyorlarsa her gün tüketmeleri dahi oldukça uygun olacaktır. Bu aşamada farklı türlerde pişirilen yumurtalar sevmeyen kişilerin de düzenli olarak tüketmesini sağlayacaktır. Buna ek olarak süt ürünleri de zekanın gelişimine katkı sağlar. Kahvaltıda alınan süt ya da peynir gibi ürünler gerekli ihtiyacı karşılamakta yeterli olacaktır.

Ceviz ezberi kuvvetlendiren besinler arasında yer alır. Ayrıca patates de zihnin daha verimli çalışmasını sağlar. Beyne oksijen taşına bitter çikolata ve bunamayı geciktiren çilek tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Zeka küpü besinler arasında kuruyemişler, yoğurt ve üzüm sayılabilir.

Zihin açıcı yiyecekler arasında nar, havuç ve B vitamini bakımından zengin tahıllar da yer almaktadır. Vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek, tek besin tüketimine yönelmemek bu konuda önemlidir.

Zekayı Geliştiren Aktiviteler Nelerdir?

Kişiler zeka düzeylerini yaptıkları aktiviteler ile yükseltmeyi düşünüyorlarsa bu konuda bilinçli ve planlı hareket etmek zorundadırlar. İlk etapta kişilerin sözel zekasının gelişimi için bolca yazı yazmaları ve buna ek olarak kitap okumaları gerekmektedir. Okuduklarını akıllarında resmeden kişiler de sözel zekasını geliştirebilen kişiler olmaktadır.

Müzik dinlemek, kitap okumak, sosyal etkileşim sağlamak, motosiklet kullanmak beyni geliştiren şeyler arasında yer almaktadır. Dizi ve seriler içeren hafıza egzersizleri yapılabilmektedir. Hafızayı bir miktar zorlamak, terapiler yapmak ve satranç oynamak bu konuda etkili diğer yöntemler arasında yer almaktadır.

Zekanın Alanları ve Özellikleri Nelerdir?

Zekanın farklı alanları bulunur. Bunlar:

  • Görsel zekanın gelişimi için ise kişilerin bolca gezmesi ve gezdikleri yerlerde çok küçük ayrıntıları araştırması gerekmektedir. Özellikle birbirlerine yakın olan renk tonları üzerinde çeşitli alıştırmalar yapan kişiler rahatlıkla görsel zekalarını geliştirebilirler.
  • Sayısal zekanın gelişimi için sayısal bulmacaların yanı sıra satranç ya da sudoku gibi oyunların oynanması son derece yüksek katkı sağlayacaktır. Buna ek olarak belirli masa oyunlarından da katkı alınabilmektedir.
  • Sosyal zeka gelişimleri için kişilerin çok sayıda yeni insan ile tanışması oldukça önemlidir. Kalabalık arkadaş ortamlarında bulunmak ve belirli dönemlerde söz almak sosyal zekanın gelişiminde çok önemli olmaktadır. İnsanların davranışlarının altındaki nedenleri incelemek de kişilerin sosyal zekasını geliştiren noktalardan birisidir.

Her insanın farklı bir öğrenme şekli bulunmaktadır. Bunun nedeni beynin düşünme sisteminden kaynaklanır. Sanatsal zekaya sahip olmak ile analitik zekaya sahip olmak farklıdır.

Zekanın Gelişimi İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Zekayı geliştiren birçok etmen bulunmaktadır. Özellikle çocukluk döneminde farklı aktivitelere yönelmek zekanın gelişimi için oldukça önemli fırsatlar sunmaktadır. Gün içerisinde ise zeka gelişimine katkı sağlayan besinler sebze ve deniz ürünleri olarak belirlenmiştir. Ispanak ve brokoli gibi çok sevilmeyen sebzeler zekanın gelişimine çok katkı sağlarken yağlı balıklar da bu konuda büyük katkı vermektedir.

Zekanın gelişimi etkileyen faktörler dikkatli uygulandığında ve bu konuda emek sarf edildiğinde, gelişim her yaşta devam etmektedir. Öğrenmek ve sürekli yeni şeyler deneyimlemek, düşünme gücü ile birlikte beyninin işlevselliğini de artırır.

  • zekayı geliştiren yiyecekler
  • zekayı geliştiren aktiviteler
  • zekayı geliştirmek
  • zeka gelişimi
Yorumlar
Özden Serin Zeka nasıl gelişir? Çocuklarda zeka gelişimini sağlamak için ne yapmak gerekir? cevapla
Ayşenur Uçar Çocuklar zeka gelişimini destekleyen etkenler nelerdir? Okula henüz başlamadan önce zeka gelişim düzeyini yükseltmek için uygulamalar yapmak istiyorum. Fakat hangi yöntemler zekayı geliştirir tam bilmiyorum. cevapla
yorum yaz
Kefir Zayıflatırmı? Kefir Kilo Verdirir mi?