Yaşam 25 Kasım 2021 - 14:03:18

Altın Oran Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Altın Oran Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Altın oran, parça ile bütün arasındaki uyum olarak tanımlanır ve hem matematikte hem de sanatta kullanılmaktadır.

Altın Oran Nedir, Ne Demek?

Eski mısır ve yunanlar tarafından keşfedilmiş olan altın oran, çoğunlukla mimaride ve sanatta kullanmışlardır. Temelde iki parçanın sayısal ya da şekil olarak toplamının bir sonraki parçayı oluşturmasıdır. Bir sanat eserin ya da yapının altına orana yakın olması demek onun estetik anlamda daha güzel olmasını ifade etmektedir.

İnsanlarda güzellik algısında önemli bir oran olan altın oran herkeste bulunmamaktadır. Yüzde altın oran olduğu zaman estetikte mükemmel görünüm söz konusu olmaktadır. Altın oranın kullanıldığı yerler tarih boyunca pek çok yapı ve aynı zamanda sanat eseridir.

Altın Oran Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bu oranı verebilecek en iyi örnek Fibonacci'dir. Bu dizilimde art arda gelen sayılar toplandığında bir sonraki sayının kendisini vermektedir.

  • 2, 3, 5, 8, 13, 21 şeklinde ilerleyen sıralamada ortaya çıkan fark her zaman 1,618'dir ve bu fark altın oran olarak değerlendirilir.
  • CB / AC = AB / CB = 1.618; bu oranın değeri her ölçü için 1.618 dir.
  • Bir doğru parçasının (AB) Bu orana uygun biçimde iki parçaya bölünmesi gerektiğinde, bu doğru öyle bir noktadan (C) bölünmelidir ki; küçük parçanın (AC) büyük parçaya (CB) oranı, büyük parçanın (CB) bütün doğruya (AB) oranına eşit olsun.
  • Pi (π) gibi irrasyonel bir sayıdır ve ondalık sistemde yazılışı; 1,618033988749894…'tür. Noktadan sonraki ilk 15 basamak bu oranın kısaca gösterimi olur. Altın oran sembolü ise, Fi yani Φ'dir.

Bir bütünün parçaları arasındaki uyumu yansıtan ve birçok farklı alanda yararlanılan altın oran, sayısal ve geometrik değerler olarak karşımıza çıkmaktadır.. Matematik ve sanatta bir bütüne bakıldığında, uyum açısından en doğru sonuçları verdiği belirtilen bir sayısal ve geometrik orandır.

Altın Oran Hesaplama

Altın Oran Nerelerde Kullanılır?

Mısırlıların Piramit yapımında kullandığı altın oran tarihçesine baktığımızda, Yunanlılar tarafından ise heykel yapımında kullandıklarını görmekteyiz. Leonardo Da Vinci başta olmak üzere birçok ressam gerçeği yansıtabilmek adına eserlerinde bu orandan faydalanmıştır.

Rönesans döneminde Vitruvius Adamı bu oranı net bir şekilde açıklayan ilk eserdir. Kolları kapalı ve açık olmak üzere iç içe geçmiş iki çıplak insan, kendi uzuvları içerisindeki uyum ve oranı belirtmiştir. Zamanla matematik ve geometri alanlarında görülmüştür. Fibonacci Dizini ve Kepler Üçgeni gibi sayısal alanda görülmüştür.

İnsanda Altın Oran Nasıl Olur?

Bir insan yüzünde dengeli bir görüntü oluşturan detaylar altın oran verir. Altın oran yüz; dudak çizgisinin bittiği noktalarla göz bebekleri aynı çizgiden geçtiğinde ve oluşan bu karenin tam ortasında burun ucu yer aldığında bu durum estetik açıdan dengeli bir görüntü şeklindedir. İnsan vücudunda da bu oranı görmek mümkündür.

Parmak boğumlarında, el ve kollarda, bacaklarda, baş ve omuz kısmında bu oranlar söz konusudur. Ayçiçeğinde merkezden dışa, sağdan sola ve soldan sağa doğru tane sayılarının birbirine oranı fi oranını verir. Papatya çiçeğinde de ayçiçeğinde olduğu gibi bu oran mevcuttur.

Tavşan kafatasında da tıpkı insan kafasında olduğu gibi aynı oran mevcuttur. Çam kozalağında da vardır. Kozalağın en alt noktasından en üst noktasına taneler spiraller oluşturarak çıkar. Bu eğrinin eğrilik açısı altın oran verir.

  • altın oran
  • altın oran nedir
  • insanda altın oran
  • altın oran nerelerde kullanılır
Yorumlar
Nazire Bektaş İnsan yüzünde altın oran ölçüleri kaçtır? Altın oran nasıl hesaplanır? cevapla
Aslım Hancıtürk Böyle bir uyumun taa mısırlılara yunanlılara dayanması çok eski zamanlarda farkedilmesi bambaşka bir konu başlığı olmalı bence. Dünya kalabalıklaştıkça karmaşıklaşıyor dengeler farkedilmez hale geliyor, insan da doğal olmayanın içinde kayboluyor. Doğanın uyum oranı gibi bişey anladığım kadarıyla. Tabiki doğada ve insanda bu oranın aynı olması dengelerin bu oran üzerinde olması doğa ile insanı hatta evreni birbirinden ayrılmaz yapıyor. Bu kadar milimetrik ama güçlü oranlarla yani ince ince bağlandığımız doğadan, doğanın ruhundan . nasıl bu kadar uzak kalabiliyoruz, uzaklaşabiliyoruz anlayamıyorum. İnsan kavram olarak değişiyor sanırım.... cevapla
yorum yaz
Dişler Ne Zaman Fırçalanmalı? Sabah Aç Karnına Diş Fırçalanır mı?