Sağlık 25 Haziran 2023 - 10:18:24

B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Nelere Yol Açar?

B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Nelere Yol Açar?

B12 eksikliği; vücutta B12 vitaminin yetersiz olması durumunda meydana gelen ve beyin-sinir sistemini önemli oranda etkileyen bir durumdur.

B12 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar?

Suda çözünebilen bir vitamin türü olan B12 vitamini, beyin fonksiyonlarının ve sinir sisteminin işlevselliği, alyuvarların üretimi için gerekli olan bir bileşendir. B12 eksikliği söz konusu olduğu zaman, vücudun yeteri kadar B12 vitamini almadığı söz konusudur ve bu durum sonrasında kişinin hayat kalitesi düşebilir, kalıcı problemler oluşabilir ve vücut görevleri yerine getirilmediğinde ciddi sağlık problemleri meydana gelebilmektedir.

DNA sentezinde, amino asitlerin ve yağ asitlerinin vücut içerisinde kullanılmasında rol alan bir B vitamini türüdür. B12 vitaminin bir diğer ismi kobalamindir.

Vücuttaki metabolizmanın sağlıklı bir şekilde hareket edebilmesi için yeteri düzeyde B12 vitamini bulunması gerekir. B12 vitamini ince bağırsakta üretildiği için üretilen vitaminin yeterli olmadığı ve dışarı atıldığı söylenebilir. Hal böyle olunca kişi B12 vitamini takviyesi almak durumundadır. Alınan takviye besinlerde mevcuttur. Kişideki B12 vitaminin ne kadar olması gerektiği bireyin sağlık durumuna ve fiziksel özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir.

B12 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için B12 vitaminine ihtiyaç vardır. B12 vitamini eksikliği yaşamak çeşitli hastalıklara yol açabilir.B12 vitamini önemli bir yere sahip olduğu için eksiklik yaşayan kişilerin hekime görünmesi tavsiye edilmektedir. En belirgin B12 vitamini eksikliği sürekli olarak halsizlik ve yorgunluk halidir.

Kişinin görme bozukluğu yaşaması B12 vitamini ile ilgilidir. B12 eksikliği psikolojik belirtilerine baktığımızda devamlı olarak endişeli olmak, depresyon hali veya gerginlik semptomlar arasında yer alır. Kilo kaybetme, kişinin ten renginin solması gibi durumlar mevcuttur. Bacak ve kol bölgelerinde kasılma hali ve uyuşmaların olması kişide B12 vitamini eksikliği olduğu göstermektedir.

Nefes darlığı yaşamak ve güçsüz hissetmek B12 vitaminin eksik olduğunu ifade edebilir. Odaklanma sorunu yaşamak, algılamakta zorlanmak ve hafızada gerileme gibi durumlar belirtilerin içindedir. Dilde oluşan çatlaklıklar, dil bölgesinde şişlik oluşması ve pütürlü dokunun düzleşmesi eksikliğin belirtileri arasında yer almaktadır.

B12 Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir?

Hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini meyve veya sebzelerde bulunmamaktadır. B12 vitaminin bulunduğu besinler; süt, midye, yumurta, kuzu ciğeri, balık, peynir, sığır eti, kabuklu olan deniz canlıları ve kuzu etidir. Bu besinlerden vücudun ihtiyacı kadar alınmaması B12 vitamini eksikliğine neden olmaktadır.

Uzun süre ilaç kullanmak, yaşlanmak ve alkol tüketmek B12 eksikliğine neden olabilir. Ayrıca vitamin emilimine engel olan hastalıklar B12 eksikliğine yol açmaktadır. Anemi, gastrit, mide ameliyatı gibi rahatsızlıklar bunların içerisinde yer alır.

Mide küçültme ameliyatları, vejetaryen beslenme, çölyak ya da crohn hastalığı, midede asit üretimini azaltan bazı ilaçlar sonrasında B12 eksikliği meydana gelebilir. Yaşlanmaya bağlı olarak da B12 eksikliği söz konusu olabilir.

B12 Eksikliği Nelere Yol Açmaktadır?

B12 vitamin eksikliği olan kişiler bu rahatsızlığın zararlarını yavaş bir şekilde görmektedirler. İlk başlarda belirtiler görülmektedir. Bu belirtiler içerisinde mide bulantısı, depresyon, unutkanlık, uyuşma gibi problemler meydana gelmektedir. Dolayısı ile bu sorunların daha fazla problemlere yol açmaması için eksikliğin önüne geçilmesi gerekir.

B12 eksikliği ilk olarak kansızlığa neden olmaktadır. Halsiz olmak, enerji düşmesi ve yorgunluk gibi sorunlar gün yüzüne çıkar. Cilt rahatsızlıkları görülür ve hücrelerin yenilenmesi yavaşlamaktadır. Vücut dışarıdaki mikroplara ve hastalıklara olan direncini kaybeder. Ayrıca bağışıklık sisteminin zayıflaması da söz konusu olabilir.

Saç dökülmesi B12 eksikliği sonrasında görülebilen bir durumdur. Sinir hücrelerinin fonksiyonlarını bozan bu vitaminin eksikliği vücut sağlığı için birçok kötü sonuca neden olabilir. Vücudun hayati fonksiyonları için gerekli olan bu vitamin takviye olarak alınmalıdır. Sağlıklı bir birey olmak için bu vitaminin yeterli düzeyde alınması gerekmektedir.

B12 Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel anlamda B12 eksikliği tedavisinde enjeksiyon ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Fakat asıl olarak bu duruma neden olan sebep bulunmalı ve tedavi buna göre yapılmalıdır. Kan testi sonrasında belirlenen B12 değerleri sonrasında kişinin ihtiyacı olan B12 vitamini uzman hekim tarafından belirlenir ve sonrasında gerek enjeksiyon gerekse ilaç takviyesi sağlanır.

Sık rastlanılan bir durum B12 anemisi, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Bu vitamin eksikliği beyin ve sinir dokularında kalıcı bir hasara neden olabilir.

  • b12 eksikliği
  • b12 eksikliği neden olur
  • b12 eksikliği belirtileri
  • b12 eksikliği tedavisi
Yorumlar
Serap Talas B12 vitamini nelerde var? B12 takviyesi ne zaman alınmalı? Eksikliği nasıl anlaşılır acaba nasıl belirtiler meydana gelir? Ben eksiklik var mı yok mu tam bilmiyorum. Bunu nasıl öğrenebilirim kan tahliliyle mi öğreniliyor? cevapla
Azra Üstün B12 eksikliği için hap kullanmak ne kadar faydalı olur net bilgim yok ama bu vitamini içeren yiyecekler tüketmek faydalı olabilir. Birçok meyvede bu vitamin var. Eksikliği gerçekten vücudu sarsabiliyor. Bu yüzden takviye almak gerekiyor. cevapla
yorum yaz
Reflü Nedir? Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Teşhisi, Tedavisi, Bitkisel ve Kesin Çözüm