
B12 vitamini, suda çözünen bir vitamin olup, karaciğer, böbrekler ve diğer vücut dokularında depolanan, kobalt minerali içeren ve bu özelliği ile kobalamin olarak da bilinen bir bileşendir.
B12 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar?
DNA sentezinde, amino asitlerin ve yağ asitlerin vücuttaki kullanımında rol alan B 12 vitamini; kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekleyerek anemiyi korumaya yardımcı olur. Sinir hücrelerinin gelişiminde önemli rol oynar ve hücrelerin proteinleri, karbonhidratları ve yağları metabolize etmesine yardımcı olur.
Bu vitamin beynin ve sinir sisteminin normal işlevlerini yerine getirmekte ve yaşlı insanlarda alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmada önemli bir rol oynar. Eğer vücutta B12 eksikliği söz konusu olursa, geri dönüşüş olmayan nörolojik problemlerin oluşması söz konusu olabilir. B12 Vitamini eksikliğinin en yaygın belirtileri sinirlilik, kırmızı ve ağrıyan dil, çarpıntı, depresyon ve hafıza problemleridir.
B12 Vitamini Nelerde Bulunur?
Sağlıklı bir bireyde B12 miktarı yaklaşık olarak 150 pg/ml kadardır. Eğer 80 pg/ml altında olursa bu durumda eksikliğinden söz etmek mümkündür. Bu durumun yaşanmaması için günlük beslenmede yaklaşık olarak 2.4mcg B12 alınması gerektiği belirtilmektedir. Peki B12 nelerde var? Hangi besinleri yemeliyiz? Bunların cevabı şöyledir:
- İstiridye ve midye gibi kabuklu hayvanlar bu vitamin için çok iyi bir kaynaktır. Bu canlıların demir, çinko ve bakır mineralleri ile bu vitamin açısından çok zengindir. 100 gram midyede bu vitamin için günlük ihtiyacın yaklaşık 16 katını içerir. Kabuklu deniz ürünü yüksek kolesterol içerdiğinden dikkatle tüketilmelidir. Yüksek kolesterol oranları kadar, Riboflavin (B2 vitamin) içeren kalsiyum, protein, peynir çeşitleri de zengindir.
- 100 gram beyaz peynir günlük ihtiyacın % 28'ini karşılar.
- 100 gram yumurta günlük vitamin ihtiyacının% 33'ünü karşılar. Elbette, 100 gram yumurta, önemli miktarda kolesterolü yükseltir. 1 yumurta sarısı, günlük ihtiyacın% 6'sını karşılamak için yeterlidir. Kaz ve ördek yumurtaları, daha yüksek miktarlarda içerir.
- Karaciğer, dalak gibi sakatatlarda bol miktarda bulunmaktadır.
- Kuzu eti genellikle bu vitamin açısından zengindir, ancak çoğu B12 vitamini omuz bölgesinde bulunur. 100 gram kuzu pirzola günlük bu vitamin ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar. Kuzu, bu vitamini içeren gıdalar arasında en yaygın olanıdır. 100 gram pişmiş kuzu çorbası günlük önerilen b12 vitaminin yaklaşık 13 katını içerir.
- Omega-3 bakımından zengin olan alabalık, ringa, uskumru ve ton balığı yüksek oranda B12 içermektedir.
B12 içeren gıdalar, günlük hayatta belli oranlarda tüketilmelidir. Besin çeşitliliği açısından zengin beslenmek bu konuda önem arz etmektedir.
B12 Vitamini İçeren Sebzeler Nelerdir?
Sağlıklı bir vücut için gerekli olan B12 vitamini tükettiğimiz pek çok sebzenin içerisinde yer almaktadır. B12 içeren baklagiller ve diğer sebzeler hakkında bilgi verecek olursak eğer; mercimek, brokoli, pancar, barbunya, ıspanak, taze fasulye, bezelye, maydanoz gibi sebzeler yüksek oranda içermektedir.
İnsan vücudunun folik asidi emebilmesine yardımcı olan ve aynı zamanda tüm hücre metabolizmasına aktif rol alan bu vitamin gerektiği miktarda alınmalıdır. Fazlası ya da eksikliği vücuda zarar olarak yansımaktadır.
B12 İçeren Meyveler ve Besinler Nelerdir?
Demir açısından zengin protein, çinko ve sığır eti ayrıca yüksek miktarda içerir. Sığır etinde bulunan B12 miktarı, etin alındığı bölgeye bağlı olarak değişebilir. Bununla birlikte yaklaşık olarak 100 gram sığır, günlük gereksinimin% 60-100'ünü karşılar.
Bu besin grupları dışında; özellikle soya ürünleri ve deniz yosunları bu vitamini içeren gıdalardır. Fakat içerdikleri vitamin günlük alınması gereken miktardan çok daha azdır. Buna ek olarak, bu gıdalardaki kobalamin vücut için diğer gıdalar gibi uygun olmayabilir. Bu vitamin, bitkisel gıdalarda bulunmaz. Bu nedenle vejetaryenlerde vitamin B12 eksikliği yaygın bir durumdur.
Eğer B12 içeren meyveler hakkında bilgi verecek olursak, narenciye, avokado, muz sayılabilir. Eğer bu vitamin konusunda eksikliğiniz varsa kuruyemişlerden de destek alabilirsiniz. Bademi ceviz, fındık, leblebi gibi yemişler b12 içeren kuruyemişler arasında yer almaktadır. Günde belli oranlarda tüketilebilirler.