Özellikle karın bölgesinde oluşan bağırsak yağlanması, birçok hastalığın oluşmasına neden olan bir rahatsızlıktır.
Bağırsak Yağlanması Nedir? Neden Olur?
Bağırsak yağlanması karın kısmında oluşan yağlanmayla birlikte iç organlarda da ortaya çıkan bir yağlanma çeşididir. Gerek işi gerekse metabolizması gereği hareketsiz olan kişilerde daha çok görüldüğü bilinmektedir. Uzmanlar sağlıksız beslenen ve oldukça stres altında yaşayan kişilerde de iç organ yağlanmasının oluşabileceği konusunda uyarmaktadır. İç organlarda meydana gelen bu tür yağlanmalar hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok sağlık sorununa neden olabilmektedir. Spor yapmak ve sağlıklı beslenmek kişileri bu hastalıktan koruyacak öncelikli maddeler arasında yer almaktadır.
Bağırsakta Yağlanmasının Belirtileri Nelerdir?
İç organ yağlanması pek çok hastalığı tetiklemesi yönüyle nüksetmektedir. Kalp damar hastalığı, hiper tansiyon, şeker hastalığı, bunama, hormonal farklılıklar gibi rahatsızlıklarla etkileşim içerisindedir. İç organlarından birinin yağlanması, diğer organların da yağlanma konusunda risk taşıdığının alametidir. Uzmanlar özellikle karın yağının riskli olduğunu söylemektedir. Çünkü bu bölge bağırsak tarafından karaciğere kan taşıyan ana damara oldukça yakındır. Bu tür yağlanmalar kanda bulunan kolestrol ve yağ düzeylerini etkilemektedir.
İç organlarının yağlanması tedavi edilmediğinde ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Özellikle tansiyon ve şeker hastalığı bulunan kişiler, organlarında yağlanma olup olmadığına dair uzman bir hekimde muayene olmalıdır. Bu tür yağlanma sorunları özellikle kadınlarda menopoz sonrasında hormonların değişmesiyle birlikte daha sık görülmektedir.
Bağırsak Yağlanmasına Ne İyi Gelir?
Uzmanlar iç organlarda meydana gelen yağların birikiminin önüne geçmek için düzenli egzersiz yapmayı önermektedir. Düzenli yapılan egzersiz ve sağlıklı beslenmek organlarda oluşabilecek yağlanmanın giderilmesinde oldukça etkilidir. Haftada en az 4 gün yapılacak tempolu yürüyüşün, yağlanma sonucu organların tahrip olmasının ve farklı hastalıkların nüksetmesinin önüne geçtiği söylenmektedir. Egzersize alternatif olarak yarım saatlik joggingin de etkili olduğu bilinmektedir.
İçeriğinde yüksek lif bulunan tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yağsız etlerle yapılacak doğru bir beslenme iç organlarda meydana gelen yağların yakılmasında etkilidir. Uzmanlar, doymuş yağ oranı yüksek olan şekerli içecekler ve tereyağ gibi besinlerden uzak durulması gerektiği konusunda uyarmaktadır.
İç Organların Yağlanmasının Zararları Nelerdir?
İç organlarında bulunan yağ dokuları, organların darbe ve hasara karşı korunması yönünden büyük önem taşır. Fakat bu yağların ağırlığı, toplam vücut yağının %10 ya da %15'inden fazla olmamalıdır. Sağlığı tehdit eden bu tür yağlanmalar vücutta fazla yük oluşturacağı için varis oluşumuna neden olabilmektedir.
Bağırsak yağlanması için kişiler doğal tedavi yöntemlerine başvurmadan önce muhakkak uzman bir hekimin muayenesinden geçmelidir. Yağlanma kalpte gerçekleştiğinde kalbin işlevini yerine getirmesine engel olup ani kalp krizlerine yol açabilmektedir. Kanser gibi hayati risk taşıyan hastalıkların oluşması, hormonal ya da metabolik sorunların açığa çıkmasında da iç organlarının yağlanmasının etkisi büyüktür.