Yaşam 10 Ağustos 2023 - 15:56:36

Bahar Yorgunluğu Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bahar Yorgunluğu Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bahar yorgunluğu; mevsim geçişleri dönemlerinde pek çok kişide meydana gelen, sadece bahara geçiş döneminde değil aynı zamanda diğer mevsimlere geçişte de görülen bir halsizlik durumudur.

Bahar Yorgunluğu Nedir? Neden Olur?

Hemen herkeste meydana gelebilen bahar yorgunluğu; daha çok bünyesi zayıf olan, sağlıklı ve dengeli beslenmesine yeteri kadar önem vermeyen ve mevsim geçişlerine karşı bünyeleri kabul etmeyen kişiler meydana gelmektedir. Bol bol su tüketmeyen ve gün içinde egzersiz yapmayan kişilerde de bu durum son derece kendini belirtir.

Bahar yorgunluğu sebeplerine baktığımızda temelinde yatan asıl nedenler belli olmamakla beraber, farklı hastalıklara bağlı olarak da görülebilir. Bahar yorgunluğuna neden olan ilk sebep mevsim geçişidir. Beslenmeye ve spora önem verilmediği takdirde, bahar yorgunluğu daha sık görülebilir. Bu nedenle öncelikle spora, dengeli beslenmeye ve bol miktarda su tüketmeye özen gösterilmesi gerekiyor.

Bahar Yorgunluğu Nasıl Geçer?

Geçici bir yorgunluk olarak tanımlanan bahar yorgunluğu, insanların en fazla hastalandığı ve bağışıklık sistemini çok zayıfladığı mevsim geçişlerinde görülmektedir. Birtakım durumlara dikkat edilmediği takdirde, farklı ve ciddi hastalıklar da bu yorgunluğun peşi sıra gelebilir. Kış aylarının hemen ardından bahar ayları girer girmez, bu yorgunluklar baş gösterebilir.

Pek çok kişiyi etkisi altına alan bahar yorgunluğunu atmanın yolları ve bazı yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemleri uyguladığınız zamanlarda, hiçbir mevsim geçişlerinden etkilenmez ve baharı çok nefis bir şekilde karşılayabilirsiniz. Bahar yorgunluğuna ne iyi gelir diye bakacak olursak;

  • Bol vitaminli beslenilmelidir. Özellikle kış aylarında C ve B vitamini bakımından zengin olan yiyecekleri tüketiniz.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yönelik beslenme programları uygulanmalıdır.
  • Vücuda enerji veren besinlerden yararlanılmalıdır.
  • Dinlenme ve uyku zamanlar düzenli bir şekilde ayarlanmalıdır. Uykusuz kalmak ya da vücudun tam dinlenememesi hem halsizlik hem de yorgunluk getirir.
  • Uzman bir doktora danışarak bahar yorgunluğu için vitamin takviyesi alabilirsiniz.
  • Bol miktarda su içiniz. Günde yaklaşık 10 bardak su içiniz.
  • Aşırı kahve ve çay tüketiminden uzak durunuz.
  • Süt ve süt ürünlerini tüketiniz.

Beslenmenin yanı sıra düzenli egzersiz yapmak da oldukça etkilidir. Metabolizmanın düzenlenmesi ve dengelenmesi, kan dolaşımının hızlanması için hem beslenmeye hem de hareket etmeye özen gösteriniz. Bahar yorgunluğu hastalığı bu şekilde geçmektedir.

Bahar Yorgunluğu Nasıl Önlenir? Nasıl Atılır?

Kış aylarından itibaren bahara hazırlık yapmanız gerekiyor. Bahar yorgunluğu belirtilerini önlemek için bu hazırlıkları şöyle sıralayabiliriz:

  • Bahar aylarına kesinlikle stresli girmemeniz gerekiyor. Kış aylarında kendinizi bahara karşı motive etmeniz gerekiyor.
  • Kendinizi yaptığınız işlerle, dinlediğiniz müziklerle ve gittiğiniz yerler ile motive etmelisiniz.
  • Hormonlarınıza dikkat etmeli, sağlıklı beslenmeli, günde en az 2.5 litre su tüketmeli ve mineralli sulardan da faydalanmalısınız.
  • Cilt bakımlarınıza ve sağlık sorunlarınıza da düzenli olarak dikkat etmelisiniz.

Günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen bahar yorgunluğu hangi aylarda olur diye bakacak olursak, her mevsim geçişinde görülebildiğini belirtebiliriz. Bundan dolayı her geçiş döneminde beslenme ve diğer tüm detaylara dikkat ediniz. Bahar yorgunluğu ölüm gibi ciddi sonuçlara düşük bir ihtimalde olsa neden olabilir. Bundan dolayı dikkat edilmelidir.

Bahar Yorgunluğu İçin Ne Yapmalı?

Eğer bahar yorgunluğunun semptomlarını yaşamak istemiyorsanız, enerjik olmak için bol bol yürüyüş yapmanız gerekiyor. Başka hastalıklara yol açılmadan, son derece titiz bir şekilde sağlıklı ve dengeli beslenmelisiniz. Uyku bozukluklarına yer vermeden düzenli bir uyku çekmelisiniz. Günde en az 8 saat uyumanız gerekiyor.

Bahar yorgunluğu için bitkisel çözümlerden yararlanabilirsiniz. Vücuttan toksin ve zararlı maddelerin atılmasını sağlayan detoks programları ile daha dinç hissedebilirsiniz. Bol miktarda süt ve süt ürünleri tüketmeli ve vitamini bol olan meyve ve sebzelerden yemeniz gerekiyor. Bu tavsiyelere uyduğunuz takdirde, bahar yorgunluğu durumundan kısa sürede kurtulabilir ve grip, soğuk algınlığı, mide bulantısı ve diğer türlü hastalıklara karşı önlem de almış olacaksınız.

Enerji hissetmek için vücudunuza ve beyninize yeteri miktarda oksijen gitmesine izin vermeniz gerekiyor. Açık havada egzersiz yapmalı, koşma, yüzme ve bisiklet gibi eylemlere hayatınızda yer vermelisiniz. Ancak spor ve egzersiz yaparken, kesinlikle vücudunuzu zorlamadan yapmanız gerekiyor. Bahar yorgunluğuna iyi gelen şeylerden yararlanmak için ruhsal hastalıklara ve psikolojik durumlara yol açmamalı, çevrenizdeki kişilerden ve olumsuz durumlardan etkilenmemeye gayret göstermelisiniz.

  • bahar yorgunluğu
  • bahar yorgunluğu nedir
  • bahar yorgunluğu sebepleri
  • bahar yorgunluğu nasıl geçer
  • bahar yorgunluğunu atmanın yolları
  • bahar yorgunluğuna ne iyi gelir
  • bahar yorgunluğu için vitamin
  • bahar yorgunluğu hastalığı
  • bahar yorgunluğu nasıl önlenir
  • bahar yorgunluğu belirtileri
Yorumlar
Yağmur Kamiloğlu Gerçekten bahar gelince insnaın üzerinde bir yorgunluk oluyor. Uyku alamama gün içinde yorgunluk ve sürekli olarak uyuma isteği geliyor. Şuan tam da bu durumdayım ve ne yapsam geçer bilmiyorum:((( cevapla
Emine Kalaycı Bahar yorgunluğu neden olur acaba? Bunun için bir vitamin var mı nasıl atlatılır bu yorgunluk:/
cevapla
Melis Akçiçek Bence bahar yorgunluğu diye bişey yok. Dönem dönem sinir sitresin vücutta yarattığı yorgunluklar olabilir. Kötü birikimlerin vücutta görselleşmesi bence yorgunluklar. Bahar yorgunluğu olarak empoze etmeye gerek yok. Sitresi ortadan kaldırdğımızda insan vücuduna ağır çalışmak bile kalıcı yorgunluklar uzun süreli yorgunluklar oluşturmaz.... cevapla
Hikmet Melis hanım durumun o kadar farkındasınız ki yorumunuzu okuyunca ben de duygularımı yazmak istedim. İnsanlara bu durumları empoze etmek zaman içinde daha negatif, daha mutsuz bir toplum oluşmasına sebep oluyor...
Hikmet Ortaç Yaşadığınız kışa göre bahar yorgunluğunu hissedebilir ya da hiç hissetmeden bahara yaza kocaman mutlu bir geçiş yapabilirsiniz. Bahar yaşadığınız çevreyi, doğayı farketme mevsimidir. Ne sıcaklığı, güneşi bunaltır; ne yağmuru, soğuğu üşütür. Doğanın insan sevgisini en çok gösterdiği mevsimdir aslında.. Derdiniz tasanız yoksa bence unutun yorgunluğu size gülümseyen doğaya siz de gülümseyin.... cevapla
yorum yaz
Safra Kesesi Çamuru Nedir? Diyeti Nasıl Yapılır?