Sağlık 28 Ekim 2024 - 12:21:57

Gece Terörü Hastalığı Ne Demek? Belirtileri, Nedenleri ve Sebepleri

Gece Terörü Hastalığı Ne Demek? Belirtileri, Nedenleri ve Sebepleri

Gece terörü hastalığı; parasomnia olarak adlandırılan ve uyku bozukluğu olarak nitelendirilen her yaşta görülebilen fakat daha çok 5-7 yaşındaki çocuklarda meydana gelen bir rahatsızlıktır.

Gece Terörü Hastalığı Ne Demek?

Kişide uyku bozukluğu meydana getiren gece terörü hastalığı; uykuya dalarken, uyku sırasında, uyuma aşamalarında ya da tam uyanırken oluşan anormal hareketler, davranışlar ve hayallerin oluşması olarak nitelendirilen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman çocukluk dönemindeki pek çok çocukta görülen bu hastalık ergenliğe girilmesiyle birlikte azalma göstermektedir. Ergenlikten sonra ve yetiştik döneminde parasomnia hastalığı görülen kişilerde genel olarak çocukluk döneminde de bu rahatsızlığın olduğu gözlemlenmiştir.

Uyku REM ve REM dışı olmak üzere iki şekilde tamamlanmaktadır. Gece terörü hastalığı iki şeklide de ortaya çıkabilmektedir. REM uykusunda ortaya çıktığı zaman uyku felci ya da kabuslar görülmektedir. REM dışı uykuda ise uyurken kişinin bilinci kapalı olmasına rağmen yürümesi yani uyurgezerlik gibi durumlar meydana gelir. Bu hastalık derin uyku sırasında ortaya çıktığı kişi uyandığında etrafa bakarak çığlık atabilir. Bunun yanında hızlı nefes alma, çarpıntı, ciltte kızarıklık, terleme gibi etkiler de meydana gelebilir.

Gece Terörü Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Gece terörü belirtileri arasında kişi uykudan uyandığı zaman çığlık atabilir ve korktuğunu belli eden sesler çıkartır. Bu belirtiler tamamen karakteristiktir. Her atak birbiri ile benzer şekilde ortaya çıkabilmektedir. Kişide korku nedeniyle terleme ve kalp çarpıntısı meydana gelebilir. Daha sık bir şekilde nefes almaya başlayan kişi üstündekileri çıkartmak ya da bulunduğu ortamı korktuğu için terk etmek isteyebilir. Bu süreçte hastanın bilinci henüz yerinde olmadığı için istemsiz kas hareketleri meydana gelebilmektedir.

Gece terörü atakları çoğu zaman uyuma gerçekleştikten sonra yaklaşık olarak 2- 4 saat aralıklarında görülmektedir. Eğer atak çok şiddetli değilse belirtiler az sürebilir. Fakat daha şiddetli ise belirtiler çok daha uzun dakikalar sürebilir. Bu ataklar ortaya çıktığında kişi çoğu zamanda olanlardan ve yaptıklarından habersiz bir şekilde tekrar yatmaktadır. Kişi genel olarak ataklar gerçekleştiğinde olup bitenin farkında olmaz. İnilti ya da derin iç çekmeler meydana gelebilmektedir. Kişi sabah uyandığı zaman atağı genelde hatırlamaz.

Parasomnia Nedenleri Nelerdir? Nasıl Ortaya Çıkar?

Bu hastalığın oluşmasına genel olarak genetik faktörler yer almaktadır. Fakat hastalığın temelinde psikolojik nedenler yer almaktadır. Oluşumu için farklı bir neden göstermek çok düşük bir ihtimaldir. Aceleci olmak, insanın kendisine çok fazla vakit ayırmaması, düzenli bir beslenme alışkanlığının edinilmemesi, sosyalleşme problemleri gibi psikolojik ve fizyolojik etkilere bağlı olarak meydana gelmektedir. Anne ve babalarda bu tarz durumlar olmuşsa çocuklarında da gen yolu ile aktarılmış olabilir. Gece terörü hastalığının sebepleri yüksek ihtimal olarak psikolojiktir.

Parasomnia Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalık çoğu zaman ergenlik ile birlikte ortadan kalkmaktadır. Hastalığın bulunduğu dönemde ataklar çok sık değildir. Eğer ki hastalığın atakları çok sık tekrarlıyorsa psikiyatr desteği alınmalıdır. Eğer nöbetler sürekli aynı saatte ortaya çıkıyorsa atak ortaya çıkmadan hastayı uyandırmanız faydalı olur. Faka nöbet sırasında uyandırmayınız. Gece terörü hastalığının tedavisi için hastalığın altında yatan nedenin saptanması gerekmektedir. Eğer çocuğunuz küçükse gündüz uykusuna yatırmanız faydalı olmaktadır.

  • gece terörü hastalığı
  • gece terörü hastalığı ne demek
  • gece terörü hastalığının belirtileri
  • gece terörü atakları
  • gece terörü hastalığının sebepleri
  • parasomnia tedavisi
  • parasomnia
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Sitokin Fırtınası Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?