Yaşam 05 Ekim 2021 - 13:31:20

Güve Nedir? Neden Olur? Nasıl Temizlenir?

Güve Nedir? Neden Olur? Nasıl Temizlenir?

Güve; küçük gri renkte olan, sineğe benzemeyen ama kanatları küçük olan, kilerde ya da mutfakta rastlayabileceğiniz, latince adı Lepidoptera olan bir canlıdır.

Güve Nedir, Ne Demek?

Kelebeğe benzeyen güve; aynı zamanda kelebek ile karıştırılabilen, yaklaşık olarak 1 cm boyutunda olan, yiyeceklere zarar veren fakat insan için bir zararı olmayan canlı türüdür. Güve kelebeği, paket halinde bir pirinci ya da bulguru atmanıza neden olabilir. Eğer mutfağınızda ya da kilerinizde bu canlılardan varsa, önlem almazsanız çoğalmaya başlayabilirler. Çoğaldıkları zaman ise mutfağınızı ele geçirebilirler. Mutfağınızdaki bakliyatların ve besinlerin uzun ömürlü olması için güvelerden kurtulmanız gerekir.

Kelebek ile aynı familyadan olan güve, kelebeklere göre küçük, tüylü, renksiz ve mattır. Güve böceği, baş kısmında yer alan antenleri sayesinde her şeyi kolay bir şekilde bulabilir. Aynı zamanda akrabaları ile de kolay bir şekilde iletişim kurabilirler. Yarasalardan çok korkan bu canlılar genel olarak geldikleri yönün tersine doğru kaçarlar ve bu şekilde kurtulurlar.

Sıcak havayı seven güve böceği çeşitleri birden fazladır. Bitkisel gıdalar ile ya da hayvansal ürünlerler beslenen türleri bulunmaktadır. Tahıl, elbise, halı, zeytin odun güvesi gibi insan yaşamında sıklıkla görülen güveler bulunmaktadır. Her türün kendine özgü bir zarar verme kapasitesi vardır.

Güve Neden Olur? Neden Çoğalır?

Kendi kendine ortaya çıkmayan güve, bir güve yumurtasından çoğalır. Yumurta ise kendi başına değil baş bir güve tarafından oraya bırakılmıştır. Eğer evinizde güve yoksa, bir gıda malzemesini açık bıraktığınızda çevrede güve böceği varsa eğer, o gıdadan antenleri ile haberdar olur. Uygun sıcaklığa ulaştığında ise yumurtlama başlar. Eğer güve herhangi bir şekilde meydana geldiyse mücadele etmek zor olabilir.

Güveler bulundukları ortama göre yılda 1-5 kez üreme potansiyeline sahiptir. Genel olarak yünlü kumaşlar üzerine yumurtalarını bırakan dişi bir güve tek seferde 100 yumurta bırakabilir. Yumurtalar yaklaşık 10 gün içerisinde uygun sıcaklıkta olgunlaşır ve larvalar ortaya çıkmaya başlar. Soğuk havaları sevmemektedir. Yumurtalarda çıkan larvalar 1 ya da 1 buçuk ayda yetişkin bir güve böceği haline gelmektedir. Kahverengi ev güvesi gibi türleri evinizin pek çok yerinde görmeniz mümkündür. Sıcak havayı ve nemi seven güveler kısa süre içerisinde hızlıca üreyebilmektedir.

Güve Böceği Zararları Nelerdir?

Larva döneminde zararlı olan güve böceği ısırır mı diye merak ediyorsanız eğer, bu konuda endişe etmenize gerek yoktur. Larva döneminde zehirli olsalar da bunun için bilinçli ya da bilinçsiz olarak insanlar tarafından yenmeleri gerekmektedir. Zehirli bitki özleri ile beslenen güveler bu zehirleri depolarlar. Yenildiğinde ağızda acı bir tat bırakırlar ve sonrasında midenin bulanmasına neden olurlar. Eğer yanlışlıkla yerseniz ya da yutarsanız uzman bir doktora başvurmanız gerekir.

Giysilere, halılara, dolaplara zarar veren güveler, hayatımıza pek çok şekilde dahil olabilirler. Uzun bir düzeneğe benzeyen ağız yapıları bulunmaktadır. Bu uzun parçalarını beslenmedikleri zaman rulo haline getirirler. Larva güvelerde ise bir ağız yapısı ve ısırma özelliği vardır. Bundan dolayı cilde zarar veremezler. Çok gelişmiş olanlar insanları ısırabilse de bu bir insanın hissedemeyeceği şekildedir ve hafiftir.

Güve Nasıl Temizlenir? Güve Böceği Nasıl Yok Edilir?

Eğer bu canlılardan kurtulmak istiyorsanız ilaçlama gereklidir. Giysilere zarar verebilirler. Bundan dolayı giysilerin kesinlikle çok temiz bir yerde muhafaza edilmesi gerekir. Güveler yedikleri kıyafetlerden kendilerine kılıf örerek gizlenebilirler. Eğer eşyalarınızda güve varsa, onları ilaçlamanız gerekir. ayrıca arada bir havalandırmanız gerekir. Elbise güveleri için ilaçlar tahıl güvelerine iyi gelmemektedir.

Güve ilacı doğal olarak sağlanmak istiyorsa, sinek kağıdı ve balık yağı ile güve tuzağı elde edilebilir. Sirke karışımlı su ile mutfak dolaplarını temizleyebilirsiniz. Biberiye ya da kekik gibi farklı baharatları kullanabilirsiniz. Eğer yaptığınız uygulamalar sonra uzun bir süre güve görmezseniz kurtulmuşsunuz demektir.

  • güve
  • güve nedir
  • güve böceği
  • güve kelebeği
  • güve böceği çeşitleri
  • güve neden olur
  • kahverengi ev güvesi
  • güve böceği zararları
  • güve böceği ısırır mı
  • güve nasıl temizlenir
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Magnolia Tatlısı Nasıl Yapılır? Magnolia Tatlısının Tarifi ve Yapılışı