Sağlık 24 Kasım 2023 - 19:32:57

Hacamat Nedir, Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Ne Zaman Yapılır?

Hacamat Nedir, Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Ne Zaman Yapılır?

Hacamat; yaklaşık 5000 yıldan daha fazla uzun süreden beri kullanılan, vücuttaki toksinlerin ve karbondioksitin dışarı atılmasını sağlayan, alternatif tıp alanında en sık uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir.

Hacamat Nedir? Ne İşe Yarar?

Özellikle ülkemizde tercih edilen bir yöntem olmakla beraber hacamat; kelime anlamı emmek olan, kafa arkası, bel, omuz ve bacak bölgesine bir bardak ya da benzeri uygulama ile vakumlama yapılıp ufak kesiler atılarak kanın çekilmesi işlemidir.

Deri yüzeyindeki pis kanın çekilmesi ve vücuttan atılması anlamına gelen hacamat, yaklaşık olarak 5000 yıl öncesine dayanan bir akupunktur yöntemidir.

Hacamat uygulamasın küçük derecede enzisyonlardan alınan kan, vakum uygulamasının önemli bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yöntemin tarihi oldukça eski olup, eski Mısırlılar dönemine kadar uzanmaktadır. Günümüzde alternatif tıbbın etkili yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkan hacamat yöntemi, ortaya koyduğu olumlu sonuçlarla birlikte pek çok insanın vazgeçemediği bir sağlık uygulaması olarak bugün halen kullanılmaya devam etmektedir.

Hacamat Nasıl Yapılır? Nasıl Uygulanır?

Jilet ve mihcam kullanılarak yapılan hacamat uygulaması esnasında, bu iş için özel olan şişeler ağrıyan bölgeler de yarım saat kadar tutulur ve bölgedeki pis kanı toplar. İlerleyen dönemlerde bir uyuşukluk olmakla beraber, şişenin topladığı kan vücuttan atılır. Bu yöntem insanlar için sağlıklı bir sonuç ortaya koyduğu inanılan bir durumdur.

Öncelikli olarak bu işte uzman olan kişiler, sırt bölgesinde veya uygulama yapılacak yerde küçük hacamat kesikleri oluşturur. Kesiklerin üzerine kapatılan şişe, vakumlu bir şekilde içerisine kirli kanı toplar. Belli bir süre sonra şişe çıkarılıp bölge temizlendikten sonra, kirli kanın vücuttan atılması sağlanmaktadır.

Hacamatın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Alternatif tıbbın ortaya koyduğu mükemmel bir uygulama olan bu yöntem, vücudun geneli için yarar sağlamaktadır. Genellikle insanların şifa bulduğu söylenen bu hacamatın manevi faydasının yanında fiziksel anlamda yararlarını maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Hastalıkları önleme özelliğine sahiptir.
  • Yoğun ağrıları giderir.
  • Beyin fonksiyonlarını çok daha canlı hale getirir.
  • Ödem oluşumunu ortadan kaldırır ödemi çözer ve insanların rahatlatır.
  • Vücuda direnç kadar aynı zamanda bağışıklık sistemini çok daha kuvvetli hale getirir.
  • Bel ve boyun fıtığı gibi rahatsızlıklarda tedavi için tercih edilir.
  • Pis kanı vücuttan atmasıyla birlikte kan üretimini uyarır.
  • Kalp ve karaciğer hastalıkları için tercih edilen bir tedavi yöntemidir.
  • Göze faydalıdır gözün görme kabiliyetini üst düzeye çıkarır.
  • Psikolojik rahatsızlıklarda faydası görülmüştür. Günümüzde depresyon için hacamat yaptıranlar bulunmaktadır.
  • Vücutta dinamizmi ve enerji ortaya çıkarır.
  • Vücuttan toksinleri atma da etkili bir yöntemdir.

Vücudun farklı bölgelerine uygulanan bu yöntem, pek çok şekilde şifa sağlamaktadır. Örneğin; kafaya hacamat faydaları, hafıza ve konsantrasyon etkisi oluşturmaktadır. ayak tabanına yapıldığı zaman ise vücudun belli noktalarına etki gönderilir ve genel anlamda fayda sağlanır.

Hacamat Zararları Var mı? Sağlıklı mı?

Elbette ki gelişmiş tıbbın yöntemleri ile alternatif tıp uygulamaları arasında bazı farklılıklar vardır. Hijyenik bir şekilde gerçekleşmesi şart olan hacamat uygulaması, yıllardan beri insanların güvenerek tercih ettiği bir yöntem ve tedavi şekli olarak bilinmektedir.

Eğer steril bir ortamda yapılmazsa, açılan ufak kesikler enfeksiyon kapabilir. Hacamat genel anlamda faydalı bir yöntem olmasına rağmen, doğru koşullarda ve uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Uygulama sırasında kızarıklık ve morluk gelişebilir. Fakat bunlar 1-2 gün içerisinde iyileşmektedir.

Hacamat Hangi Bölgelere Yapılır?

Alternatif tıbbın ortaya koyduğu mükemmel bir yöntem olan hacamat, bizim kültürümüzde de önemli bir yere sahiptir. İnsan sağlığı ve yenilenme için bazı hacamat noktaları vardır. Bunlar şöyledir:

  • Ayaktan yapılabilir.
  • Kalçadan uygulanabilir.
  • Omuzların arasına yapılabilir.
  • Boyundan tercih edilebilir.
  • Başın ortasına uygulanabilir.

Bu uygulama için hacamat kupası gereklidir. Ayrıca mutlaka uzman kişilerin yapması sağlanmalıdır. Aksi durumda istenilmeyen durumlar söz konusu olabilir.

Hacamat Ne Zaman Yapılır?

Yoğun olarak uygulanan bu yöntem, özellikle yılın belli zamanlarında ve bazı belirli mevsimlerde yapılmalıdır. Eğer bu tedavi yöntemine ilgi duyuyorsanız ve ne zaman yapılır öğrenmek istiyorsanız, bu konuda doğru bilgi almanız gerçekten çok önemlidir. Çünkü genel olarak hacamat günleri kapsamında belli bir zaman dilimi söz konusudur.

Bizim kültürümüzde bu yöntemi uygulamanın belirli zaman dilimleri içerisinde gerçekleşmesi önemlidir. Hicri olarak ayın 17-19 ve 21. günlerinde yapılması önerilir. Daha çok 17. gün tercih edilmekle birlikte, genellikle ayın küçülme zamanında yani 14 günden 30'una kadar geçen süreçte yapılması, yine tavsiye edilen bir dönem olarak dikkat çekmektedir.

Asıl olarak bu iş ile ilgilenen ve sağlık için bunu denemek isteyen kişiler, zamanını ve süresini uzmanından öğrenmelidirler. Etkileyici ve elverişli bir tedavi seçeneği olmakla beraber, insanların sağlık için tercih ettiği yöntemlerden biri olan hacamat, oldukça önemli bir sağlık kültürü olarak da dikkat çekmektedir.

  • hacamat
  • hacamat nedir
  • hacamat faydaları
  • hacamat nasıl yapılır
Yorumlar
Asu Şeker Bence hacamat gerçekten sağlıklı bir yöntem ben hemen hemen her sene yaptırıyorum. cevapla
Hakan Özyalçın 2018 yılında hacamat günler ne zamandır? Bunun malzemeleri nelerdir? Vücuttaki noktaları nelerdir? Ne kadara yapılıyor fiyatları çok pahalı mı? Baş ağrım için yaptıracağım. Yaptıranlar memnun kalıyor mu? cevapla
yorum yaz
Alıç Meyvesi Neye Yarar? Faydaları ve Fiyatı