Sağlık 08 Kasım 2021 - 15:38:35

Hamilelikte Yenmesi ve Yenmemesi Gerekenler

Hamilelikte Yenmesi ve Yenmemesi Gerekenler

Sağlıklı bir gebelik süreci için hamilelikte yenmesi gerekenler kadar yenmemesi gereken besinlere dikkat edilmeli ve vitamin, mineral bakımından zengin beslenilmelidir.

Hamilelikte Yenmesi Gerekenler Nelerdir?

Hamileliğin ilk üç ayı, değişim ve gelişimin en hızlı olduğu aylardır. Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Hamileliğin ilk aylarında beslenme konusunda önerilerde bulunacak olursak eğer;

  • Süt ürünlerinden tüketiniz. Protein ve kalsiyum fetüsün ihtiyaçlarının karşılanması konusun önemlidir. Süt yüksek miktarda fosfor, çeşitli B vitaminleri, çinko ve magnezyum içermektedir. ayrıca probiyotik içeriği sayesinde sindirimi de destekler. Gebelikte bu tarz besinler bol bol tüketilmelidir.
  • Mercimek, bezelye, fasulye gibi bakliyatların tüketilmesi gerekir. Bitkisel esaslı lif, protein, demir, folat ve kalsiyum kaynağı olan baklagiller, özellikle bebeğin ilk 3 aydaki gelişimi için çok önemlidir. Bu vitaminler sayesinde bazı doğum kusurları da engellenmiş olur.
  • Beta karoten bakımından zengin olan tatlı patates, vücutta A vitamini eksikliğini giderir. A vitamini hücrelerin ve dokunun farklılaşması, ceninin gelişmesi için oldukça önemlidir. Fakat yüksek oranda hayvansal kaynaklı A vitamini alınması önerilmemektedir. Lifli içeriği sayesinde tokluk sağlayan tatlı patates, kan şekerini dengeler, sindirimi destekler ve metabolik hareketliliği düzenler.
  • Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan somon balığını tüketiniz. Bebeğinde beyninin ve gözlerinin oluşmasına bu değerler çok önemlidir. Haftada iki kez deniz ürünlerinin tüketilmesi faydalı olacaktır. Somon balığı kemik sağlığını ve bağışıklığı korumaktadır.
  • Bir diğer besin olarak yumurtadan bahsedebiliriz. Kolin bakımından zengin olan bu besin beyin gelişimine katkı sağlar. Hamilelikte yenmesi gereken gıdalar arasında yer alır.
  • Brokoli ve aynı zamanda koyu yapraklı sebzeler tüketiniz. Lif, C vitamini, K vitamini, A vitamini, kalsiyum, demir, folat ve potasyum bakımından zengin olan bu besinler, hem bağışıklığı geliştirir hem de sindirime katkı sağlar. Kabızlığı ve düşük doğum riskini azaltır.

Yukarıda saymış olduğumuz gıdalara ek olarak protein bakımından zengin olan yağsız sığı, kuzu ve tavuk eti, dağ meyveleri ve tam tahıllı besinler tüketiniz. Ayrıca avokado, kurutulmuş meyveler de tüketilmelidir. Hamilelikte yenmesi gereken yemekler ve gıdalar katkısız olmalıdır. İşlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?

Gebeliğin tüm döneminde anne adayının tüketmiş olduğu besinler bebeğin gelişimi için öneme sahiptir. Hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizi sağlıklı gelişimi için düşüğe sebep olan sebze ve meyvelerden uzak durmalısınız. Genel anlamda yenmemesi gereken gıdalar ise şöyledir:

  • Civa bakımından yüksek olan deniz ürünlerinden kaçınınız. Bununla birlikte az pişmiş ve kabuklu deniz ürünlerini yemeyiniz.
  • Az pişmiş et, kümes hayvanları ve yumurtayı yemeyiniz. Aksi durumda listeria enfeksiyonu gelişebilir.
  • Pastörize edilmemiş besinleri tüketmeyiniz.
  • Meyve ve sebzeleri mutlaka yıkayarak tüketiniz. Yıkanmamış olanlardan kaçınınız.
  • Aşırı kafein alımından sakınınız. Çay ve kahve tüketimini sınırlandırınız.
  • Doktorunuz önermedikçe herhangi bir bitki çayını içmeyiniz.
  • Alkol ve sigarayı tamamen bırakınız.

Hamilelik döneminde sağlıklı beslenmek hem çocuğunuzun gelişimi hem de kendi sağlığınız için oldukça önemlidir. Bu nedenle mutlaka yenmesi gereken gıdaları tüketmeye özen gösteriniz.

Gebelikte Yenmemesi Gereken Balıklar Nelerdir?

Omega-3 bakımından zengin olması sayesinde sıklıkla tavsiye edilen balıklardan bazıları gebelik döneminde önerilmemektedir. Hamileler çupra yiyebilir mi, istavrit tüketebilir mi gibi pek çok balık hakkında soru bulunmaktadır.

Gebelik dönminde mezgit, berlam, kefal, levrek, lüfer, barbunya ve kalkan yenmemesi gereken balıklar arasındadır. Hamsiz, istavrit, uskumru ve palamut ise yenebilen balıklardır.

Hamilelikte Yenmesi Gereken Meyveler Nelerdir?

Vitamin ve mineral bakımından zengin olan meyvelerin bazıları gebelikte sakıncalı olurken bazıları tavsiye edilmektedir. Çilek, kayısı, muz, limoni armut, kivi, mango, karpuz, portakal, elma, avokado, nar, guava meyveleri yenebilir.

Gebelikte meyve tüketimi konusunda ananas, üzüm, papaya, acı ağaç kavunu yenmemelidir. Ayrıca meyveleri mevsimine göre tüketmeye özen gösteriniz.

Hamilelikte Su Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Hamilelik sırasında kan hacmi de artacaktır. Bu dönemde, günde 8-10 bardak su içmeniz gerekir. Eğer yeterli oranda su içmezseniz baş ağrısı, kaygı, yorgunluk, hafızanın azalması, kötü ruh hali gibi durumlar söz konusu olabilir.

Hamilelikte su tüketimi oldukça önemlidir. Çünkü; bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı kendini yenileme ihtiyacı duyar. Ayrıca annenin vücudu da yenilenmek ve güçlenmek için suya ihtiyaç duymaktadır.

  • hamilelikte yenmesi gerekenler
  • hamilelikte yenmemesi gerekenler
  • hamilelikte nasıl beslenmeliyim
  • hamilelikte beslenme
Yorumlar
Fikriye Aslan 5 aylık hamileyim biraz fazla kilo almaya başladım nasıl beslenmem gerkiyor? cevapla
Sümeyye Yanık Gebelikte beslenme hangi ayda önemli? Nasıl olmalı? Hamile olduğumu bir hafta önce öğrendim ve aşırı derecede bir yeme isteğim var. Bunu nasıl engelleyebilirim? Çok fazla kilo almak istemiyorum. Dengeli beslenme önerileri nelerdir? cevapla
yorum yaz
Akciğer Ne Kadar Zamanda Kendini Yeniler?