Gebelik dönemi oldukça önemli bir süreçti ve kış aylarında bağışıklık güçlendirmesi ile bilinen ıhlamur çayı hamilelikte içilir mi, kekik çayının bir zararı olur mu gibi sorular sıklıkla araştırılmaktadır.
Hamileyken Ihlamur Çayı İçilir mi?
Ihlamur ve kekik çayı oldukça faydalı bir içeriğe sahipken hamilelik döneminde içilip içilmemesi konusunda tereddüt edilen birtakım detaylar bulunmaktadır. Normal zamanlarda vücutta bağışıklık sisteminin güçlenmesi yönünde etki yapan ıhlamur çayı bu gebelikte aynı şekilde fayda sağlamayabilir. Bitki çayları hamilelikte zararlı olabileceği için dikkat edilmesi gerekir. Kan sulandırıcı ve kanı inceltici özelliği bulunan ıhlamur kanama yapar mı diye baktığımızda gebelikte sebepsiz kanamalara neden olabilir. Fakat bu konuda uzman bir doktora danışılması tavsiye edilmektedir.
Hamilelikte ıhlamur faydaları da söz konusu olmaktadır. Bu dönemde yaşanan hafif kramp ve ağrılara karşı ıhlamur etkili olabilir. Rahatlatıcı etki meydana getirir. Spazm giderici özelliği bulunan ıhlamur çayı, aynı zamanda ateş düşürmektedir. Ayrıca hamilelere faydalarından biri de nezle, grip semptomlarının giderilmesine olan etkileridir. Doktorunuza danışarak soğuk algınlığı belirtilerini gidermek mümkündür. Bununla birlikte stres, yorgunluk ve bitkinlik giderici meydana getirir. fakat ıhlamur zararlı da olabileceği için uzman bir doktora danışmadan kullanılmamalıdır.
Hamileyken Kekik Çayı İçilir mi?
Gebelik döneminde bitki çayı tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirten uzmanlar, bazı çayların zararlı olabileceğini belirtmektedir. Kekik çayı düşüğe neden olur mu diye sık sık sorulmaktadır. Kekik çayı gebelikte oldukça risklidir. Mutfaklarda baharat olarak kullanılan ve yemeklere ayrı bir tat veren kekik, aynı zamanda çay olarak faydalıdır. Fakat hamileyken aynı etkiye sahip değildir. Gebelikte zararlı baharatlar arasında yer alır.
Hamilelikte kekik suyu içmek zararlı mı ya da kekik çayı içilir mi diye araştırdığımızda her gün 2 bardak içilmesi gebelikte sonlanmaya neden olmaktadır. Rahim kasılmalarının sıklaşmasına neden olan kekik çayı bu dönemde anne adaylarına tavsiye edilmemektedir. Rahim uyarıcı bir etkisi vardır. Bundan dolayı çok fazla önerilmemektedir.
Hamileyken Hangi Bitki Çayları İçilir?
Beslenme bakımından çok dikkat edilmesi gereken gebelik süreci, bitki çaylarının sınırlı tüketilmesi gereken bir dönemdir. Gebeliğe son veren bitkilerden uzak durulması gerekmektedir. Anna adayının sıvı ihtiyacı için gün içerisinde bol miktarda sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.
Gebelikte bitki çayları tüketimi 1-2 fincandan fazla olmamalıdır. Soğuk algınlığına karşı vücudu korumak ve bağışıklığı güçlendirmek için zencefil, ıhlamur, papatya, rezene, kuşburnu, melisa çayları tüketilebilir. Bu bitki çayları, sıvı ihtiyacının giderilmesi, mide bulantısının engellenmesi, anne sütünün artması için etkilidir. Gebeliğin 4.ayından itibaren ahududu çayı oldukça etkilidir. Kalsiyum ve diğer mineraller bakımından rahim kaslarını beslediği söylenmektedir.
Gebelikte Hangi Bitki Çayları İçilmez?
Hamileyken içilen bazı bitki çayları kasılmalara neden olarak düşüğe neden olabilir. Kekik, safran, ısırgan, kimyon, tarçın, sinameki gibi bitkiler ve çayları gebelik döneminde içilmemesi gereken bitki çayları arasında yer almaktadır. Hamileyken adaçayı içilmesi içeriğinde bulunana thujone bileşeni nedeni ile yüksek tansiyona ve beraberinde düşüğe neden olabilmektedir.
Yazımızın içerisinde hamileyken kekik çayı içilir mi, ıhlamur çayı zararlı olur mu şeklinde bilgiler verirken aynı zamanda içilebilen ve içilemeyen bitki çaylarına da değinmiş bulunmaktayız. Eğer ki hamileyseniz, bitki çayı tüketiminde doktora danışmadan herhangi bir tercih yapmamalısınız.