Yaşam 27 Mayıs 2021 - 17:33:20

Hipnoz Nedir? Nasıl Yapılır? Hipnozdan Kurtulma Yolları Nelerdir?

Hipnoz Nedir? Nasıl Yapılır? Hipnozdan Kurtulma Yolları Nelerdir?

Hipnoz; yapay uyku, uyku ile uyanıklık arası durum olarak nitelendirilen, Freud, Binet, James, Wundt, Hull, Hilgard, Erickson, FrommNash, Lynn, Kirsch, Barabasz, Cardena, Patterson gibi birçok bilim adamının ilgisini çekmiş olan, telkinle meydana getirilen bir bilinç halidir.

Hipnoz Nedir, Ne Demek?

Bir trans hali olarak tanımlayabileceğimiz hipnoz; kişinin ses, ışık, koku gibi çevreden gelen uyaranlara karşı kendini kapatması ve aldırmaması söz konusu iken, hipnoz eden kişinin tüm telkinlerini ve dediklerini dikkatli bir şekilde dinlemesi, anlaması ve uygulaması olarak tanımlanır. Hipnoz 3 temel unsur ile gerçekleşir. Gönüllük, konsantrasyon ve hayal gücüdür. Hipnoz olacak kişinin bu konuda istekli olması gerekir. Hipnoz yapan kişinin telkinlerine tüm dikkatini vererek yoğunlaşması gerekir. Gönülsüz olanlar, konsantrasyonu ve hayal gücü yetersiz olan kişilerin hipnoza girmesi zordur. Dünyanın en iyi hipnozu bu 3 temel unsurla gerçekleşmektedir.

Günümüzde hipnoz genel olarak psikolojide uygulanmaktadır. Sizleri zorlayan farklı durumlar ile başa çıkmanızda yardımcı olan ve tedavi sürecine destek olabilecek güçlü bir yöntemdir. Hipnoz olan kişiler rahat, sakin ve dalgın gibi gözükseler de asıl olarak o anda aşırı bir konsantrasyon ve duyarlılık halindedirler. Hipnoz olma durumu kişiden kişiye farklılık gösterir. Kimisi kopma ya da aşırı gevşeme hissi yaşarken, kimi kendin, bir boşlukta yüzüyormuş gibi hisseder. Bazılarında ise uyuşma ve ağırlaşma meydana gelmektedir. Bazı insanlar hipnoz sırasında tamamen bilinçlidir. Bundan dolayı hipnoz olmadıklarını da düşünebilirler. Genel olarak hipnozda bilinç açıktır. Göz hipnozu, narko hipnoz, derin hipnoz gibi pek çok çeşit oluşmaktadır.

Hipnoz Nasıl ve Neden Yapılır?

Dünya üzerinde yapılan hipnoz çalışmaları 5 esasa dayanmaktadır. Bu bir sistemi gibidir. Psikoloji hipnoz nasıl yapılır diye baktığımızda;

Ön Konuşma: Bu hipnozun en önemli kısmıdır. Çünkü bilgilendirme içermektedir. Genel olarak insanların bilinçaltı, ilk 2-3 dakika içerisinde karşı tarafı analiz ederek onun hakkında olumlu ya da olumsuz bir düşünceye sahip olur. Ön konuşma ilk izlenim olarak nitelendirilebilir. Genel olarak bu safhada alınan olumlu ya da olumsuz kararlar değiştirilmemektedir. İnsanların %70'inde bu şekilde olmaktadır. Ön konuşma kendi arasında üçe ayrılır. Uzmanlık, güven ve uyumdur. Hipnozu yapacak olan kişi kendi uzmanlığını karşı tarafa anlatmalıdır. Bu şekilde kişide güven meydana gelecektir. Hipnoterapist hem kibar hem de otoriter davranmalıdır. Danışana oturacağı yeri göstermeli ve daha önce yapmış olduğu çalışmalardan bahsetmelidir. Ayrıca yüzünden tebessüm eksik olmamalıdır. Uyum aşamasında ise kelimeler-ses tonu-beden dili etkili bir iletişim için önemlidir. İletişimin kalitesine kelimelerin %7, ses tonunun %38, beden dilinin %55 payı vardır.

İkna Edici Cümleler Kurmak: Bu aşamada kişinin ikna olması için hipnoterapistin uzman olduğuna inanması gerekir. Bunun için daha önceki videolar izletilebilir. Çünkü kişiler duyduklarından daha çok gördüklerine inanırlar. Video izletme dünya üzerinde en yaygın yöntemlerden biridir. Ayrıca telkine yatkınlık testleri de yapılabilir.

İndüksiyon: İletkenin üzerindeki eğilim farkı olarak tanımlanan bu aşama her terapist için farklıdır. Her hipnoterapistin farklı bir yöntemi, teorisi ve telkinleri bulunmaktadır. Klasik hipnoz indüksiyonu; genel olarak 5-30 dakika sürer. Genel gevşeme ve derinleşme ile yapılır. Hızlı hipnoz indüksiyonu; 4 dakikanın altında oluşan hipnoz telkinleri olarak tanımlanır. Bu her insana yapılabilecek bir uygulama değildir. Ani hipnoz nasıl yapılır diye baktığımızda ise ise 1 dakikanın altında gelişen hipnoz telkinleri olduğunu belirtebiliriz. Bu yöntem sahne hipnozcuları tarafından yapılır.

Derinleştirme: Aşamalı bir şekilde tüm hipnoz indüksiyonlarının uygulanması şeklinde yapılabilecek olan bu aşama aynı zamanda sadece 1 indüksiyon yönteminin görseli-dokunsal-işitsel olarak çeşitlendirilmesi şeklinde de gerçekleştirilir.

Telkin Verme: Bu son aşamadır. Kili 4 aşamayı başarılı bir şekilde tamamladığı zaman transa girer ve telkin verilmeye uygun olur. Telkinler doğrudan ve dolaylı olarak iki şekilde verilir. Doğrudan telkin vermeden olması istenen şey direkt olarak söylenir. Dolaylı telkinde ise bilincin tepki vermemesi için sembol ve metaforlarla uzatılarak telkin verilir.

Hipnoz neden yapılır diye baktığımızda birçok tedavi için uygulandığı gözlemlenmektedir. Akut ve kronik ağrılardan kurtulmak, migrenle baş etmek, narkozsuz ameliyat ve ağrısız doğumlar için, bağımlılıklardan kurtulmak, depresyon, anksiyete, panik, fobi, stres, obezite, yeme bozuklukları, travmalar sonrasında stres bozukluğu ve depresyon gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra gevşeme, obezite, strese bağlı oluşan fiziksel bozukluk, hipertansiyon, spastik kolon, cilt hastalıkları, astım, ülser gibi tıbbi hastalıklar ve bedensel birçok rahatsızlıkta kullanılabilir. Eğitim, sınav stresi, sporda motivasyon artırma, motivasyon, sahne korkusunu yenme, özgüven ve kaygı giderme gibi amaçlar için de yapılabilir. Kişi kendini rahatlatmak için kendine hipnoz yapabilir. Kendi kendine hipnoz nasıl yapılır diye birçok kişi sormaktadır. Bu derin nefes egzersizleri ile olmaktadır. Bu durum oto-hipnoz olarak da isimlendirilir.

Hipnozdan Kurtulma Yolları Nelerdir?

Günümüzde birçok kişinin hipnoz ile tedavi oldum dediğini duyabilirsiniz. Bazı insanlar ise hipnoz tehlikeli mi diye merak etmektedir. Asıl olarak hipnoz tehlikeli ve zararlı değildir. Kişinin hipnozdan çıkamaması gibi bir durum söz konusu değildir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere hipnoz etkisi en fazla yarım saat sürmektedir. Bu uygulamaya göre değişmektedir. Hipnoz ile yapılan tedaviler beyni etkiler ve bundan dolayı sonuçlar kalıcıdır. Kesin çözüm olmasa da etki alanı büyüktür. Kişi hipnoz sırasında üstün bir farkındalık anı yaşar. Hipnoz olan insanlar hipnozdan uyanamamaktan korktuğu için kurtulma yollarını araştırmaktadır. Fakat uzman terapist böyle bir durumun oluşmasına izin vermeyecektir.

Hipnoz Yapan Psikologlar ve Doktorlar

Eğer ki bir bağımlılıktan kurtulmak istiyorsanız, fiziksel olarak ağrılarınız varsa ya da üstesinden gelemediğiniz psikolojik bir durum yaşıyorsanız bunun için Türkiye'nin en iyi hipnoz uzmanını arıyorsanız; pek çok uzman doktor bulmanız mümkündür. Günümüzde bu hipnoterapi yöntemi uygulayan, alanında uzmanlaşmış birçok psikolog bulunmaktadır. Sizler de kendiniz sizin için uygulan olan doktoru seçerek bu tedavi yönteminden faydalanabilirsiniz.

  • hipnoz
  • hipnoz nedir
  • dünyanın en iyi hipnozu
  • göz hipnozu
  • psikoloji hipnoz nasıl yapılır
  • ani hipnoz nasıl yapılır
  • hipnoz neden yapılır
  • kendi kendine hipnoz nasıl yapılır
  • oto-hipnoz
  • hipnozdan kurtulma yolları
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Muz Diyeti Zayıflatırmı? Nasıl Yapılır? Sağlıklı mı?