Sağlık 31 Mayıs 2021 - 07:02:57

Kas Erimesi Hastalığı Nedir? Tıptaki Adı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Genetik mi?

Kas Erimesi Hastalığı Nedir? Tıptaki Adı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Genetik mi?

Kas erimesi hastalığı; vücutta güçsüzlük meydana getiren ve şiddetli bir kas kaybı yaşanması olarak tanımlanan, genellikle yaşlılarda görülen fakat genç ve çocuklarda da oluşabilen, kişinin konuşma, yürüme ya da kendisine bakma becerisinin kaybetmesine yol açabilen bir rahatsızlıktır. Kas erimesi hastalığının adı, belirtileri ve nedenleri için yazımızı okumaya devam ediniz.

Kas Erimesi Hastalığı Nedir? Tıptaki Adı Nedir?

Genel olarak yaşlanmaya bağlı olarak gelişen kas erimesi hastalığı, aynı zamanda kötü beslenme ve stres gibi olgular sonrasında da meydana gelen, kesin bir tedavisi bulunmayan, egzersiz, sağlıklı ve yeterli beslenme ile kas kaybının azalmasında etkili sonuçlar alınabilen bir rahatsızlık olarak tanımlanır. Yaşam kalitesinin ciddi anlamda düşmesine neden olan kas erimesi hastalığı adı tıpta sarkopenidir.

Her insan yaşlanmaya bağlı olarak belli oranda kas kaybının görülmesi normal olarak kabul edilmektedir. Fakat bu durum çok şiddetli gerçekleştiği zaman sarkopeni olarak tanımlanır. Vücutta kas gelişimi 30 yaşına kadar devam etmektedir. Hareketsiz bir yaşam süren kişiler 30 yaşından sonra kas kütlelerinin yaklaşık olarak %3-5 gibi önemi bir bölümünü kaybederler.

Kas Erimesi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Bu rahatsızlıkta genel olarak belirtiler erken yaşlarda görülür. Fakat hafif seyrettiği için anlaşılamayabilir. Bu hastalığın belirtileri ise şu şekildedir:

  • Zayıf olmak.
  • Vücudun güçsüz olması.
  • Denge zayıflığının görülmesi.
  • Merdiven çıkarken zorlanmak.
  • Vücudun dayanıklılığında azalma oluşur.
  • Kas büyüklüğünde ve oranında azalma meydana gelmesi
  • Fizikseli aktivitelerde azalma ve oldukça zorlanma oluşur.

Bu belirtiler kişinin kaybetmiş olduğu kas kütlesinin miktarına göre değişkenlik göstermektedir. Kas kütlesinde meydana gelen bu azalma çoğu genel olarak çok fazla ciddiye alınmamaktadır. Fakat bu durum ilerleyen zamanda kişinin yürürken düşmesine ya da dengesini kaybetmesine yol açabilir. Sarkopeni ve beslenme oldukça önemlidir. Kas zayıflığı belirtilerini önlemek için beslenmeye dikkat etmek gerekir. Ayrıca bu belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyorsanız hemen doktora başvurunuz.

Kas Erimesi Hastalığı Genetik mi?

Genç yaşlarda ve çocuklarda görülen sarkopeni genel olarak genetiktir.3-5 yaşları arasında ilerleyici bir kas yıkımı ya da zayıflığı meydana geliyorsa, bunun nedeni distrofin geninde meydana gelen bir mutasyon sonrasında distrofin proteinin sentezlenememesidir. Kasların bütünlüğünün sağlanmasından sorumlu olan bu protein, eksik ya da hiç olmadığında kaslarda yıkım meydana gelir. Kaslar kaybedildiğinde onların yerini yağ dokusu alır. X kromozomunda bulunan distrofin geni daha çok erkek çocuklarında görülür. Çünkü erkeklerde tek X vardır ve bunda hata olduğu zaman bu proteini sentezleyecek başka bir gen kopyası bulunmamaktadır.

Kas Erimesi Hastalığının Tedavisi Var mı?

Kesin bir tedavi yöntemi bulunmayan sarkopeni, fiziksel direncin ve kuvvetin artması ile iyileşme göstermektedir. Kas erimesinin önlenmesine yönelik olarak bir ilaç yoktur. Modern tıpta kas kütlesinin artması için bazı hormon tedavileri uygulamasına yönelik araştırmalar bulunmaktadır. Kas erimesi hastalığı hangi bölüme girer ve bu rahatsızlığa sahip kişiler hangi doktora gitmeli diye baktığımızda kas ağrıları için ilk olarak dahiliyeye gidilir. Sonrasında duruma göre doktor sizi ramotoloji uzmanına sevk eder. Kas erimesi hastalarının ömrü, erken teşhis ve uygulanan yöneme göre değişir. Eğer tedavi edilmemişse ve geç kalınmışsa hastanın ömrü sadece birkaç yıl uzatılabilir.

Kas Erimesi Hastalığı İçin Bitkisel Çözüm

Alternatif tıpta kas güçsüzlüğüne kesin çözüm yaratacak bazı bitkiler bulunmaktadır. Kas oluşumunu artıran kinoa kas erimesini önleyen bitkilerden biridir. Kinoadan yapılan tarifleri günlük hayatta tüketerek hastalığın ilerlemesini önlemek için destek olabilirsiniz. Bunun yanı sıra beslenme çok önemlidir. Lahana, biftek, yumurta, tavuk, mercimek, yoğurt, ıspanak, badem gibi besinler de düzenli bir şekilde tüketilmelidir. Fakat mutlaka doktora danışılmalı ve gerekli tavsiyelere uyulmalıdır.

  • kas erimesi hastalığı
  • kas erimesi hastalığı nedir
  • kas erimesi hastalığı adı
  • sarkopeni
  • kas erimesi hastalığının belirtileri
  • sarkopeni ve beslenme
  • kas erimesi hastalığı genetik mi
  • kas erimesi hastalığının tedavisi
  • kas erimesi hastalığı hangi bölüme girer
  • kas erimesi hastalarının ömrü
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Reflü Krizi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Olur? Ne Kadar Sürer?