Keratokonus; korneanın bozulması ile öne doğru sivrileşerek çıkıntı yapmasına verilen isimdir. Keratokonus neden olur, kör eder mi, tedavisi ve kesin çözümü var mı öğrenmek için yazımızı okumaya devam ediniz.
Keratokonus Nedir? Kör Eder mi?
Gözün ön kısmında bulunan şeffaf, kubbe şeklindeki katman olarak tanımlanan kornea normalde yuvarlak şekildedir. Yapısında meydana gelen bozukluk nedeniyle koni gibi sivrileşerek öne doğru çıkıntı yapması keratokonus hastalığı olarak tanımlanır. İlerleyici olan bu rahatsızlık görmeyi engellemektedir. Kornea şeklinde meydana bu şekil değişikliği, göze gelen ışığın görme alanında odaklanamamasına neden olur. Bu durum bulanık ve bozuk görüş meydana getirir. Bundan dolayı araba sürme, kitap okuma gibi eylemlerin yerine getirilmesi zor bir hal alır. Keratokonus hastalığı kör eder mi diye merak edilmektedir. İlerleyicidir fakar kalıcı körlük meydana getirmez. Ayrıca tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır.
Keratokonus Hastalığı Neden Olur?
Genel anlamda keratokonus nedenleri korneadaki enzimlerin dengesizliğinden meydana gelir. Bu durum serbest radikallerin oksidatif deformasyona yol açmasına neden olur. Bu durum korneanın zayıflamasına ve öne doğru eğilmesine neden olur. Keratokonus genetik mi diye baktığımızda bazı vakalarda kalıtımsal olarak anneden ve babadan geçtiği görülmektedir. Hastalığa sahip olan 10 kişiden 1'inin anne ya da babasında bu hastalığın olduğu gözlemlenmiştir. Diğer sebep olan etkenlere baktığımızda ise güneşin ultraviyole ışınları, gözün aşırı şekilde ovalanması, göze tam olmayan kontakt lensler ve kronik olarak meydana gelen göz tahrişi, inflamasyonudur. Tüm bunların her biri keratokonusa neden olabilir.
Keratokonus Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Çoğunlukla iki gözü de etkileyen keratokonus, iki gözde farklı etkiler meydana getirmektedir. Keratokonus nasıl anlaşılır diye bakacak olursak;
- Görüşte bulanıklaşma meydana gelir.
- Düz çizgilerin dalgalı ya da bükülmüş görünmesi söz konusu olur. Görmede bozulma meydana gelir.
- Parlamaya ve ışığa hassasiyet görülür.
- Gözde kızarma ve şişlik meydana gelir.
Keratokonus ileri aşamalara ulaştığında semptomlar şöyledir:
- Görme bozukluğu ve bulanık görmede artış meydana gelir.
- Astigmatizm ve miyopta artıl oluşur. Gözlük kullanma gereksinimi oluşur.
- Korneada meydana gele çıkıntı nedeniyle kontakt lensler göze uymaz ve rahatsızlık verir.
Bu hastalığın erken evreden geç evreye geçişi genellikle uzun yıllar sürmektedir. Bazı vakalarda daha hızlı gelişebilir. Kornea aniden şişebilir ve kalıcı sertleşme meydana gelebilir. Bu sertleşme sonrasında ise kornea yumuşaklığını ve berraklığını kaybederek görüşün bozuk ve bulanık olması durum söz konusu olur.
Keratokonus Hastalığı Tedavisi ve Fiyatları
Bu rahatsızlığın tedavisi semptomlara ve hastalığın derecesine göre belirlenmektedir. Belirtiler henüz çok hafifse erken aşamalarda gözlük kullanımı ile düzeltme sağlanabilir. Bunun sonrasında ise görüntünün odaklanmasının doğru şekilde gerçekleşmesi için özel sert kontakt lensler kullanılması gerekebilir. Birtakım cerrahi yöntemler de bulunmaktadır. Kornea içerisine küçük kavisli bir cihaz yerleştirilir ve korneadaki eğim düzeltilir. Uzman doktor korneanın güçlenmesi için göz damlası ve özel bir Uv ışını kullanabilir. Bu şekilde korneanın daha kabarık bir hale gelmesi önlenir. Belirtiler çok şiddetli ise kornea nakli gerekebilir. Keratokonus tedavisi fiyatları uygulanan yönteme göre değişkenlik göstermektedir.