Sağlık 08 Aralık 2020 - 15:41:49

Krup Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Krup Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çoğunlukla 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda meydana gelen krup hastalığı; gece vakti çocuğun havlamaya benzer bir öksürük ile uyanması ve nefes almada sıkıntı yaşaması gibi durumlar ile ifade edileni bulaşıcı etkiler meydana getiren ve tedavisi kolay bir şekilde gerçekleştirilebilen bir rahatsızlıktır.

Krup Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Enfeksiyon kaynaklı bir rahatsızlık olan krup hastalığı, üst solunum yolunun tıkanması sonucunda meydana gelmektedir. Ana nefes borusunun girişinin şişmesi ve burada öksürük, nefes darlığı meydana gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Sonbahar, kış ve bahar aylarında meydana gelen bu hastalığın asıl sebebi virüslerdir. Baskın bir şekilde ses tellerini, nefes borusunu ve az miktarda akciğer üst solunum yollarını etkisi altına alan pediatrik, enfeksiyon kaynaklı bir hastalıktır.

Viral bir enfeksiyon olarak nitelendirilen çocuklarda krup hastalığı, soğuk algınlığı ya da gribe neden olan virüsler gibi pek çok virüs çeşidinden kaynaklanabilmektedir. Bazı durumlarda bakteriyel enfeksiyonlardan da kaynaklanabilmektedir. Genel olarak 6 ay ile 3 yaş arasında ortaya çıksa da nadir olarak 6 yaş üzerinde de görülebilmektedir. Kış aylarına geçiş ile havaların soğumasına bağlı olarak görülme sıklığı ve oranı artmaktadır. Erkek çocuklarda kızlara oranla daha sık ortaya çıkmaktadır. Hastalık virüs ya da bakteriden kaynaklanabildiği için tedavisi de nedene göre gerçekleşmektedir. Çocukların vücutları daha hassas ve küçük olduğu için nefes borusunda çok ufak bir ödem bile hava yolunu tıkayabilir ve nefes darlığı meydana getirebilir. Krup hastalığı farklı birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilir.

Krup Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Bulaşıcı mıdır?

Öksürük ve hapşırma gibi soğuk algınlığı belirtileri ile kendini gösteren krup hastalığı bulaşıcı mıdır diye düşündüğümüzde ortaya yayılan damlacıklar yolu ile enfekte olabilmektedir. Virüs ve bakteri kaynaklı olduğu için bulaşıcı etkiler de oluşturabilmektedir. Eğer çocuğunuzda nefes alma zorluğu varsa, sıkışık ve hırıltılı bir solunum söz konusu ise, ateşi yüksekse ve düşmüyorsa, havlama sesine bağlı bir öksürük söz konusu ise, ses kısılığı varsa ve seste kalınlaşma meydana geliyorsa, deride ve tırnaklarda morarma varsa, göğüs duvarında çekilme gibi durumlar ortaya çıkıyorsa krup hastalığından şüphelenilebilir ve mutlaka acil olarak hastaneye gidilmelidir.

Genel olarak çoğu vaka hafif şekilde atlatılmaktadır. Çok az çocukta nefes almayı engelleyecek şekilde nefes borusunda bir şişlik meydana gelir. Bunun haricinde genel olarak çok ciddi durumlar oluşmaz ve kolay atlatılır.

Krup Hastalığı Neden Olur?

Üst solunum yolunun enfeksiyon olması sonucunda meydana gelen krup hastalığının sebeplerine baktığımızda genel olarak virüs ve bakteri kaynaklı olduğunu görmekteyiz. Bulaşıcı etkisi de olduğu için çocuğunuza başka bir çocuktan vs bulaşabilmektedir. Çoğunlukla havaların soğumasına bağlı olarak meydana gelmektedir. Viral enfeksiyon sebepli olan bu hastalık çoğu zaman kolay bir şekilde atlatılırken bazı durumlarda tedavi gerekmektedir.

Krup Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çoğunlukla çocukları ve beraberinde yetişkinlikleri de etkileyebilen krup hastalığı solunum sıkıntısı meydana getirebilir ve bu zamanla daha ciddi bir durum haline gelebilir. Çocuklarda daha rahat nefes alınmasının sağlanması için sıcak ya da serin buhar veren cihazlardan yararlanılabilir. Nemli hava sayesinde vokal kordun şişmesi engellenir ve bu da semptomların azalmasını sağlar. Sıcak su buharının bulunduğu küvet ya da duşta rahat nefes alması sağlanabilir. Geve hırıltılı solunum ve öksürük varsa 10-15 dakika serin bir yerde tutarak çocuğunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun burnunu temizleyin ve yastığını hafif yüksek yapın. Bol sıvı tüketimi sağlayın. Gerekli durumda hastaneye giderek ilaç tedavisi uygulanabilir. Eğer ateşi düşmüyorsa, semptomları ciddileşiyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurunuz.

  • krup hastalığı
  • krup hastalığı nedir
  • krup hastalığının belirtileri
  • krup hastalığı bulaşıcı mı
  • krup hastalığı neden olur
  • krup hastalığının sebepleri
  • krup hastalığının tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Moher İplik ve Kumaş Nedir?