Magnezyum Oksit Nedir? Ne İşe Yarar? Zararları Nelerdir? Ne Zaman İçilir?
Magnezyum oksit; aynı zamanda magnezya olarak bilinen, doğada periklaz olarak bulunan, beyaz renkli ve kristal şeklinde olmaktadır.
Magnezyum Oksit Nedir, Ne Demek?
Günümüzde manganez olarak bilinen magnezyum oksit; kimyasal formül MgO olan, görünümü beyaz toz şeklinde bulunan ve ateşe dayanıklılığı ile bilinen bir bileşendir. Yüksek ısıya dayanıklı olması ile bilinen bu madde oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Saf ve doğal hali gölden elde edilmektedir. Hammadde olarak kullanılan magnezyum oksit, üretimin artırılması için de etkilidir.
Magnezyum oksit; magnezyum karbonat ya da magnezyum hidroksitin kalsinasyonu ile üretilmektedir. Ayrıca magnezyum klorür çözeltilerinin, deniz suyunun kireçli su ile işlenmesi ile de elde edilebilmektedir.
Magnezyum çeşitlerinden biri olan magnezyum oksit, beyaz renkte, nem çekici ve katı bir mineraldir. Farklı sıcaklıklar meydana gelen farklı işleve sahip olan magnezyum oksit üretmektedir. Yaklaşık olarak 1500-2000 derece sıcaklık, mevcut yüzey alanını azaltır ve ölü yanmış magnezya üretmektedir. Bu üretilen madde refrakter olarak kullanılır ve reaktif olmayan bir formdur. 1000-1500 ° C derecede ise hafif yanmış magnezya meydana gelir. Bu reaktif bir formdur.
Magnezyum Oksit Ne İşe Yarar?
Mide ekşimesi de dispepsi rahatsızlıklarını gidermek için bir antiasit olarak görev alan bu madde, aynı zamanda magnezyum takviyesi olarak kısa süreli müshil ilacı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sindirime bağlı olarak görülen hazımsızlık semptomlarını iyileştirmek için de tercih edilmektedir. Fakat mide bulantısı ve kramp gibi yan etkiler oluşturabilmektedir. Ayrıca müshil amacı için kullanıldığında uzun süreli dönemde bağırsak tıkanıklığı oluşturabilir. Magnezyum oksit faydaları sadece sağlık değil pek çok alanda karşımıza çıkmaktadır. Kullanım alanlarından şöyle bahsetmek mümkündür:
- Asit tamponlama kapasitesi ve aynı zamanda çözünmüş olan ağır metallerin stabilize edilmesindeki etkisi sayesinde toprak ve yer altı sularını iyileştirmek, atık su arıtmak, içme suyu artıma ve atık artıma amacı ile endüstriyel alanlarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
- Katılaşmanın önlenmesi amacı ile gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
- Fotoğrafçılık alanında kullanılan cihazların dış yapısının güçlenmesi için, optik malzeme olarak magnezyum oksitten faydalanılmaktadır.
- Hayvan yemi ve bitki gübresinde kullanılır.
- Plazma ekranlarda koruyucu olarak kullanılmaktadır.
- Spin tünel açma cihazlarında tercih edilir.
- Risk altında olan kağıt malzemelerin asidinin giderilmesi ve kütüphanecilikte kullanılır. Düşük kaliteli olan kağıtların bozulma oranını yavaşlatır.
- Isıya dayanıklı olması sayesinde sanayi sektöründe kullanılır. Magnezyum oksit ve magnezyum klorür karıştırıldığı zaman cam üretiminde güçlendirici olarak tercih edilmektedir. Ev dekorasyonu alanında ürünlerin üretilmesi amacı ile kullanılır.
Kimya endüstrisinde kullanılan magnezyum oksit, aynı zamanda medikal alanda ve fırın sistemlerinin yapımında da tercih edilmektedir. Özelliği sayesinde pek çok alanda bu madde ön plana çıkmaktadır.
Magnezyum Oksit Zararları Nelerdir?
Tıp dahil olmak üzere pek çok alanda kullanılan magnezyum oksit, aynı zamanda insan sağlığı için de zararlı olabilmektedir. Mide rahatsızlığı ve müshil amacı ile ilaçların içerisinde kullanılır. Fakat midede bulantı ile birlikte kusma ve aynı zamanda ağrı ve kasılmalara neden olabilir. Ayrıca bağırsaklarda kabızlık gibi etkilere sebebiyet verebilir. Gereğinden fazla vücuda giren bu madde, kalp ve akciğer rahatsızlıkları da oluşturabilir.
Magnezyum Oksit Ne Zaman İçilir?
Sindirimsel birtakım problemler için kullanılan magnezyum oksit, dışkı gevşetici etkiye sahiptir. Uzman bir doktorun medikal anlamda gerekli görmesi dahilinde içilmektedir. Fakat uzun süreli kullanımı önerilmemektedir. Ayrıca yan etkiler meydana getiriyorsa tüketilmemelidir.
Bahsetmiş olduğumuz üzer magnezyum oksit maddesinin pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Yazımızın içeriğinde bu madde hakkında pek çok bilgi vermiş bulunmaktayız.