Sağlık 11 Ekim 2021 - 07:40:44

Mantarın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Mantarın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Antioksidanlar bakımından zengin olması sayesinde birçok hastalığa iyi gelen mantar; bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve aynı zamanda vücudun vitamin ve mineral ihtiyaçlarına karşılık verir.

Mantarın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Demir ve protein açısından yüksek değerlere sahip olan mantar, aynı zamanda içeriğinde A, B, D, P ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor ve bakır mineralleri barındıran bir besindir. Düşük kalorili birer besin olan dağ mantarları hem lezzetli hem de oldukça faydalıdır. Mantar neye iyi gelir diye faydaları sayacak olursak eğer;

  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. İçeriğindeki A, D, B, E, K ve P vitaminleri sayesinde vücudun ihtiyacı olan bileşenlerin alınmasını sağlar. Özellikle trüf mantarı faydalarına baktığımızda cinsel gücü ve enerjiyi yükselttiğini söylemek mümkündür.
  • Kansızlığın giderilmesini ve önlenmesini sağlayan mantar, içeriğinde demir ve folik asit sayesinde kansızlığı önler. Eğer kan değerleriniz düşükse ve sık sık hasta oluyorsanız bu besinden yararlanabilirsiniz.
  • Zengin bir selenyum kaynağı olan bu besinler, anti-kanser etkisi meydana getirmektedir. Antioksidan ve anti-enflamatuar etkisi sayesinde kanser yanı sıra kalp hastalıkları, tiroid hastalığı ve bilişsel düşüş riskini azaltma konusunda da etkili olmaktadır. Beta-glukan ve konjuge linoleik asit gibi polisakkaritler içermesi sayesinde meme ve prostat kanserinin önlenmesinde etkili olur. Ayrıca kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olur.
  • Beyaz mantarlar antioksidan bakımından çok zengindir ve oksidatif stresi dengelerken aynı zamanda pek çok hastalığın önlenmesine de yardımcı olmaktadır. Hücrelerdeki serbest radikallerin giderilmesini sağlar.
  • Vücutta kalsiyum emiliminin gerçekleşmesini sağlayan mantarlar, kemiklere D vitamini katkısı sağlarlar. Kemiklerin korunması için gerekli olan bakırın üçte birini karşılarlar.
  • Yapılan bazı araştırmalara göre mantarlarda yüksek oranda ergotiyonin ve glutatyon vardır. Bu antioksidanlar yaşlanma belirtilerini giderir ve fizyolojik strese karşı koruyucu etki sağlar. Mantarın cilde faydaları hem yaşlanmayı önleme hem de kaşıntı, sivilce, egzama gibi problemleri giderme yönündedir. Ayrıca bu antioksidanlar parkinson ve alzheimer gibi hastalıklara karşı da koruyucu etki yaratabilir.
  • Yüksek lif oranı sayesinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca sindirim sistemini de olumlu yönde etkiler.
  • Mantarın saça faydalarına baktığımızda reishi mantarının saç dökülmesini önleme konusunda araştırmalar olduğunu ve bu amaçla kullanıldığını belirtebiliriz.

Sağlık açısından birçok faydası olan mantarlar, düzenli olarak tüketildiği zaman pek çok hastalığın önlenmesi konusunda destek olurlar. Fakat, tüketilen mantarın cinsi de önemlidir. Kanlıca mantarının faydaları bulunurken, doğadaki başka bir mantarın yan etkiler söz konusu olabilir. Bu konuda dikkatli olunmalıdır.

Mantarın Zararları Nelerdir? Zehirler mi?

İçermiş olduğu vitamin ve mineraller sayesinde kanserin önlenmesi, cilt rahatsızlıklarının giderilmesi gibi çok yönlü faydaları bulunan mantarın zararları da bulunmaktadır. Gereğinden fazla tüketildiği zaman mide problemleri, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, alerji gibi reaksiyonlar meydana gelir. Mantar mideye dokunur mu diye soracak olursanız eğer, zehirli olmayan mantarın aşırı tüketimi bile böyle bir duruma sebep olabilir.

Doğda bulunan her mantar yenebilir özelliğine sahip değildir. Bazı mantarlar zehirlidir. Mantar zehirlenmesi, içeriğinde zehir olan mantarların tüketilmesi, temas halinde bulunulması gibi durumlardan kaynaklanır. Bilinmeyen mantar çeşidinin asla tüketilmemesi gerekir. Sadece dağ değil kültür mantarı zehirlenmesi de söz konusu olabilir. Özellikle gebe kadınlar, emziren anneler mantar tüketiminde sınırlı ve kısıtlayıcı davranmalıdır.

Mantar Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

İçeriğinde yer alan selenyum ve antioksidan maddeler sayesinde kanser riskinin azalmasına ve kalp, şeker, tansiyon gibi pek çok hastalığın giderilmesine yardımcı olan mantar aynı zamanda sindirimi destekler ve hem bağırsak hem de mide için faydalıdır. Kalp hastalıklarının ortadan kaldırılmasını sağlar ve kolesterol seviyelerinde dengeleme meydana getirir.

Lif bakımından zengin olması mantar kabızlığa iyi gelir mi sorusunu da beraberinde getirmektedir. Bağırsak hareketlerini düzenleyen bu besin, aynı zamanda sindirimi kolaylaştırır ve mide rahatsızlıkları için de faydalı etkiler oluşturur. Düzenli ve yeterli oranda tüketilen zehirli olmayan mantarlar insan sağlığı açısından oldukça etkilidir.

Mantar Hangi Mevsimde Yetişir?

Genel olarak sonbahar ve ilkbahar ayları mantar toplamak için en verimli süreçtir. Her mantar çeşidinin farklı bir zamanı olabilir. Örneğin; meşe mantarı ne zaman çıkar diye bakacak olursak yağışı sevmesi sayesinde sonbahar ve ilkbaharda yağışların arttığı dönemlerde görülmektedir.

Toprak altındaki yağmur suları ile beslenen mantarlar, sıcaklık ardından yağmur yağması ile birlikte hızlı bir şekilde çıkabilmektedir. Mantarın cinsine göre yağmurdan belli bir süre sonrasında yüzeye çıktığı görülmektedir. Nemli ve sıcak ortamı seven mantarlar, gerekli koşullarda daha erken de oluşabilir.

  • mantarın faydaları
  • dağ mantarları
  • mantar meye iyi gelir
  • trüf mantarı faydaları
  • mantarın cilde faydaları
  • mantarın zararları
  • mantar mideye dokunur mu
  • kültür mantarı zehirlenmesi
  • mantar hangi hastalıklara iyi gelir
  • mantar kabızlığa iyi gelir mi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Adetliyken İlişkiye Girilirmi?