On bir ayın sultanı Ramazanda kilo vermek için, sahur ve iftarda sağlıklı beslenmek, oruçlu olunmayan süreçte bol miktarda sıvı tüketmek, iftarda aşırı ağır ve yağlı yemek yememek, yemek sonrasında hafif yürüyüşler yapmak gibi yöntemler uygulanabilir.
Ramazanda Nasıl Kilo Verilir?
Özellikle ramazanın uzun yaz günlerine denk geldiği günümüzde uzun saatler aç kalıyoruz. Ve akşam iftar vakti geldiğinde çok acıkmış ve susamış oluyoruz. Çok çeşitli yemeklerle donatılmış bir masaya oturup tıka basa yemek yiyorsanız kilo almak kaçınılmaz bir hal almaktadır. Ramazanda kilo vermek için öncelikle beslenme düzenine dikkat etmeniz gerekmektedir. Oruç sabah ezanı ile başlar ve akşam ezanına kadar devam eder.
Gece sahura kalkmak kilo almamak için en etkili şeylerden biridir. Uzun süre aç kaldığınızda genel olarak iftarda aşırı beslenme söz konusu olur. Bunun olmaması için sahurda tok tutan yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Zayıflatan ramazan diyetine baktığımıza tatlı krizlerini giderecek ve kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerinin önüne geçecek besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. İftar ve sahur arasında en az 2 litre su içmeniz gerekmektedir. Vücudunuzun susuz kalmaması için bu bu süre içerisinde aralıklı olarak su tüketilmelidir. Metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlayan besinler yenmelidir. Yiyecekleri güzelce çiğnemeniz, ağır şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlılar tercih etmelisiniz.
İftarda Ne Yemeli? Nasıl Beslenmeli?
Öncelikle iftar saati geldiğinde 1 adet hurma ile orucunuzu açabilirsiniz. Böylece kan şekeriniz dengelenmektedir. Sonrasında bir bardak ılık limonlu su içebilirsiniz. Bu düşük tansiyon sorununuz varsa limon 3 damlayı geçmemelidir. Dilerseniz hurma yerine zeytin ile de oruç açabilirsiniz.
Zayıflamak için iftarda ne yemeli diye bakacak olursak bir kase çorba içerek ve bir müddet bekleyiniz. Burada asıl önemli olan midenin dinlenmesidir. Mideye bir anda yüklenmek sindirimi bozar. Eğer namaz kılıyorsanız bu arada namaz kılmak çok iyi olacaktır. Hem hareket etmiş de olursunuz.
Ana yemeğe geçtiğinizde makarna, pilav ya da hamur işi börekler yenmemelidir. Bir kepçe sebze yemeği yanında 3 adet köfte veya bir parça tavuk olabilir. Böylece hem et ile proteinimizi alır hem de sebze ile vitamin ihtiyacımızı gidermiş oluruz. Ayrıca sebze bağırsaklarımıza iyi gelecektir. Balık ve koca bir tabak salata da çok uygun bir ana menü olacaktır. İçerdiği omega 3 ile sağlığımıza da katkısı olur.
Yemeğin yanında bir kase buz gibi cacık yada bir bardak ayran çok iyi olacaktır. Hem tok tutacak hem de besleyici bir içecek olacaktır, tabii ki yağsız olmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle ekmek yememeye dikkat etmeniz zayıflamanızı hızlandıracaktır.
İftardan Sonra Yürüyüş Zayıflatır mı?
İftarı yaptıktan sonra en az 30 dakikalık bir yürüyüş yapmalıyız. Bu yürüyüş bizim günlük spor aktivitemiz olacaktır. Çünkü oruçluyken egzersiz yapamayız zira açken yapılan egzersiz kaslarımıza zarar verir ve sağlık için çok tehlikelidir. İftardan sonra yürüdüğünüz zaman şişkinlik gibi problemlerin de önlenmesini sağlayabilirsiniz.
Yürüyüşümüzü yaptıktan sonra sıra tatlımıza geldi. Fakat bu tatlı hamurlu şerbetli tatlı değil kesinlikle sütlü hafif bir tatlı olmalıdır. Örneğin güllaç çok ideal hafif bir tatlıdır. Eğer ağır tatlılar tüketirseniz, kalori alımına bağlı olarak kilo söz konusu olur.
Sütlü tatlılar aynı zamanda kalsiyum ihtiyacımızı karşılayacağından sağlığımız için de idealdir. İftardan sonra mide bulantısı ya da mide ağrısı gibi problemler yaşamamak için hızlı yemek yememelisiniz. ayrıca tüketilen tatlıların da belirttiğimiz üzere hafif olması gerekir. Eğer yürüyüş yapabiliyorsanız bu sizler için çok etkili olacaktır.
Zayıflamak İçin Sahurda Ne Yemeli?
Sahur yemeğini yedikten sonra uyuduğumuz için bu öğün çok önemlidir. Ağır yemekler yediğimizde direk kilo almamıza sebep olur. Kilo yapmadan tok tutacak besinler seçmeliyiz ki oruç tutarken zayıflayabilelim. Sahurda kesinlikle börek, gözleme, bazlama tarzı hamur işleri tercih etmeyiniz. En iyi beslenme kahvaltı olacaktır.
Yağsız peynir, zeytin, bol söğüş salata, haşlanmış yumurta ve bir parça tam buğday ekmeği içeren zengin bir kahvaltı çok harika bir sahur yemeği olacaktır. Sahurda ne tok tutar diye baktığımızda yumurta protein ihtiyacımızı karşılarken aynı zamanda acıkmayı geciktiren bir besindir. Peynir kalsiyum deposudur ve tok tutar.
İftar ya da sahurda tam buğday ekmeği yemek, tahıl deposu olarak hem bağırsaklarımızın iyi çalışmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcıdır hem de daha geç acıkmamızı sağlayacaktır. Ayrıca sahur yemeğimizin sonunda bir kase yoğurdun içine bir tatlı kaşığı nane ve bir tatlı kaşığı pul biber karıştırıp yerseniz siz uykudayken yağları yakmaya yardımcı olacaktır.
Hem sağlıklı beslenip hem kilo vereceğimiz bir zayıflatan sahur menüsü olacaktır. Ramazanda oruç tutarken hem ibadetimizi yapıp hem de zayıflayabiliriz.
cevapla
cevapla