Sağlık 26 Eylül 2021 - 05:50:15

Roemheld Sendromu Nedir? Diyeti ve Tedavisi

Roemheld Sendromu Nedir? Diyeti ve Tedavisi

Roemheld sendromu; gastrointestinal sistemde aşırı gaz birikmesi sonrasında gerçekleşen, tıbbi anlamda hastalık olarak değil, sağlık bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.

Roemheld Sendromu Nedir? Nasıl Olur?

İlk olarak 20. yüzyılın başlarında Almanya'da tanımlanan roemheld sendromu, bağırsaklarda gaz birikmesi sonucunda meydana gelen, dolgunluk hissi, sık sık geğirme, mide ekşimesi, nefes darlığı, nabzın hızlanması ve kalp krizi gibi semptomlarla karakterize olan bir rahatsızlıktır. Kalp problemleri ile ilişkili olan roemheld sendromu, endişe duyguları meydana getirebilmektedir. Semptomlar ani bir şekilde gelişebilir. Bu rahatsızlıkta görülen semptomlar aynı zamanda bağırsak mukozası zarlarındaki iltihaplanmadan da meydana gelebilir.

Gastrik kalp sendromu ya da gastrokardiyak sendrom olarak da bilinen roemheld sendrom, bir hastalık değildir. birden fazla gelişen semptomun tek bir grup içinde adlandırılması olarak ifade edilir. Ana semptomlar ani bir şekilde meydana gelir ve kendiliğinden ortaya çıkar. Göğüste sıkışma ve göğüs ağrısı gibi kalp sıkışması belirtileri meydana gelmektedir. Üst karın bölgesindeki organlar önemli bir baskı altındadır. Diyafram göğüs boşluğuna bastırılıp ve bunun sonrasında göğüsteki boşluk daralır. Bu durum sonrasında kalp ve akciğer genişlemesi engellenir. Bu durum, organların işlevini de bozar.

Roemheld Sendromu Diyeti Nasıl Yapılır?

Aşırı gaz oluşumuna bağlı olarak gelişen roemheld sendromu diyeti için gaz meydana getiren nedenlerin belirlenmesi gerekir. Eğer vücutta meydana gelen gazın nedeni bir besinin intoleransı ise, tüketilen besinlerde düzenleme sağlanarak semptomların hafiflemesi sağlanabilir. Hangi öğünlerden sonra semptomlar meydana geliyorsa eğer, bunlar bir yere yazılmalıdır.

Eğer vücudunuzda aşırı gaz söz konusu oluyorsa, çiğ gıdalardan uzak durmalısınız. Ayrıca aşırı alkol ve nikotin tüketimi sınırlanmalıdır. Besinlerin çok hızlı yenmemesi gerekir. İyice çiğnemek gerekir. Yatmadan önce çok ağır besinleri tüketmeyiniz. Ayrıca egzersiz yapınız. Bu şekilde sindirimi rahatlatabilirsiniz.

Laktoz, gazlı içecekler, lahana, baklagiller ya da nişasta içeren gıdalar aşırı gaz üretimine neden olabilir. Sindirim sürecinin bozulmasına, yavaşlamasına da neden olabilir. Çok aşırı yemek yemeyiniz. Yemek yerken konuşmak, hava yutulmasına neden olur. Bu da mide ve bağırsak bölgesinde gaz meydana getirir.

Roemheld Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Göğüs sıkışmasına benzeyen kalp rahatsızlıkları gibi semptomlar ile kendini gösteren roemheld sendromu, kalpte sürekli bir basınç varmış hissine neden olur. Genel anlamda belirtiler;

  • Göğüste sıkışma
  • Ani kalp çarpıntıları
  • Hızla değişen kalp ritmi bozukluğu,
  • Kan basıncının düşmesi,
  • Nefes darlığı, hızlı ve sığ nefes alma
  • Solunum bozukluğu
  • Dolaşım sorunları

Bu belirtiler çok belirgin olabilmektedir. Belirtilerin görüldüğü kişilerde ciddi anlamda hasta hissetme ve kalp krizi ile benzer semptomlar görülür. Semptomlar meydana geldiğinde endişe ve panik de meydana gelir. Dolgunluk hissi, sert, şişmiş mide ve gaz görülür. Ayrıca baş dönmesi, sıcak basması, anksiyete ve artan ter salgısı söz konusudur.

Roemheld Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak roemheld sendromu kalp için birtakım semptomlar ile örtüşmektedir. Roemheld sendromu tedavisi için gaz oluşumuna neden olan faktörün belirlenmesi gerekir. Besinlerden kaynaklı ise bunların tüketilmemesi gerekir. Eğer semptomlara gastrointestinal sistem iltihabı neden olduysa bunun giderilmesi yönelik tedaviler uygulanır. İltihabın azalmasına bağlı olarak belirtiler de azalmaktadır.

Günlük hayatı oldukça etkileyen roemheld sendromu söz konusu ise gerek diyet gerekse tedavi gibi birtakım yöntemler ile iyileşme sağlanabilmektedir. Genel olarak uzun süre teşhis edilemeyen roemheld sendromu tanısı dışlama tanısı ile yapılmaktadır. Yani bu şekilde olası kalp rahatsızlıklarını ekarte etmek sağlanır.

  • roemheld sendromu
  • roemheld sendromu nedir
  • roemheld sendromu diyeti
  • roemheld sendromunun belirtileri
  • roemheld sendromu tedavisi
  • roemheld sendromu kalp
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Yaban Mersini Zayıflatırmı? Kurusu Nasıl Kullanılır? Yaban Mersininin Faydaları ve Zararları