Sağlık 19 Nisan 2023 - 23:50:21

Saç Bakımı Evde Nasıl Yapılır? Doğal Saç Bakım Kürleri ve Yağları

Saç Bakımı Evde Nasıl Yapılır? Doğal Saç Bakım Kürleri ve Yağları

Saç bakımı; saçların daha parlak ve canlı olmasını sağlayan, dökülmesini önleyen, daha gür ve hacimli bir görünüme kavuşmasını sağlayan uygulamalardır.

Saç Bakımı Evde Nasıl Yapılır?

Saçların ışıl ışıl, canlı ve parlak durması için besleyici bakım uygulamalarına ihtiyacı vardır. Yıpranmış saçlar için evde bakım uygulamak istiyorsanız sizler için bazı öneriler sunabiliriz:

  • Saçlarınız için doğru şampuanı tercih ediniz. Eğer boya varsa boyalı saçlar için, yıpranma varsa yıpranmış saçlar için şampuanları kullanınız. Eğer saçlarınız çok yağlı ise, nemlendirici etkisi olan şampuanlardan uzak durmalısınız.
  • Su sıcaklığına dikkat etmelisiniz. Çok sıcak su saç derisini tahriş ederken, soğuk su ise yağ ve kirin temizlenmemesine neden olur. Bundan dolayı saçlarınızın zarar görmemesi için ılık su ile yıkanmasını sağlayınız.
  • Saç derisini besleyen ve bakım yapan yağlardan yararlanabilirsiniz. Hacim kazanması için argan yağı, nem dengesi için hindistan cevizi yağı ya da kuruluğu gidermek için badem yağı kullanabilirsiniz. Saç bakım maskelerine bu yağları ekleyebilirsiniz.
  • Eğer devamlı olarak düzleştirici, maşa ya da jöle kullanıyorsanız, saçlarınızın dinlenmesini sağlayınız. Birkaç gün herhangi bir işlem yapmadan saçlarınızın canlanmasını sağlayınız.
  • Duş sonrasında saçınızı kuruturken hassas davranınız. Kurutma makinesinin ısısı çok yüksek olmamalıdır. Isı çok yüksek olursa eğer, kopma ve yanma meydana gelir. Orta ısıları tercih ediniz.
  • Eğer saçlarınız çok kuruysa nemlendirici kullanınız. Böylece saçlarınız daha kolay taranır ve kopma, dökülme meydana gelmez. Nemlendiriciler saçların yumuşak olmasını da sağlar.
  • E vitamini bakımından zengin olan besinleri tüketiniz. Badem, fındık, fıstık, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı bu konuda etkilidir.

Saçlar zaman zaman çevre koşullarından ve rüzgar yada kimyasal ürünlerden etkilenerek kırılmaya ve canlılığını yitirmeye başlar. Saçlarınızı bazı bakım ürünleri veya kremler ile onarımını yapsanız da çok fazla kullanmak doğru olmaz. Saçlarınızı yıpratmadan kurtaran ve canlandıran uygulamaları evinizde kendinizde yapabilirsiniz. Saç bakımı kadın ve erkekler için gerekli olan bir uygulamadır.

Doğal Saç Bakım Kürleri Nelerdir?

Birçok nedene bağlı olarak saçlarda yıpranma ve dökülme söz konusu olabilir. Doğal saç bakım maskesi hazırlamak istiyorsanız eğer şunları uygulayabilirsiniz:

Avokadolu kür: Yenileyici özelliği bulunan avokado püre haline getirilip bal ile karıştırılarak doğal bir karışım elde edilebilir. Hazırlanan kürü saçlarınıza uygulayınız ve bir süre bekletiniz. Daha sonra hafif bir şekilde şampuan ile yıkayıp durulayınız.

Yumurtalı kür: Saçlara canlılık ve parlaklık veren bu kür, 1 yumurtanın sarısı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı badem yağı ile hazırlanır. Malzemeleri karıştırıp, saçlarınıza sürünüz ve 45 dakika bekletiniz. Sonrasında yıkayınız. Bu kürü haftada 2 defa uygulayabilirsiniz.

Portakal kürü: 1 tane portakal, 1 yemek kaşığı bal ve birkaç damla sandal ağacı yağını karıştırıp daha sonra kür olarak saçlarınıza uygulayınız. Yaklaşık olarak yarım saat bekletiniz. Ardından ılık su ve şampuan ile yıkayınız. Düzenli kullanımda etkisini gösterecektir.

Eğer saçlarınız dökülüyorsa sizlere yukarıdaki tarifler haricinde saç bakım kürleri kapsamında farklı bir çözüm sunabiliriz. 3,5 su bardağı kaynamış suyu hazırlayınız. Kaynatılmış su içerisine 50 gram lavanta ekleyiniz ve bekletip su ılıdığı zaman süzünüz. Süzdüğünüz lavantalı suyla saçlarınızı yıkayıp 30 dakika bekletip durulamanız yeterli olacaktır.

Doğal Saç Bakım Yağları Nelerdir?

Sağlıklı bir saç dersisi ve bakımlı saçlara sahip olmak istiyorsanız eğer, vitamin antioksidan ve yağ asitleri içeren bitkisel yağlardan destek alabilirsiniz. Saç bakım yağları önerisi verecek olursak eğer;

Zeytinyağı: Faydalı ve besleyici bir yağdır. Saçlara hem parlaklık sağlar hem de canlılık katmaktadır. Yarım su bardağı zeytinyağı içine 1 adet yumurta sarısı zeytinyağı içine katarak iyice karıştırın. Saçlarınıza bu karışımı uygulayarak 30 dakika bekletip saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Daha iyi sonuç almak için uygulamayı 2 saat bekletmeniz daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.

Hindistan cevizi yağı: Kuru ve yıpranmış saçların yenilenmesi için etkilidir. Ayrıca ısının meydana getirdiği tahribata karşı koruma sağlar. Yağlı saçların uçlarına, kuru saçların ise tümüne bu yağı uygulayıp, 20 dakika bekletip sonrasında yıkayabilirsiniz.

Argan yağı: E vitamini ve antioksidan açısından oldukça zengindir. Isıya ve Uv ışınlarına karşı korur. Kırıkları onararak, parlaklık sağlar.

Jojoba yağı: Anti-bakteriyel özelliği sayesinde kepeği giderir. Saçın doğal dengesini bozmadan nem kazandırır.

Üzüm çekirdeği yağı: Kırık, zayıf ve dökülen saçları tedavi eder. Yüksek E vitamini etkisi sayesinde saça güç ve parlaklık verir.

Tatlı badem yağı: E vitamini, yağ asitleri, proteinler, antioksidanlar ve magnezyum bakımından zengin olması sayesinde saçlara güçlülük katar ve dökülme problemlerini önler.

Yukarıda saymış olduğumuz gür saçlar için yağlar açın beslenmesine destek olur. Bunun yanı sıra saç dökülmeleri için ayrıca dövülmüş sarımsağı şampuanınızın içine ekleyin iyice çalkalayarak kullandığınızda saç derinizi rahatlatan etkide olduğunu ve saçlarınızın güçlendiğini düzenli kullanım sonrası görebilirsiniz.

Ballı Saç Maskesi Tarifi Nedir?

Saçların parlamasını ve canlanmasını sağlayan bal, özellikle saç derisi kuru olanlar ve kepek problemi yaşayanlar için tavsiye edilmektedir. Saça sadece bal sürmek etkili olurken aynı zamanda maske ya da kür olarak da uygulama sağlanabilir.

Eğer doğal bir maske hazırlamak isterseniz; yarım tatlı kaşığı kadar balı 4 bardak sıcak suda iyice eritin karışımı saçlarınızın dip kısımlarına değdirmeden yıkayarak durulamadan kurulayın. Parlak saçlara bu sayede kavuşabilirsiniz. Balın saça faydaları sayesinde yenilenme sağlamak mümkündür. İçeriğinde potasyum, D vitamini, B12, yağ asitleri ve kalsiyum vardır. Böylece hem dökülmeyi önler hem parlaklık kazandırır hem de saçların hızlı uzamasını sağlar.

Yumurta Maskesi Saç Çıkarır mı? Nasıl Uygulanır?

Genel olarak birçok kişi yumurta maskesi saç uzatma konusunda etkili mi diye araştırmaktadır. Yumurta içeriğinde protein sayesinde saçlarınıza en fazla fayda sağlayan besindir. Saçları besler ve yeni saçların oluşmasına katkı sağlar.

Eğer yumurta saç maskesi tarifi istiyorsanız; gerekli malzemeleri 1 su bardağı süt, 1 adet yumurta, 1 limon,2 yemek kaşığı sızma zeytinyağıdır. Saçlarınıza uygulamak için yumurtanın sarısını beyazından ayırmalısınız. 1 su bardağı süt ile 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı ile iyice karıştırın. Yumurta sarısını da ekleyerek iyice çırpın. Daha sonra limon suyunu da sıkarak hazırladığınız karışıma ekleyin. Saçlarınıza masaj yaparak karışımı sürün 5 dakika saçınızda karışımı bekletin ve ılık suyla durulayarak sonrasında meyve özlü bir şampuan ile saçlarınızın temizliğini sağlayabilirsiniz.

  • saç bakımı evde nasıl yapılır
  • yıpranmış saçlar için evde bakım
  • saç bakımı kadın
  • doğal saç bakım kürleri
  • doğal saç bakım maskesi
  • saç bakım kürleri
  • doğal saç bakım yağları
  • saç bakım yağları öneri
  • gür saçlar için yağlar
  • ballı saç maskesi
Yorumlar
Işıl Polat Evde saç bakımı maskeleri nasıl yapılır? Saçlarımın dökülmesini durdurmak ve canlı gözükmesini sağlamak istiyorum. Ne önerirsiniz
cevapla
Yaren Kurucan Ballı saç maskesi gerçekten işe yarıyor. Diğerlerini denemedim ama bi ara saçlarım inanılmaz dökülüyoru bu ballı saç makesinden yaptım çok etkisini gördüm. Şuan arar ara tekrar yapıyorum. Gerçekten saçı çok besliyor. cevapla
Sevgi Karabulut Kendim saç bakımı yapmak istiyorum. Normalde zeytinyağı felan sürerdim ama burdaki maskeler daha çok hoşuma gitti. Deneyenler var mı etkisini görüyor musunuz? cevapla
Buse Tüfekçi Ben saç bakımım için keratinli onarıcı full set kullanıyorum çok memnunum hem saçlarımdaki yanıkları, kırıkları ve yıpranmaları onardı hem de daha bakımlı olmasını sağladı kesinlikle tavsiye ederim. cevapla
yorum yaz
Tırnak Batması Nasıl Geçer?