Şeflera bitkisi, ev ve iş yerlerinde sıklıkla tercih edilen, yeşilin farklı tonlarını barındıran, bir elin parmaklarına benzeyen yapraklara sahip olan bir çiçektir.
Şeflera Bitkisi Anlamı Nedir?
Esterik ve görünüş açısından oldukça hoş duran şeflera bitkisi anlamı bilinmese de zarafeti ile en fazla tercih edilen çiçekler arasında yer almaktadır. 500'den fazla türü bulunmaktadır. En bilinen türlerine baktığımızda Schefflera Actinophylla ve Schefflera Arboricola olduğunu belirtebiliriz. Doğada 4 metreye kadar boyu uzayabilen bu bitkinin evde boyu 2 metreye kadar uzayabilmektedir. Şeflera çiçeği çiçek açar mı diye baktığımızda çiçeksiz olduğunu belirtebiliriz. Çiçeksiz yeşil bir bitki olan şeflera evlerde yetiştirilen bitkiler arasında yer almaktadır.
Filtrelenmiş gün ışığı almayı çok seven schefflera, direkt olarak gün ışığına maruz bırakılmaması gereken bir bitkidir. Örneğin tül arkasından güneş ışığı alabilir. Bulunduğu ortamın sıcaklığı ve soğukluğu çok fazla olmamalıdır. Işığı aldı yöne doğru büyüme sağlamaktadır. Bundan dolayı bu bitkiyi kendi etrafında döndürmeniz gerekmektedir. Bu şekilde eşit olarak büyüme sağlayabilecektir. Cereyanda kalmayı sevmeyen şeflera, aynı zamanda soba, kalorifer gibi ısıtma kaynaklarına yakın da olmamalıdır. Kaldığı zaman bitki sararır ve yapraklarında dökülme meydana gelir. Saksısı birden fazla hava deliğine sahip olmalıdır. Toprağı, suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen, süzel ve taneli yapıda olmalıdır. Bu bitki organik toprakları çok sevmektedir. Eğer toprağını vitamin ve mineral ile desteklerseniz bitki daha sağlıklı gelişir.
Şeflara Bitkisine Nasıl Bakılır?
Bu bitkinin bakımından tüm detaylara dikkat etmeniz gerekmektedir. Güneş ışığının direkt olarak yapraklara gelmemesi gerekir. Bu şekilde yapraklar zarar görebilir. İç mekanlara kolay bir şekilde uyum sağlayan şeflera alternatif ışık kaynaklarından beslenebilmektedir. Bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli detay sıcaklıktır. İdeal oda sıcaklığı 7 derece olarak belirtilmektedir. Kış aylarında oda sıcaklığının bunun altında olmaması gerekir. Bunun aksi olduğunda bitki yapraklarını döker.
Tropikal bir bitki olan şeflera bitkisi nemi oldukça sevmektedir. Eğer ki bulunduğu ortamda yeteri kadar nem olmazsa yapraklarını döker. Bitkinin nem dengesini sağlamak için yaz aylarında yapraklarına su dökebilirsiniz. Sulama haftada 1 bitkinin ihtiyacına göre olacaktır. Eğer ki yapraklarında sararma varsa ve yere düşmüşse bu bitkinin gereğinden fazla sulandığını göstermektedir. Suyun sıcaklığı çok yüksek ya da düşük olmamalıdır. Yaz aylarında daha fazla suya ihtiyaç duyabilir.
Rahat saksıları seven şeflera iç mekanlarda daha hoş durması için budanabilir. Bitki fazla uzadığı için her yıl görünümünü bozan yerler budanabilir. Havaların ısınması ile birlikte uzamış dallara şekil vererek yapılabilir.
Şeflera Bitkisi Zehirli mi?
toksit olarak tanımlanan şeflera bitkisi yendiği zaman canlılarda zehirlenme etkisi meydana getirebilmektedir. Şeflera evlerde ya da dış mekanlarda bakımı yapılabilen oldukça hoş bir görüntü meydana getiren bitkidir. Fakat estetik olarak kullanılması gerekir. Bitki tüketime uygun değildir. Evinizde evcil hayvanlarınız varsa dikkatli olmalısınız.
Şeflera Bitkisi Çoğaltma Nasıl Yapılır?
Kopan dallardan bitki çoğaltılabildiği gibi aynı zamanda şeflera suda köklendirme yöntemi ile de çoğaltılabilir. Gövde ve dal sayısı birden fazla ise gövdeye yakın olan yerden bir tanesini kesiniz. Bu kısmı suya koyunuz. Belli bir süre sonrasında burada köklenecektir. Köklendikten sonra onu yeni bir saksıya dikiniz.