Sağlık 15 Mart 2023 - 11:56:59

Şeker Neden Düşer ve Çıkar? Nasıl Dengelenir?

Şeker Neden Düşer ve Çıkar? Nasıl Dengelenir?

Kan şekeri; midenin arkasında yer alan pankreas hormonları nın salgılanmasıyla düşebilir ya da çıkabilir. Bu hormonlar arasında en çok bilinen hormon ise insülin adı verilen hormondur.

Kan Şekeri Nedir, Ne Demek?

Kanda bulunan glukoz miktarı azaldığında şekerin düştüğü görülmektedir. Bunun yanı sıra glukoz değerinin yüksek oluşu da şekerin çok fazla çıkmasına sebep olur. Kan şekeri düştüğünde diğer bir adı ile hipoglisemi meydana gelmektedir. Şeker neden düşer ya da şeker neden çıkar soruları hormonlarla cevaplanmaktadır.

Şeker Neden Düşer ve Çıkar?

Kan şekeri yüksek olduğunda kişinin tüm organlarına zarar vermektedir.Pankreastan salgılanan insülin miktarı fazla olduğunda hücrelere ulaşan glukoz tüm organlarda zehir gibi yayılarak çeşitli hastalıkların meydana çıkmasına sebep olmaktadır. Kandaki şekerin düşürülmesi sağlandıktan sonra dengede tutulması gerekmektedir. Kandaki şekerin aşırı düşük olması hipoglisemiye sebep olduğundan kişinin aniden halsizlik, baş dönmesi ve bayılma gibi çeşitli tepkiler vücutta görülür.

Kan Sekeri ve Hipoglisemi

Hipoglisemi ani şeker düşüşlerine kişinin hayatını tehlikeye atabilmektedir. İnsülin vücutta zehir gibi olduğundan özellikle fazla salgılandığında tip 2 diyabete sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra kan şekerinin düşük olması hipoglisemiye sebep olduğu için tip 1 diyabet hastalığı görülebilmektedir. Şeker hastalığı olarak bilinen kan şekeri düşüklüğü ya da yüksekliği kişilerin insülin desteği almasına yol açabilir. Vücudun insülin hormonuna ihtiyaç duyması ve bunun için dışarıdan alınması birçok hastalığında meydana gelmesine neden olabilmektedir. Şeker yüksek olduğunda kişinin şeker hastalığına yakalanma riski oldukça fazladır. Genellikle genetik rahatsızlıklardan biri olarak bilinse de beslenme ile ilgili de meydana gelebilmektedir.

Kan Şekeri Nasıl Dengelenir?

Vücutta pankreas organından salgılanan insülin hormonu kanda bulunan şeker miktarını belirlemektedir. Bu durum düşük ya da yüksek şekilde görülebilmektedir. Şeker nasıl dengelenir, şeker neden çıkar ve şeker neden düşer sorularının yanıt bulması için öncelikle düzenli beslenmeye dikkat edilmelidir. Düzenli beslenme sonucu hormonların vücutta eksiksiz işlevini yerine getirmesine yardımcı olur.

Şeker Hastalığı Kimlerde Görülür?

İnsülin direnci olan kişilerde önlem alınmaz ise şeker hastalığı görülebilmektedir. Bu durumda kişinin sağlıklı beslenmesi de etki göstermektedir. Şekerin düzenli olarak ölçülmesi önlem almaya da yardımcı olacaktır. Sağlıklı beslenmek ve yararlı besinleri tüketmeye özen göstermek şekerin dengelenmesi için en büyük etkenlerden biridir. Daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak için belirli aralıklar ile kan şekeri ölçümü yapılması gerekir. Kan şekeri ölçümü aç karnına yapılan bir işlemdir. Aç karnına ölçüldüğünde ortalama değeri gösterir. Tatlı tüketimi çok fazla olan kişilerde açlık şekeri biraz yüksek çıkabilir. Bunun yanı sıra sürekli hazır gıdalar ve sağlıksız beslenme şekerde etkili olabilmektedir. Şeker nasıl dengelenir sorusu için besinlerin uygun ölçüde tüketilmesine dikkat edilmelidir. Özellikle genetik hastalıklardan biri olarak görülebilecek şeker hastalığının önüne geçebilmek için doktor tavsiyesine göre beslenme şekli edinilmelidir.

  • şeker neden düşer
  • şeker neden çıkar
  • şeker nasıl dengelenir
  • kan şekerinin düşmesi ve yükselmesi
Yorumlar
Rahşan Çehre Şeker hastası değilim ama bazen kan şekerim düşüyor. Bunun nedeni ne olabilir? Bir hastalığın habercisi olabilir mi? Şeker neden düşer? Yemeği kaçırdığımda çıktığı da oluyor ama durup dururken düşmesinin nedenini anlamadım... cevapla
Şule Eler Kan şekerinin düşmesi ya da yükselmesi stres gibi etkenlere dayanabiliyor. Ben şeker hastasıyım ve zamanında çok stresli bir hayatım olmuştu. Bu yüzden hasta oldum. Şekeri kontrol etmek gerçekten zor. İnsülin iğnesi de vuruluyorum hatta. cevapla
yorum yaz
Form Çayları