Semiz Otu Nedir? Nasıl Pişirilir? Nelere İyi Gelir? Faydaları ve Zararları
Semiz otu vitamin ve mineral deposu olan, sağlık üzerinde sayısız yararları olan yeşil yapraklı bitkilerden biridir.
Semiz Otu Nedir? Ne İşe Yarar?
Yeşil yapraklı bitkilerin başında gelen semizotu yemek ve salatalarda sıklıkla tercih edilen marul, maydanoz gibi bitkilerden biridir. Türkiye'deki bazı yöreler bu bitkiye semizebe, pirpirim, purslane gibi isimler ile hitap eder. Kalori oranı oldukça düşük olan besin türüdür. Vücuda fayda sağlayan omega3 yağ asidi içermektedir.
Semiz Otu Nasıl Kullanılır?
Yaprakları genellikle salatada kullanılır. Bunun yanı sıra ıspanak gibi pişirilebilmektedir. İçinde E, A, C, B3, B1 ve B2 vitaminleri yüksek oranda olduğu için besleyici bir bitkidir. Bu besinlerden ziyade bakır, kalsiyum, manganez, magnezyum, demir, potasyum minerallerini bulundurmaktadır. Otun çiçek renkleri kırmızı, sarı veya pembe olarak değişebilir. Dağ ve bayırda rastlanan bitkinin yetiştirilme şekil basittir. Sağlığa olan faydaları hakkında çeşitli bilgiler bulunmaktadır.
Semiz Otunun Faydaları Nelerdir?
Vücut için önem taşıyan E, A, C ve B vitaminleri yüksek oranda mevcuttur. Et tüketmeyen kişilerin tercih ettiği bitki türüdür. Hem yemeği hem salatası yapılarak içinde bulunan vitamin ve minerallerden destek alınabilir. Kalorisi düşük olduğundan dolayı beslenme programlarında çok sık bir şekilde görülebilir. Bu sayede kilo vermek isteyen birçok insan kalorisinin düşük olması sebebiyle hızla kilo kaybetmektedir. Diyet yapan kişi bitkiyi bolca tüketerek kilo vermeyi hızlandırabilir. İçindeki vitamin ve mineral bolluğundan dolayı çok besleyici bir besindir. Sebze türleri içinde yüksek seviyede omega3 içeren bitkidir. Potasyum içerir ve enerji verir. Sağlam bir antioksidan kaynağı olması ile tanınır. Çocukların beyin gelişimi üzerinde birçok faydası bulunur. Yüksek seviye magnezyum ve kalsiyum içermesi kemik sağlığını güçlendirmektedir. Omega3 oranı fazla olduğu için vücudun gereksinim duyduğu omega3 ihtiyacı semizotu aracılığı ile karşılanabilir. Vejeteryan kişiler için omega3 ihtiyacı gidermenin en sağlıklı yolu semizotunun düzenli olarak tüketilmesidir.
Semiz Otunun Zararları Nelerdir?
Semizotu ile ilgili bilgiler arasında herhangi bir yan etki veya zarara rastlanmamaktadır. Tam tersi bolca tüketilmesi gerektiğine dair tavsiyeler çeşitli kaynaklarda yer almaktadır. Fakat normalden çok fazla oranda bu bitkiyi tüketmek C vitamini kaybına yol açmaktadır.
Semiz Otu Nasıl Tüketilir? Nasıl Yenir?
Yoğurtla tüketilmesi tavsiye edilen bir besin değildir. Semizotunun içerisinde bulunan demir emilimini yoğurt azalttığı için yoğurt yerine başka besinlerle tüketilmesi tavsiye edilir. Vitamin ve minerallerinin yüksek seviyede vücuda alınması için çiğ bir şekilde tüketilmesi gerekir. Çiğ tüketmek bitkinin verimini, vitamin ve mineral kaybını yaşatmamaktadır. Bu yüzden otun bıçak kullanmadan parçalanarak doğranması tavsiye edilmektedir. Semiz otu kavrulma yöntemi ile pişirilebilir. Semizotu ile makarna salatası gibi tercihe göre çeşitli tarifler yapılabilir. Ayrıca bu bitkinin suyu sağlık için kullanılırken çorbası da yapılmaktadır.