Uzun süreler devam edem eden sigara bağımlılığının bırakılması ile beraber tavsiye edilen adımların uygulanmasıdır.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?
İçerisinde dört binden daha çok tehlikeli kimyasal madde içeren sigara insan sağlığını tehdit etmektedir. Cildin lekelenmesi, bozulması, kısırlık ve çeşitli hastalıkları meydana getirmektedir. Sigara bağımlılığı bırakıldıktan sonra kişide iştah artışı oluşur. Bu yüzden bazı insanlar kilo almaktan korktuğu için sigarayı bırakamamaktadırlar. Bırakan kişiler de sigaranın bırakılmasıyla meydana gelen zorluklarla mücadele edememektedirler. Fakat sigarayı bıraktıktan sonra dikkatli bir şekilde beslenmek bu tür problemleri ortadan kaldırır. Nefesin kötü kokması, dişlerin zarar görmesi, tat ve koku duyusunun kaybolması, ağızda meydana gelen yarar ve benzeri birçok olumsuz durum sigaradan kaynaklı olarak meydana gelir. Sigara bağımlılığından kurtulmak bu durumlardan kurtulmayı da beraberinde getirir.
Sigaratı Bıraktıktan Sonra Nasıl Beslenmeli?
Yağlı besinleri tüketirken kontrollü bir şekilde hareket etmek gerekir. Yağlar vücuda oldukça fazla enerji vermektedirler. Bu yüzden yemeklerde kullanılan yağ oranı sınırlandırılmalıdır. Ara öğünlerde tüketilen besinleri hem sağlıklı hem de az kalori içermesi önemlidir. Ara öğünlerde marul, salatalık ve havuç tüketilebilir. Şeker içeren gıda ve tatlılardan uzak durulması fazla kalori alma olasılığını ortadan direkt olarak kaldırmaktadır. Düzenli olarak yürüyüş yapmak, gün içinde hareketli olmak gibi durumlar kilo almanın önüne geçen etkenlerdir. Beyaz et ve saltalar tüketilebilir.
Sigarayı Bırakanlara Tavsiyeler Nelerdir?
- Taze sıkılmış meyve sularından her gün düzenli olarak içilebilir.
- Sıcak duş almak vücuda yerleşen nikotini temizler.
- Erken uyuyup erken kalkmak önemlidir.
- El bağımlılığı olan kişilerin kitap okuması veya telefonla ilgilenmesi tavsiye edilir.
- Aç kalan kişi direkt olarak sigaraya başvurabilir. Bu yüzden aç kalmamak ve öğünleri düzenli bir şekilde tüketmek önemlidir. Öğünlerden sonra açık havaya çıkmak ve derin nefes almak da fayda sağlar.
- Günlük sigara parasını biriktirmek önem teşkil eder. Bu durum sigaraya harcanan paranın ne kadar fazla olduğunu ispatlar.
- Saat başı su içmek, sigara içilen ortamlarda bulunmamak tavsiye edilmektedir.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Ciltte Meydana Gelen Değişiklikler Nelerdir?
Gözler aydınlanmaktadır. Sigarayı bırakmak göz çevresinin eskiye nazaran daha çok parlamasını sağlar. Kırışıklıklar hem azalmaya başlar hem de daha yavaş bir şekilde oluşmaktadır. Sigara cildin en büyük düşmanıdır. Kırışıklıkların hızlı bir şekilde oluşmasına yol açar. Bu yüzden sigaranın bakılması cildin iyileşmesine katkı sağlar. Sigara derinin esnekliğini kaybetmesine yol açar. Bu yüzden bedenin belli bölgelerinde sarkmalar oluşmaktadır. En çok sarkmaların meydana geldiği yerler üst kol ve meme bölgesidir. Sigaranın bırakılmasıyla göğüsler dikleşmektedir. Sigaradan dolayı sararan dişler tekrardan beyazlamaktadır. Parmaklar ve tırnaklar sürekli olarak sigara tutulduğu için sararır. Sigarayı bırakmak parmak ve tırnakların eski rengine kavuşmasına olanak tanır. Sigara bağımlılığından kurtulan kişi sigarayı bıraktıktan sonra verilen tavsiyeleri uygulamaktadır.