Sağlık 15 Kasım 2021 - 06:50:20

Susam Bitkisinin Faydaları ve Zararları

Susam Bitkisinin Faydaları ve Zararları

Susam bitkisi; ülkemizde ayçiçeğinden sonra en çok yetiştiriciliği yapılan yağ bitkilerinden biridir. Susam en çok tahin ve tahin helvası yapımında kullanılmaktadır.

Susam Bitkisi Nedir? Türkiye'de Nerede Yetişir?

Bu bitki, çok eski dönemlerden beri yağı çıkarılan bir bitkidir. Susam tohumlarında %50 ve %60'lık oranda yağ bulunduğu ve bu yağın oldukça kaliteli olduğu söylenmektedir. Boyu 30 ile 125 cm uzayabilir, dik büyüyen bir bitkidir. İçeriğinde %25 oranında protein bulunmaktadır. Bu sebeple lezzeti ve besleyiciliğinden dolayı insanlar besin olarak kullanmaktadır. Susam sıcak iklim tarım ürünüdür. Ülkemizde hemen her yerde bu bitkiye rastlanır. Özellikle Ege Bölgesi, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin illerinde yetişmektedir.

Susam Bitkisinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Enerji değeri ve yağ oranı oldukça yüksek bir besin olması dolayısıyla içerisinde kalsiyum, magnezyum, potasyum, B vitaminleri ve protein bulunmaktadır. İçeriğinde bol miktarda yağ bulunduğu için ağız yoluyla tüketildiğinde müshil vazifesi görür. İlaç yapımında kullanıldığı gibi yara ve sertliklerin üzerine krem olarak da sürülür. Vücuda enerji verir. Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Cinsel gücü artırmayı sağlar. Nefes darlığı ve bronşit rahatsızlıklarına karşı koruyucudur. Antioksidan etkisi vardır ve kanser riskini azaltır. İçeriğindeki yüksek miktardaki proteinden dolayı alerjiye neden olabilir. Alerjisi olanların ya da genetik alerjik eğilimi bulunanların tüketmemesi gerekir.

Susam Bitkisi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Bitkinin yetiştiriciliği daha çok suptorpik ya da tropik iklime sahip bölgelerde yapılır. Yetişme süresi oldukça kısadır, gerekli şartları sağladığınızda kendiliğinden bile yetişebilmektedir. Sıcaklığa karşı yüksek direnç gösterdiği için toprak seçiciliği de azdır. Gelişme döneminde ayda en az 20 derecelik bir sıcaklığa ihtiyaç duymaktadır. Bitkinin tohumları oldukça küçüktür, bu sebeple ekilecek olan tarlanın bakımının önceden iyi yapılması gerekmektedir. Tarladaki tüm atıklar temizlendikten sonra, bitki ekilmeden önce tarla sulaması yapılmalıdır. Bitkinin tohumları elle serpme yöntemiyle dekar başına 700 - 1000 gram tohum atılarak yapılır. Sulanmış olan tarlaya atılan tohumlar toprağa karıştırılarak dikim işlemi tamamlanır. Susam bitkisinin çiçeklenme aşamasına kadar yavaş büyüdüğü gözlemlenmiştir. Fakat bu aşamadan sonra gelişimi de hızlanmaktadır.

Susam Yağının Fiyatı Nedir?

Susam yağı; hamur işlerinde sıkça kullanılan, simitlerin üzeride gördüğümüz susamların has halinden elde edilen yağdır. Bu yağı yemeklerinize lezzet katması için de kullanabilirsiniz. Bu yağın fiyatı aktarlarda üretici firmalara göre farklılık göstermektedir.

Susam Yağının Faydaları Nelerdir?

Nefes almayı kolaylaştırır. Astım, bronşit hastalarının rahat nefes almasına yardımcı olur. Sindirim sorunlarına iyi gelerek, hazımsızlık sorununu ortadan kaldırır. Kabızlık sorununun hızla iyileşmesine yardımcı olur. Migrene ve baş ağrılarına iyi gelerek beynin sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar. Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur, yüksek tansiyonu düşürmede etkilidir. Kemik ve kasların gelişmesinde etkilidir. Susam bitkisinin faydaları susam yağı için de geçerli olup, tam bir şifa deposudur.

  • susam bitkisinin faydaları
  • susam bitkisi nedir
  • susam bitkisi yetiştiriciliği
Yorumlar
İsmail Küçük susam bitkisini yetiştiriciliği hakkında merak ettiğim bazı konular var. Bu bitkiyi çok seviyorum. Hem görselliği hem de faydaları için bahçemde yetiştirmek istiyorum fakat bakımı nasıl yapılır onu bilmediğim için henüz denemedim. Kolay mı bakımı nelere dikkat etmek gerekir? cevapla
yorum yaz
Granola Nedir, Nasıl Yapılır? Kilo Aldırır mı?