Kullanımı yemeklerde oldukça sık görülen tarhun otu lezzeti ile bilinen ve Avrupa'da popüler olan bitki türüdür.
Tarhun Otu Nedir? Ne İşe Yarar?
Dikine doğru yükselme özelliği olan, demet şeklindeki bitki çeşididir. Üst kısımları ise çatallıdır. Yapraklarının rengi koyu yeşildir. Uzunluğu iki ila on santimetre, genişliği ise iki ila on milimetre civarındadır. Yaprakları şeride benzer şekilde sivrilir. Yaprakların orta kısmında ana damar, yan kısımlarda ise küçük damarlar mevcuttur. Üst dal kısımlarına çiçekler salkım gibi dizilmektedir. Çiçeklerin boyunları eğik ve ince yapraklıdır. Çiçekler küre biçimine benzer ve çeşitleri vardır. Çiçek çapı iki ila üç milimetre ve renkleri kırmızı, beyazımtırak veya sarı olabilir. Kokusu hoş ve keskindir. Ayrıca çalımsı ve dayanıklı bir ot türüdür. Gövdesi yapılı bir şekilde dallara ayrılmaktadır. Bitkinin taban bölgesine yaklaştıkça gövde kısmı kahverengi renge bürünmektedir. Yaprakların altında yer alan yağ bezelerinin acımsı olduğu ve hoş bir koku yaydığı söylenebilir. Tarhun Anadolu bölgesine Orta Asya'dan göç etmiştir. Avrupa tarhun bitkisi ile haçlı seferleri zamanında tanışmıştır. İlk olarak İran'a sonrasında Anadolu ve Avrupa'ya yayılarak dünya genelinde varlığını kanıtlamıştır.
Tarhun Otu Nerede Yetişir?
Yaprakları kurutularak elde edilen baharat Avrupa ve Türkiye'de yetişir. Yeşil altın ve dargun isimleri ile tanımlanan bitki hem mineral hem de vitamin açısından zengin olduğu için yoğun bir şekilde talep edilmektedir. Papatyagillerden gelmektedir. Tarhunun anavatanı Sibirya olarak belirtilir. Sibirya'dan Avrasya'ya kadar yayıldığı söylenir. Bir ila bir buçuk metreye kadar uzayan yabani ottur. Kokusu keskin olan bitki lezzetinin hoşluğu ile dikkat çekmektedir. Dünya genelinde yetiştirilir. Bunun yanı sıra Ankara, Erzurum, Gaziantep Bayburt, Şanlıurfa'da da yetişir.
Tarhun Otunun Faydaları Nelerdir?
İştah açma özelliği olduğu gibi sinirlere iyi gelmektedir. Yaraları temizler ve uyku problemlerine iyi gelen bir bitkidir. Çayını kullanmak kişinin rahatlamasını ve bu sayede rahat uyumasına vesile olmaktadır. Fransızların neredeyse her yemek çeşidinde bu baharatı kullandıkları söylenebilir. Fransızların tarhun baharatını kullandıkları yemek türleri arasında omlet, salata, patates, tavuk yemeği, yumurta, balık vardır. Yemeklere aroma verme özelliği olan tarhun Türkiye'de çorba, börek, makarna, dolma, et yemeği, salata gibi yemek türlerine eklenmektedir. Bayburt'ta yapılan yöresel yemeklerin içerisinde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Tarhun Otu Nasıl Kullanılır?
Fransız tarhunu olarak bilinen tür ilkbahar mevsiminde sürgün kısımlarından çelikleme tekniği, Rus tarhunu ise tohum yöntemi ile yetiştirilmektedir. C, A vitamini, mineral, iyot açısından zengin olduğu bilinmektedir. Tarhun baharat, çay, sirke, ekstraktı, yağ olarak kullanılır. Taze şekilde kullanılmakta ve aynı zamanda çeşitli ilaç içeriklerinde de değerlendirilmektedir. Tarhun otu faydaları ile alakalı bilgi almak, tedavi amacıyla kullanmak için hekime başvurmak gerekmektedir. Gebe olan ve ilaç kullanan kişilerin doktor onayı olmadan bu bitkiyi kullanmamaları gerekmektedir.