Yaşam 28 Ocak 2021 - 19:00:56

Turşusu Yapılan Şeyler Nelerdir?

Turşusu Yapılan Şeyler Nelerdir?

Turşu; sebze ya da meyvelerin belli bir süre boyunca tuzlu suda bekletilerek salamura edilmesi sonucunda ortaya çıkan, hafif ekşimsi tadı olan bir besindir.

Turşu Çeşitleri Nelerdir? Hangileridir?

Turşu dendiği zaman akla ilk gelen salatalık, lahana gibi sebzeler olsa da turşu tariflerine ve çeşitlerine her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. Turşu sadece sebzelerden değil aynı zamanda meyvelerden de yapılmaktadır. Bu yelpaze oldukça geniştir ve genel olarak şaşırtıcı sonuçlar olsa da pek çok turşu çeşidi bulunmaktadır. Turşusu yapılan şeyler havuç, acur, fasulye, lahana, salatalık gibi olsa da bunlarla da sınırlı değildir.

Çoğu kişinin belki daha önceden duymadığı erik turşusu gerek tadı gerekse kütür kütür lezzeti ile oldukça beğenilmektedir. Meyveler arasında bir başka ilgi gören turşu çeşidi mandalina turşudur. Karpuz turşusu sulu meyvelerin bile turşu yapılacağını kanıtlayan ve gösteren bir lezzet olarak karşımıza çıkmaktadır. Limon, muz, yumurta, sütlü biber, armut, mantar, pancarlı karnabahar, kırmızı soğan, kırmızı biber, balık, portakal brüksel lahanası, mor lahana, elma, enginar, sarımsak, domates ve biberiye gibi pek çok turşu çeşidi bulunmaktadır. Eskiden daha kısıtlı tariflerde sunulan turşular günümüzde hemen hemen her şeyin turşusunun kurulacağı gerçeğini bizlere göstermektedir. Kış aylarının vazgeçilmezi ve vitamin deposu olan bu besini yeterli oranda tüketmek oldukça faydalı etkiler meydana getirecektir.

Turşu Nasıl Yapılır? Tarifi Nedir?

Vücudumuzun bağışıklık kazanması açısından oldukça önemli olan turşu, evde basit tarifler uygulanabilmektedir. Turşu kurmak için gerekli olan malzemelerden ilk sırada turşusu yapılacak olan malzemenin temin edilmesi bulunmaktadır. Biber, lahana, patlıcan salatalık ya da hangi besinin turşusunu yapmak istiyorsanız onları temin ediniz. Ardından sirke, su, kaya ya da deniz tuzu gerekmektedir. Bu malzemeleri bir araya topladıktan sonra sıra hazırlamaya geçmektedir.

Turşu yapmak için 1 litre suyun içerisinde 1 çay bardağı miktarında sirke ve yaklaşık olarak 2.5 yemek kaşığı deniz ya da kaya tuzu katınız. Eğer ki lezzetli kütür kütür bir tuşu yapmak istiyorsanız bu ayarı asla bozmayınız. Tek sebzeden değil birkaç sebzeden turşu yapabilirsiniz. Sebzeleri bir kabın içerisine diziniz. Bu kabın temiz olmasına ayrıca özen gösteriniz. Hatta hazırlama öncesinde kaynar su ile yıkayabilirsiniz. Turşunun daha çabuk mayalanmasını sağlamak için kabın dibine nohut ekleyiniz. Sebzeleri kaba dizdikten sonra ağzını sıkıca kapatınız ve en iyi şekilde muhafaza ediniz. Bu şekilde 1 hafta 10 gün kadar bekleyen turşunuz oldukça lezzetli bir şekilde hazır halde gelecektir.

Turşunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kış aylarında sağlıklı beslenmek hastalıklara karşı koruyucu olmaktadır. Turşunun soğuk algınlığına karşı etkisi bulunmaktadır. Vitamin ve mineral deposu olan bu besin bağışıklığı güçlendirici bir etki meydana getirmektedir. Probiyotik bakteriler sayesinde bağırsak florasını güçlendiren turşu aynı zamanda sinir sisteminin korunmasını da sağlamaktadır. Vücutta kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Metabolizmayı hızlandıran, kanser gibi tehlikeli hastalıklara karşı koruyucu etki sunan turşu aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı da koruyucu etki sunmaktadır.

Turşunun Zararları Var mı? Yan Etkileri Nelerdir?

Evde doğal bir şekilde hazırlamış olduğunuz turşunun herhangi bir yan etkisi yoktur. Fakat yüksek tansiyon hastalarının dikkatli tüketmesi gerekmektedir.

  • turşu
  • turşusu yapılan şeyler
  • turşu çeşitleri
  • turşunun faydaları
  • turşunun zararları
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Osteoartrit Nedir? Kireçlenme Belirtileri, Egzersizleri ve Tedavisi