Yaşam 01 Şubat 2021 - 17:32:47

Akrep Sokması Belirtileri Nelerdir? Faydaları Nelerdir? Ne Yapılır?

Akrep Sokması Belirtileri Nelerdir? Faydaları Nelerdir? Ne Yapılır?

Kızarıklık ve ağrı şeklinde belirtiler ile kendini gösteren akrep sokması, ciddi rahatsızlıklara ve hayati tehlikelere yol açabilen bir durumdur. Bu makalemizde akrep sokması belirtileri ile ilgili detaylı bilgiler vereceğiz...

Akrep Sokması Belirtileri Nelerdir?

Eklem bacaklı hayvanlarda arasında yer alan akrepler yaklaşık olarak 1750 türe sahiptir. Bunlardan 50 tanesi zehirlidir. Yaklaşık olarak 20-25 tanesi sokma sonucunda insanlara zehir bulaştırarak birtakım tehlikeli sonuçlar meydana getirmektedir. Ülkemizde 11 tane akrep çeşidi vardır. Küçük akrepler zehirli midir diye merak ediyorsanız bunlardan 2 tanesi ciddi rahatsızlanmalara sebep olmaktadır. Bu akrep türlerinden biri kara akrep olarak isimlendirilen androctonus crassicauda ve diğeri sarı akrep olan leiurus quinquestriatustur. Akrep sokmasının sistemik belirtilerini ise şu şekilde nitelendirebiliriz:

  • Sokulan bölgede şiddetli ağrı ve yanma meydana gelmektedir.
  • Acı oluşan yerde karıncalanma, uyuşma ve şişme oluşur.
  • Kas seğirmesi meydana gelebilir.
  • Anormal olarak görülen boyun, baş ve göz hareketleri oluşur.
  • Çift görme oluşabilir.
  • Nöbet, terleme, kusma gibi semptomlar meydana gelebilir.
  • Yüksek ya da düşük kan basıncı oluşabilir. Hatta bunların ikisi de görülebilir.
  • Düzensiz kalp atışı ve taşikardi meydana gelebilir.
  • Sinirlilik, huzursuzluk, çocuklarda semptomlara bağlı ağlama oluşabilir.
  • İstemsiz bir şekilde idrara çıkma, nefes darlığı ya da koma meydana gelebilir.

Akrep tarafından bir kere sokulan kişilerde daha sonra alerjik reaksiyon meydana gelebilir. Bu durum anafilaksi isimli ağır alerjik reaksiyonlar ve ayrıca hayati tehlike meydana getiren şiddetli semptomlar oluşabilmektedir.

Akrep Sokmasının Faydaları Nelerdir?

Yapılan birtakım bilimsel araştırmalara göre akrep zehirinde yer alan protein, peptidler gibi bileşenlerin kanser hücrelerine direkt olarak bağlandığı ve bunların büyümesini engellemeye destek olduğu belirlenmiştir. Kanserli hücrelere direk olarak yapışarak yayılmasını engelleyen bu zehir aynı zamanda hızlı bir şekilde çoğalmasını da önlemektedir.

Sağlıklı hücrelere değil kanserli hücrelere direkt olarak yapışan bu zehir ile kanser hastaları için tedavi yöntemlerinin geliştirileceğine yönelik çalışmaların yapılabileceği ve bu durumun henüz araştırma aşamasında olduğu belirtilmiştir. Akrep sokması faydaları genel olarak kanser hastalığı alanında gelişmektedir.

Akrep sokması belirtileri arasında bulantı, kusma, nefes darlığı, baş dönmesi, terleme, gözlerde seyirme, kalp atışı hızlanması ve tansiyon düşmesi gibi birtakım emareler yer almaktadır.

Akrep Sokmasında Ne Yapılır?

Akrep sokması durumunda acil bir şekilde tıbbi tedavi uygulanması gerekmektedir. En yakın sağlık kuruluşundan destek alınmadan ilk yardım olarak birtakım uygulamalar yapılabilmektedir. Akrep sokması fark edildiği anda sokulan bölgenin sabunlu su ile yıkanması gerekmektedir. Sonrasında yaranın üzerine buz konulması gerekmektedir. Buz tutarak şişliğin hafiflemesi ve ağrıların azalması sağlanır. Eğer yutkunma sırasında sorluk yaşanıyorsa sıvı ya da katı yiyecekleri tüketmeyiniz. Gerekirse ağrı kesici alınabilir. Bununla birlikte akrebin zehirli olup olmadığını anlamak için mutlaka fotoğrafını çekiniz ve doktora gösteriniz.

Eğer ki akrep sokması ilk yardım uygulamaları yapılacağı zaman yarayı kesmeyin ve asla kanatmayın. Isırılan bölge ile oynamayınız. Yaratya amonyak sürmeyiniz. Yarayı hareketsiz bırakmanız gerekmektedir. Turnike gibi uygulamalar yapmayınız. Sokulan bölgeyi kalp seviyesinin altında tutunuz. Böylece zehrinin vücuda yayılma hızı azalmaktadır. Akrep sokması sonrasında istemsiz kas hareketleri görülebilmektedir. Yakınlarınızdan sizi hastaneye götürmesi için destek isteyiniz.

Akrep Sokması Tedavisi Var mı?

Genel olarak akrep sokması tedavisinde tıbbi bir tedavi gerekmemektedir. Ağrıyı gidermek için damardan ilaç tedavisi yapılabilir. Semptomların ilerlemesini önlemek ve kontrol altında tutmak için antivenom tedavisi uygulanabilir. Bu tarz tedaviler semptomlar henüz meydana gelmeden önce uygulanırsa daha faydalı olmaktadır. Bu tarz bir durum söz konusu olduğu acil olarak hastaneye başvurulması gerekmektedir.

Akrep sokması belirtileri beklenmeden hemen en yakın sağlık kurumuna ivedi bir şekilde başvurulması önemle tavsiye edilmektedir.

  • akrep sokması
  • akrep sokması belirtileri
  • küçük akrepler zehirli midir
  • akrep sokması faydaları
  • akrep sokmasında ne yapılır
  • akrep sokması ilk yardım
  • akrep sokması sonrası
  • akrep sokması tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Mavi Anemon Yağı Faydaları Nelerdir? Kullananlar ve Kullanıcı Yorumları