Yaşam 07 Aralık 2021 - 14:08:48

Dikkat Dağınıklığı Nedir? Neden Olur? Nasıl Giderilir?

Dikkat Dağınıklığı Nedir? Neden Olur? Nasıl Giderilir?

Dikkat dağınıklığı; bir işle ilgilenirken, dikkati toparlayamayıp, konsantre olamama durumu olarak tanımlanmaktadır.

Dikkat Dağınıklığı Nedir, Ne Demek?

İnsanların sosyal hayatlarında ya da iş hayatlarında başarılı olmalarına engel olan birçok etmen olabilir. Dikkat dağınıklığı da bu etmenlerden birisi olarak gösterilirken birçok kişi yalnızca bu sebepten dolayı istediği verimi alamamaktadır.

Dikkat dağınıklığı ortama ve şartlara göre değişkenlik gösteren bir durumdur ve dış faktörler bu durum üzerinde doğrudan etkili olmaktadır.

Dürtüsel davranışlar, otokontrol bozuklukları ve ek olarak hiperaktivite ile kendini gösteren dikkat dağınıklığı; genellikle çocukluk döneminde görülse de aynı zamanda ilerleyen yaşlarda da söz konusu olabilir. Genel olarak insanlar sosyal hayatlarında yaşadıkları bir durumu tam olarak atlatamadıkları için bu durumu yaşarlar.

Dikkat dağınıklığı kişilerin iş hayatlarında başarısız olmalarına sebep olmaktadır. Bu sorunun üzerine gidebilen kişiler belirli yöntemler ile sorunun üstesinden gelebilirken dikkat dağınıklığı ile dikkat eksikliğini birbirine karıştırmadan çözüme gitmeleri gerekmektedir.

Dikkat Dağınıklığı Neden Olur?

Bir işe yoğunlaşma konusunda dikkati dağıtan unsurlar şöyle nitelendirilebilir:

  • Çevresel faktörler: Ses, hava ve ortamdaki ışık.
  • Fiziksel faktörler: 5 duyu organımızdan herhangi birinde problem olması. Görme-işitme problemlerinden biri olabilir.
  • Kişisel faktörler: Dikkati toplayamama ve konsantre olamama.

Eğer dikkat dağınıklığı sorununu çözmek istiyorsanız öncelikle dış faktörleri ayarlamalı ve aynı zamanda konsantre olmanız gerekmektedir.

Dikkat Dağınıklığının Belirtileri Nelerdir?

Dikkat dağınıklığı hem çocuklarda hem de yetişkin bireylerde sıklıkla görülen bir durumdur. Genel olarak çocuklarda bu durum herhangi bir dersten son derece başarılı olmasına rağmen diğer bir konuda oldukça başarısız olmasından kaynaklanmaktadır. Genelde çocuklar sevmedikleri derslerden başarısız olurken bunun sebebi de dikkatin dağınık olmasıdır. O derste farklı şeyler düşünen ya da gerçekleştiren çocuklar başarılı olamazlar.

Buna benzer bir durum yetişkinler için de gösterilmektedir. Sevmedikleri bir iş ile meşgul olan kişiler sürekli olarak hatalı yaparken dikkat dağınıklığı olduğunu gösterebilir. Buna ek olarak insanlarda yeni tanışılan bir kişinin isminin hatırlanmaması ya da daha sonrasında görüşüldüğünde sima olarak kişinin tanınmaması belirtileri arasında gösterilmektedir.

Odaklanmakta güçlük çekmek ile kendini gösteren bu durum, kişinin göz teması kurmasında güçlük yaşamasına neden olur. Çabuk sıkılmak, unutmak, detayları gözden çıkarmak, sık sık hata yapmak dikkat dağınıklığı belirtileri arasındadır.

Bunun yanında kişilerin normal bir sese ya da uyarıya aşırı tepki vermesi ya da aşırı duyarlı davranması da bu durumun belirtileri arasında yer almaktadır. Okuma esnasında okuduğunu anlamayan ya da hatırlamayan kişilerde de bu sorunun görüldüğü rahatlıkla söylenebilir.

Dikkat Dağıklığı Nasıl Giderilir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kişilerin bu sorunu giderebilmesi için 4 farklı etmenin bir araya getirilmesi gerekir. Bu etmenlerden ilki motivasyondur. Genel olarak yetişkin kişilerin motivasyonu için maddi çıkarlar ortaya koyulurken çocuklarda küçük hediyeler ya da başarının vereceği duygu motivasyon kaynağı olabilmektedir. Bunun yanında yazılım destekli uygulamalar da kişilerde bu sorunun atlatılmasına yardımcı olabilmektedir. Akıllı telefonlarda ya da bilgisayarlarda yer alan programlar ile dikkat dağınıklığı rahatsızlığının üzerine gidilerek olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

Dikkat dağınıklığı tedavisi için düzenli uyku ve dengeli beslenme de son derece önemlidir. Genel olarak kişilerin her gün için aynı saatlerde uyuması ve uyanması dikkatin dağınık olmasını azaltır. Buna ek olarak kahvaltının kesinlikle atlanmadan yapılması ve günün devamında da sağlıklı beslenilmesi kişilerin bu sorunu yaşamasının önüne geçecektir.

Psikologlardan alınan yardımlar da kişilerin dikkat dağınıklığı rahatsızlığının giderilmesinde etkili olmaktadır. Bu aşamada eğer diğer yöntemleri kullanarak bu sorundan kurtulamıyorsanız, profesyonel bir yardım alarak sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

  • dikkat dağınıklığı
  • dikkat dağınıklığı neden olur
  • dikkat dağınıklığı nasıl önlenir
  • dikkat dağınıklığı hastalığı
Yorumlar
Gülce Demir Dikkat dağınıklığı nasıl önlenir? Çocuğum 7 yaşında öğretmenleri dikkat eksikliği olduğunu belirtiyorlar. Bunu nasıl engelleyebilirim? cevapla
Özge Uzun Dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu problemini çözmek için ne yapmak gerekiyor? Kızım bu sene üniversite sınavlarına hazırlanacak fakat ciddi bir dikkat dağınıklığı yaşıyoruz. Bunu engellemek için ne yapabiliriz? cevapla
yorum yaz
Unutkanlığa Ne İyi Gelir? Unutkanlık İçin Şifalı Bitkiler