Hamilelikte mide yanması; bebeğin aşağıdan büyüyerek mide üzerine baskı yapması ve mide asidinin yemek borusuna geri kaçması durumudur.
Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?
Hamilelik sürecinde kadınlar pek çok rahatsızlıkla baş etmektedir. Bunlardan birisi de mide yanmasıdır. Bebeğin mideye baskı yapması sonucu mide asidinin yemek borusuna kaçmasıyla oluşan mide yanmaları, gebelik sürecinde sıklıkla yaşanan bir durumdur. Aslında bu rahatsızlığı tetikleyen bir diğer etken de anne adaylarının hormonel dengesinde değişiklik yaşanmasıdır. Hamilelik sürecinde vücudun progesteron hormonunda artış görülür. Rahim kaslarını gevşetme işlevini gören bu hormon, vücudun diğer bölgelerinde de etki gösteriyor. Bu hormon sebebiyle mideyi yemek borusundan ayıran kapakçık gevşemektedir. Bu gevşeme sonucunda da midedeki sıvı, yemek borusuna kaçmaktadır. Asidik olan bu sıvı da anne adaylarının midesinde yanma oluşmasına neden olmaktadır.
Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
Hamilelikte mide yanmasına iyi gelen yöntemler şunlardır;
- Öncelikle anne adayları mide yanmasını artıran besinlerden uzak durmalıdırlar. Eğilmelerini gerektirecek hareketlerden kaçınmalı, vücutlarını ağır işlerle yormamalıdırlar.
- Hamilelikte mide yanmasına iyi gelen en etkili besin süttür. Ilık tüketilecek süt, yanma hissini hafifleterek midenin rahat hissetmesini sağlayacaktır.
- Badem tüketmek mide yanmasını hafifletir. Lifli olan gıdaların mideyi rahatlattığı bilinmektedir.
- Akşam saatinden sonra yemek yememek mide yanmasını hafifletmektedir. Alkol ve sigara gibi mideye zarar veren maddeler hem bebek için hem de anne için oldukça tehlikelidir.
- Kafein, asit ve gaz içeren sıvılar tüketilmemelidir. Öğünlerin yavaş yavaş sindirilerek tüketilmesi de mide yanmasının engellenmesi için oldukça önemlidir.
Gebelikte Mide Yanmasının Belirtileri Nelerdir?
Mide yanması şiddetli olduğu zaman mide ağrılarıyla karıştırılabilmektedir. Mide yanmasının başlıca belirtileri şunlardır;
- Mide ve göğüs kısmında ekşilik hissetmek.
- Boğazda ve yemek borusunda yanma ve acılık hissinin oluşması.
- Geğirme isteği ve gaz oluşumu
- Öksürük ve hırıltılı nefes almak, boğaz ağrısı
- Hıçkırık ve yutkunmada zorluk.
Hamilelik sürecinde bu belirtiler sıklıkla yaşansa da, bazı durumlarda başka hastalıkların habercisi de olabilmektedir. Bu belirtilerin devamı niteliğinde; kanlı kusma, nefes darlığı, omuz ve boyun kısmında yayılan ağrı, katran renginde dışkı gibi belirtiler oluşursa en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekmektedir.
Hamilelerin Mide Yanmasına Bitkisel Çözüm Önerileri
Gebelik sürecinde mide yanması için ilaç kullanmak yerine, bitkisel çözüm yöntemlerinden istifade etmek isteyen kadınlar için oldukça doğal tarifler bulunmaktadır. Hamilelerin mide yanmasına bitkisel çözüm önerileri şunlardır:
Tahin: Uzmanlar tahinin mide yanması ve ekşimesi konusunda en faydalı besinler arasında yer aldığını söylemektedir. Sabah ve akşam aç karnına birkaç kaşık tüketilecek tahinin mideyi rahatlattığı bilinmektedir.
Süt kürü: Düzenli olarak tüketilecek 2 yudum süt mide yanmasına iyi gelecek en doğal yöntemlerden biridir. Yanma kesilmediği müddetçe 2 yudum olacak şekilde küre devam edilmesi önerilmektedir.
Hamilelikte mide yanmasına iyi gelen bu iki doğal besin, ilaç kullanımının da önüne geçmektedir.