Sağlık 12 Eylül 2021 - 12:34:26

Hızlı Yaşlanma Hastalığı Nedir? Nasıl Olur?

Hızlı Yaşlanma Hastalığı Nedir? Nasıl Olur?

Toplumda hızlı yaşlanma hastalığı olarak tanınan progeria rahatsızlığı çocuklarda sıklıkla görülen hastalık türüdür.

Hızlı Yaşlanma Hastalığı Nedir?

Tıbbi adı progeria'dır. Teşhis, tanı gibi süreçlerde kişi klasik şekilde muayene edilerek hastalık tespit edilebilmektedir. Nadir olarak görülen bir rahatsızlıktır. Sekiz milyon canlıda bir defa görülen hızlı yaşlanma hastalığı tedavisi merak edilmektedir. Kişiler olgunluk, üreme gibi dönemlere ulaşamadıklarından dolayı baba ve anneden geçme olanağı bulunmaz. Baba ve anne yaşa bağlı olan mutasyon, uzmanlar aracılığı ile ortaya koyulan nedenlerdendir. Kişilerin yüzleri belirgin şekil almaktadır. Budan sonraki süreçteyse büyüyememe ve gerileme olur. Nadir rastlanmakta olan rahatsızlığın tedavisi çok fazla bir aşama kaydetmemiştir. Son zamanlarda bu hastalıkla ilgili ortaya bir çözüm koyulmuştur. Gen tedavisi ile duruma el koyulmuştur.

Erken Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?

  • Hastaların saçlarının bir bölümü veya tamamı net bir biçimde dökülmektedir.
  • Kafa derisindeki damarlar belirgin halde görünür. Ayrıca damarların şiş olması el yordamıyla fark edilmektedir.
  • Çoğu hasta ata biner şekilde duruş pozisyonu sergilemektedir.
  • Hızlı yaşlanma hastalığına yakalanan kişilerin çoğu aynı yüz tipine sahiptir. Diğer insanlardan basit bir şekilde ayır edilebilirler.
  • Kişilerin çene yapısı küçüktür ve hasta olmayan kişilere göre gelişmemiştir.
  • Cinsel süreci etkiler, büyüme süreci durur. Hasta sağlıklı insanlar gibi düşünebilir. Zeka ilerlemesi veya geriliği olmaz. Büyüme hormonunun ya da bunu sağlayan ilaçların bir faydasının olmadığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

Hızlı Yaşlanma Hastalığı Nasıl Olur? Nasıl Teşhis Edilir?

Belirtileri çok net olan bir hastalık türüdür. Çocuk doktor kontrolüne götürüldüğü zaman hızlı yaşlanma hastalığı kolayca tespit edilebilir. Anne ve baba bu hastalığın olmasından şüphelendiği zaman hali hazırdaki belirtileri doktora bildirmelidir. Doktor muayenesinden geçen çocuğu hastalığı teşhis edilir. Göreme, işitme gibi testler uygulanmaktadır. Nabız, kan basıncı kontrol edilmektedir. Ayrıca kişinin boyu, kilosu kendi yaş grubundaki diğer çocuklar ile karşılaştırılmaktadır. Doktorun çocuğun bu hastalığa yakalandığından şüphe etmesi halinde tıbbi genetik uzmanına götürülmesi önerilebilir. Tıbbi genetik uzmanı kan testi yapar ve bu şekilde hastalık teşhis edilir.

Erken Yaşlanma Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?

İlaç tedavisinin uygulanması herhangi olumlu bir duruma işaret etmez. Besin veya ek gıda tüketimi hastalığın tedavi edilmesi, gerilemesi üzerinde etki sağlamamaktadır. Son zamanlarda bu konuyla ilgili farelerde deney yapılmaktadır. Yapılan deneye göre gen değişimi ismindeki tedavinin insanlarda da uygulanabilme olasılığının olduğu ifade edilmiştir. Gen tedavisinin uygulanması ve detayları ile ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır. Hızlı yaşlanma hastalığı hakkında yapılan açıklamalardan biri rahatsızlığın belirtilerinin azaltılabileceği ve bir zaman içerisinde ortadan kaldırılacağı şeklindedir. Detaylar hakkında doktorla görüşmek daha doğru bilgilere ulaşılmasını sağlamaktadır.

  • hızlı yaşlanma hastalığı
  • hızlı yaşlanma hastalığı nedir
  • hızlı yaşlanma hastalığı nasıl olur
Yorumlar
Sümeyye Yüksel Hızlı yaşlanmanın sebepleri genel olarak stres ve sıkıntı gösteriliyor. Bu hastalığı yaşayan birçok kişi var var hatta ünlüler de görülebiliyor. Bu hastalığı gösteren 6 işaret varmış. Ben bunları merak ediyorum. Nasıl anlayabiliriz? cevapla
yorum yaz
Çin Kestanesi Nedir? Yenir mi? Zararları Nelerdir?