Sağlık 20 Mayıs 2024 - 15:10:59

İnsülin Direnci Nedir? Kaç Olmalı? Tedavisi Nasıl Yapılır?

İnsülin Direnci Nedir? Kaç Olmalı? Tedavisi Nasıl Yapılır?

İnsülin pankreas organından vücuda salgılanan şekerin düzenlenmesine yardımcı olan bir hormondur. İnsülin direnci ise bu şekerin düzenlenmesinde meydana gelen zorluktur.

İnsülin Direnci Nedir, Ne Demek?

Vücuttaki şekeri düzenlemeye yardımcı olan insülin bu işlemi gerçekleştirirken insülin reseptörü olarak bilinen bir yapı ile ilişki kurarak aktif hale gelir. Bu yapı eğer insülin hormonunun kendisiyle bağlantı kurmasına izin vermezse kanda yeterli miktarda insülin hormonu bulurken şeker düzenlenmesi konusunda hiçbir etkisi olmaz. İnsülin direni tam olarak bu durumda ortaya çıkmaktadır. Normal bir insan vücudunda 1 ünite insülin hormonu tüm vücudun şekerini kontrol altına almaya yardımcı olur. Fakat insülin direnci olan kişilerde bu ancak 2-3 ünite ile gerçekleşebilir.

İnsülin Direnci Kaç Olmalı? Normal Değerleri Nedir?

İnsülin değerleri için bir kişide açlık şekerinin 100'den yukarı olmaması normal olmaktadır. Vücut aslında kendi insülin hormonu salgılayarak şekeri kontrol altına alabilmektedir. Fakat bu durum gerçekleşmediğin vücuda insülin takviyesi yapılmalıdır. Bu durum sonucunda insülin direncinin düşürülmesi için kandaki insülin hormonunun arttırılması meydana gelir. Açlık şekerinin olması gerekenden fazla çıkması insülin direncinin belirtileri arasında yer alan en riskli durumlardan bir tanesidir.

İnsülin Direnci Neden Olur? Nasıl Ortaya Çıkar?

Çağımızın hastalıklarından biri olan insülin direnci şeker hastalığını ve obezite sorununun oluşmasına neden olmaktadır. Bunun temel nedenleri düzensiz ve sağlık beslenme, sinir ve strestir. İnsülin direnci genel olarak vücutta yağlanma gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle insülin direncinin kontrol altına alınması için öncelikle beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekir.

İnsülin Direncinin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

İnsülin direnci olan kişilerde birtakım belirtiler meydana gelmektedir. Bu kişilerde yemek sonrasında uyku ve halsizlik hali meydana gelir. Aynı zamanda ellerde titreme ve terleme durumu da oluşabilir. Sürekli acıkma hissi ve hızlı kilo alma durumları oluşur. Sürekli bir yorgunluk hali söz konusu olur. Sık sk tatlı yeme ihtiyacı ve bunun yanında kadınlarda düzensiz regl dönemleri meydana gelmektedir. Bel çevresinde meydana gelen genişleme insülin direncinin belirtilerindendir. Boyun ve koltuk altı bölgelerinde meydana gelen kararmalar ve karaciğerde yağlanma durumu yine bu rahatsızlığın belirtilerindendir.

İnsülin Direnci Tedavisi Nasıl Yapılır?

İnsülin direnci olan hastalarda öncelikle beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi gerekmektedir. Bunun yanında egzersiz, hareketlerin arttırılması ve uyku düzenin oluşturulması gerekmektedir. Tedavilerde kişinin yaşı, cinsiyeti gün içerisindeki hareketleri değerlendirilmelidir. Kısa dönemli şok diyet programları ve uzun süreli beslenme programları bu rahatsızlığın tedavi sürecinde uygulanabilir. Yağ oranı düşük kalorisi az olan yiyecekler tüketilmelidir.Dengeli olarak beslenme gereklidir. Yaklaşık olarak 4-6 öğün olarak yemek yenmelidir. Sık sık fakat aşırı olmayacak şekilde beslenilmelidir. Size özel tedavi sürecinin gerçekleşmesi için bir uzmandan destek almanız gerekmektedir. Uzman desteği ile bu durum tedavi edilebilir.

  • insülin direnci nedir
  • insülin direnci kaç olmalı
  • insülin direnci neden olur
  • insülin direncinin belirtileri
Yorumlar
Gaye Armağan İnsülin direnci tedavisi nasıl yapılır? Vücudumuzda bu durumun olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Ailede şeker hastalığı var ben de olmak istemiyorum. yemek yedikten sonra bir halsizlik çöküyor ama bu normal mi değil mi bilmiyorum. cevapla
yorum yaz
Saç Döneği Neden Olur? Ne Zaman Olur? Nasıl Geçer?